Een man in schort poseert in een winkel

Extra geld verdienen? Deze 6 tips helpen je op weg

Meer te besteden hebben, of juist meer kunnen sparen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Een manier is om je inkomsten te verhogen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeg je misschien. Toch zijn er allerlei mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld de inflatie te lijf met een passief inkomen. Of neem een leuke bijbaan. Inspiratie nodig? Bekijk hier onze 6 tips.

1. Verdien geld online

Je hoeft niet eens je huis uit om wat extra geld in het laatje te brengen. Of beter gezegd: het maakt niet uit waar je bent, als er maar internet is. Dat maakt de online aanpak heel flexibel. Precies wat je nodig hebt als je het naast je baan doet. Pas er wel mee op, want geld verdienen op het internet is niet zonder risico’s. Investeer niet te veel tijd en geld als je niet zeker weet wat je ervoor terugkrijgt.

Nu de hamvraag: welke mogelijk winstgevende activiteiten kun je ondernemen via internet? Dit zijn een paar voorbeelden die vaak voorkomen:

    Heb je kleding of andere spullen over? Verkoop ze dan via platforms als Marktplaats of Vinted. Heb je een skill in huis waar vraag naar is? Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en laat je als freelancer inhuren, bijvoorbeeld als schrijver, vertaler, vormgever of klusser. Heb je een eigen website of socialmediakanaal waarop je actief bent? Dan is ‘affiliate marketing’ misschien iets voor jou. Hierbij promoot je diensten of producten van andere bedrijven. Je krijgt betaald als iemand iets koopt via jouw link.

Speel je met het idee om zzp’er te worden? En kun je hiervoor wel wat ideeën gebruiken? Lees hier meer informatie.

2. Check of je toeslagen kan krijgen

Huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Het zijn alle vier toeslagen waar je als Nederlander mogelijk recht op hebt. Kom je in aanmerking voor zo’n toeslag, dan krijg je geld van de Belastingdienst om jouw kosten te dekken.

Benieuwd op welke toeslagen jij recht hebt? Doe dan deze toeslagencheck van het Nibud en loop geen geld mis.

Krijg je al een toeslag, let dan goed op: een verandering in jouw situatie kan gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslag. Denk aan een verhuizing, huwelijk of verandering van inkomen. Geef zo’n verandering dus altijd door aan de Belastingdienst.

3. Zorg voor een passief inkomen

Slapend rijk worden, dat is nogal hoog gegrepen. Maar met een passief inkomen kom je toch een beetje in de buurt. Een passief inkomen betekent dat je iets verkoopt waarbij je niet voor elke euro hoeft te werken. Stel: je maakt foto’s en verkoopt ze via een site voor stockfoto’s. Elke keer als jouw foto’s gebruikt worden, verdien je daar iets aan. Terwijl je ze maar één keer hebt hoeven maken.

Zo zijn er allerlei manieren om een passief inkomen te genereren. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Haal inspiratie uit deze ideeën:

    Verhuur iets wat je zelf niet gebruikt. Zoals je caravan. Even zorgen dat de APK in orde is en daarna vang je geld met iemand anders z’n vakantie. Maak leerzame video’s en verkoop die online. Dat kan van alles zijn: van een pianoles tot een cursus adem inhouden. Je maakt het één keer en hoeft er daarna geen uren in te stoppen. Start een blog en plaats advertenties. De teksten plaats je wekelijks en de advertenties blijven staan. Zo verdien je ook geld op blogs die je zelf al maanden – of zelfs jaren – geleden hebt geschreven.

4. Beleg je geld

Heb je al wat spaargeld opgebouwd, dan kun je dat geld voor je aan het werk zetten. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat je het belegt. Je investeert je geld dan in bijvoorbeeld obligaties of aandelen. Hier kun je vervolgens een rendement voor terugkrijgen: de opbrengst van je belegging.

Beleggen kan op lange termijn mooie financiële resultaten geven. Maar let op: je loopt ook het risico dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen. Dus is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Verdiep je dus eerst in de risico’s van beleggen. Bedenk ook vooraf waarin je wilt investeren, hoeveel risico je wilt lopen en wat je financiële doel is.

Beginnen met beleggen kan een grote stap zijn. Daarom helpen we je graag op weg.

5. Vraag een salarisverhoging

Werk je al een tijdje voor jouw werkgever en zijn jullie allebei tevreden met het werk dat je doet? En krijg je misschien zelfs een promotie? Dan is het geen gek idee om een loonsverhoging te opperen. Vaak is zo’n verhoging tussen de vijf en tien procent. Geldt er een cao bij jouw bedrijf of voor jouw sector? Kijk dan eens wat daarin staat over loonsverhogingen. Misschien heb je meer rechten dan je denkt!

Ga jij onderhandelen over je salaris? Bereid je dan goed voor. Hoeveel loonsverhoging wil je? Waarom verdien je die? Mocht je een ‘nee’ terugkrijgen, hoe pak je het dan verder aan? Allemaal goede vragen om het antwoord op te weten vóórdat je het gesprek aangaat.

6. Vergroot het aantal werkuren

Het is een trend op de arbeidsmarkt: minder uren per week werken. Dat betekent meestal ook dat je genoegen neemt met een wat lager inkomen. Heel fijn als dat financieel kan, natuurlijk. Maar wie juist méér wil verdienen, kan het ook precies andersom doen en meer gaan werken. Heb je al een vaste baan, dan kun je misschien je contracturen vergroten, bijvoorbeeld van 32 naar 36 uur per week.

Het kan ook lonen om een bijbaantje of ‘side hustle’ te nemen. De mogelijkheden zijn eindeloos: van honden uitlaten tot bijles geven, en van schoonmaken tot yoga-sessies verzorgen. Uit welk talent kan jij een slaatje slaan?

Wat doe je met jouw extra inkomsten?

Is het je gelukt om maandelijks meer geld binnen te krijgen? Bedenk dan goed waarom je dat extra geld in eerste instantie nodig had. Spaar je voor een nieuwe auto, verbouwing of reis? Zet je geld dan opzij tot je jouw doel hebt bereikt. Ook handig is sparen voor een buffer. Zo is er geen geldstress als de wasmachine een keer kapotgaat of de dakgoot lekt.

Of je het nu doet voor jouw droomhuis of een mooie buffer, sparen is altijd handig. Check daarom regelmatig of je wat kan missen, en zo niet, welke mogelijkheid je hebt om wat extra’s te verdienen. Meer uren maken, beginnen met beleggen of een bijbaantje: het kan er allemaal voor zorgen dat jij je spaardoel behaalt.