Tips voor een goed gesprek over geld

Praten over geld kan lastig zijn. Maar het is wel goed om dit te doen! Want praten over je geldzaken lucht op én kan je meer inzicht geven. Je kunt leren van de fouten én successen van anderen. Ook bij financiële tegenslagen, kan praten over geld een eerste stap zijn naar een oplossing. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan? Lees onderstaande tips en laat je inspireren.

Tip 1. Zorg voor een fijne setting

Het is dus lang niet voor iedereen makkelijk om te praten over hun geldzaken. Zéker niet met vrienden en familie. Herken je dat? Om hier open en eerlijk over te kunnen praten, moeten we een emotionele brug over. Kies daarom een situatie waarin jij je op je gemak voelt en de ander ook, dan is het een stuk makkelijker om open te zijn. Ga bijvoorbeeld samen een wandeling maken. Probeer het gesprek wel persoonlijk te doen, en niet telefonisch, zodat je elkaars gezicht en emoties ziet.

Tip 2. Weet wat je wil vragen

Zijn er alledaagse geldzaken waar jij mee worstelt? En wil je graag eens horen hoe iemand anders daarmee omgaat? Doe dit dan met iemand waarvan jij het idee hebt dat die persoon zijn of haar zaakjes goed op orde heeft. Denk van tevoren na over welke vragen je zou willen stellen.

Enkele vragen die je zou willen stellen

    Hoe zorg je dat je iedere maand wat geld kunt sparen? Hoe pak jij het aan om niet te veel geld kwijt te zijn aan boodschappen? Zou je eerder willen stoppen met werken, en leg je daar geld voor opzij? Maak jij financiële afspraken met je partner over waar jullie geld aan uitgeven?

Tip 3. Bespreek elkaars money mindset

Hoe je bent opgegroeid heeft invloed op hoe jij je dagelijkse geldzaken regelt. Misschien heb je gewoontes van je ouders overgenomen. Of je hebt je daar juist tegen afgezet. Welke money mindset jij ook hebt, het is interessant en inspirerend om van anderen te horen wat hún kijk op geld is. Ga hierover eens in gesprek met je partner, familie of vrienden. Je leert dan vast niet alleen iets over hen, maar ook over jezelf.

Tip 4. Alleen luisteren is al heel belangrijk

Met de billen bloot gaan en je geldproblemen op tafel leggen, dat kan best eng zijn. Daarom een tip voor als je vriend(in) hierover een gesprek begint. Voor veel mensen voelt het toch een beetje als falen om openlijk toe te geven dat ze geldproblemen hebben of financiële missers hebben gemaakt. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het belangrijkste is om iemand gewoon zijn of haar verhaal te laten vertellen en niet meteen een spervuur aan vragen te stellen. Dat betekent: eerst luisteren, begrip tonen en niet oordelen. Vraag pas als je het hele verhaal kent of je mag helpen.

Tip 5. Denk samen na over een eerste stap

Heb je besproken dat je samen nadenkt over een oplossing? Begin dan met kleine stappen. Bijvoorbeeld door eerst eens de Wegwijzer van Rabobank in te vullen. Dan ontdek je binnen 2 minuten met welke stap je het beste kunt starten. Lig je meer wakker van geldzorgen? Dan kun je ook chatten, bellen of online een afspraak maken met het Rabo team ‘Hulp bij Geldzorgen’. Zij bieden een luisterend oor en zoeken samen met jou naar een oplossing.

oudere man en vrouw doen administratie aan de tafel

Tip 6. Leer van (o)pa en (o)ma

Tijden veranderen. Bankieren gaat nu héél anders dan vroeger. Toch zijn er ook veel financiële keuzes die veel lijken op hoe het vroeger ging. Van sparen en beleggen tot lenen en budgetteren. Weet jij hoe jouw (groot)ouders het deden toen zij in jouw schoenen stonden? Of andersom: deel jij als (groot)ouder wel eens je ervaringen met de (klein)kinderen? Van wijze lessen uit het verleden tot slimme tips over digitaal bankieren: generaties kunnen nog veel van elkaar opsteken!

Lees meer over digitaal bankieren

Een paar interessante gespreksonderwerpen

    Van welke grote financiële keuzes heb je spijt? En over welke ben je juist erg blij? Welke adviezen zou jij jongeren geven als zij nu een eerste hypotheek afsluiten? Hoe ben jij omgegaan met het opbouwen van jouw pensioen? Hoe heb jij vroeger kunnen sparen?

Tip 7. Laat samen je dromen uitkomen

Je overlegt vast wel eens met je partner over wie precies wat betaalt. Maar praat je ook over wat jullie in de toekomst zouden willen? Een mooie reis, een ander huis, kinderen, eerder met pensioen? Check eens per jaar met je partner of jullie nog dezelfde wensen hebben of dat er misschien nieuwe dromen bij zijn gekomen. Kijk vervolgens of jullie je spaardoel gaan halen of stel een (nieuw) spaardoel op.

Je kunt ook samen met je beste vriend(in) een spaardoel hebben, bijvoorbeeld voor een weekendje weg. Voor al deze doelen kun je heel handig Spaarpotjes aanmaken in Rabo Online Bankieren of in je Rabo App. Dan zie je precies hoe ver je al bent om je plannen werkelijkheid te maken.