Jong stel in een huis kijken samen op een mobiel

Een financieel gezonde start, met deze huurwoning verhuizen checklist

Ga je een nieuwe woning huren? Dat moet vooral eerst gevierd worden! Of je nu voor het eerst op jezelf gaat wonen, of voor de tweede of derde keer naar een nieuwe woning verhuisd: er moet hoe dan ook een hoop geregeld worden. Wil jij een financieel gezonde start maken? Lees dan deze 7 tips voor je nieuwe huurwoning.

1. Besparen op gas, water en licht

Als huurder kies je zelf de energieleverancier waarmee je een energiecontract afsluit. Als je wilt besparen op je energierekening kun je dat doen door een voordelige energieleverancier te kiezen. Maar je kunt zelf ook maatregelen treffen om je energierekening omlaag te krijgen zonder dat je grote investeringen doet. Denk aan isolerende glasfolie op de ramen, de verwarming lager zetten, ledlampen gebruiken en zoveel mogelijk wassen op 30 graden. De Rijksoverheid geeft veel tips voor het besparen van energie.

Huis op heuvel met oranje deur

2. Je nieuwe adres doorgeven

Als je gaat verhuizen is het natuurlijk belangrijk om vrienden, familie, bedrijven en instanties jouw nieuwe adres door te geven. Een belangrijke instantie is de gemeente. Bedrijven waar je je adres moet doorgeven hebben vaak iets te maken met je vaste lasten. De Rabo App biedt handige functies voor meer inzicht in je vaste lasten. Open de app en ga in de menubalk naar ‘Inzicht’ en vervolgens ‘Vaste lasten’ en je ziet direct je abonnementen en vaste lasten. Handig als je ergens op wilt besparen, maar ook als basis voor je adreswijzigingen.

3. Je spullen verzekerd tijdens de verhuizing

Tijdens een verhuizing is de kans groter dat je inboedel beschadigt. Gelukkig ben je met de Interpolis Inboedelverzekering ook tijdens de verhuizing zelf verzekerd tegen schade. Ook zijn je spullen verzekerd op het oude en nieuwe adres zodra je de sleutel van de nieuwe woning krijgt. De adreswijziging voor de verzekering hoef je pas door te geven wanneer je daadwerkelijk in de nieuwe woning gaat wonen. Dit doe je heel gemakkelijk via de Rabo App.

4. Check of je recht hebt op huurtoeslag

Als je een zelfstandige woonruimte huurt kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Dat is onder andere afhankelijk van de huur, je leeftijd en de samenstelling van het huishouden. Wil je weten of je toeslag kunt krijgen en hoeveel? Met Bereken uw recht van het Nibud kun je voor jouw persoonlijke situatie nagaan waar je voor in aanmerking komt.

pictogram van een pen op een clipboard

5. Check of er sprake is van huurdersbelang

In een huurwoning heb je soms te maken met huurdersbelang. Huurdersbelang zijn alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die je voor jouw rekening hebt aangebracht of tegen betaling hebt overgenomen van de vorige huurder. Zoals bijvoorbeeld een parketvloer, keuken of badkamer, maar ook schilderwerk en behang. Is er bij jou sprake van huurdersbelang? Kijk dan goed in de voorwaarden van de inboedelverzekering of dit onder de dekking valt. Bij de Interpolis Inboedelverzekering is huurdersbelang standaard meeverzekerd.

6. Zorg dat zij door kunnen als jij er niet meer bent

Als ouder of partner wil je helemaal niet nadenken over het moment dat je er niet meer bent. En natuurlijk al helemaal niet over hoeveel verdriet dit betekent voor je nabestaanden. Maar juist voor hen, voor je partner of je kinderen is het heel belangrijk dat je hier wél alvast bij stilstaat. Kunnen zij, ook zonder jou, nog steeds de huur blijven betalen? Kunnen jouw kinderen nog steeds gaan studeren? Met een overlijdensrisicoverzekering zorg jij ervoor dat je partner en je kinderen financieel gezond kunnen doorleven. Het verdriet kun je niet voorkomen, de financiële zorgen wel.

Betaalpassen

7. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Hoe zit het eigenlijk met je inkomsten en de nieuwe maandlasten? Als je dit inzicht hebt kun je makkelijker bepalen waar je wel en niet op wilt besparen. Maak daarvoor gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Met deze gratis tool krijg je snel inzicht waar jij jouw geld aan uitgeeft in je nieuwe huurwoning. Daarnaast geeft de Rabo App je nu nóg meer inzicht in je geldzaken. Ga naar ‘inzicht’ in het menu van je app en je ziet direct hoe je ervoor staat. Ontdek waar jij op kan besparen!