Investeren in een duurzame woning

Nederland staat aan het begin van een energietransitie. Huiseigenaren krijgen daarmee te maken. Het verduurzamen van een bestaande woning is een uitdaging, maar het loont om je erin te verdiepen.

Het klimaatakkoord

Als het aan de overheid ligt, is Nederland in 2050 klimaatneutraal. Dit betekent dat we in dertig jaar tijd onze totale CO2-uitstoot moeten terugbrengen naar bijna nul. Het vereist aanpassingen aan vrijwel alle woningen in Nederland. De overheid schiet burgers te hulp met een reeks maatregelen, waaronder subsidiemogelijkheden voor particuliere huizenbezitters. Hoe kan jij jouw woning toekomstbestendig maken? Met onze HuisScan krijg jij inzicht en zet je de stap naar een duurzame woontoekomst.

Geen spijt

Veel van die maatregelen om energie te besparen zijn eenvoudig te realiseren. Zeker in wat oudere huizen valt veel duurzame winst te behalen. Het begint met goede isolatie, zodat er geen warmte onnodig naar buiten lekt. Van isoleren krijg je nooit spijt, omdat de maatregelen snel zijn terug te verdienen.

Plaats zonnepanelen

Een maatregel waar je nooit spijt van krijgt, is het plaatsen van zonnepanelen. Gemiddeld verdien je deze investering in 6 tot 10 jaar tijd terug via de besparing op de energierekening. Rabobank-partner homeQgo, een onafhankelijke specialist op het gebied van duurzame woningen, kan je precies vertellen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzaming.

Isoleer je huis

Van isoleren krijg je nooit spijt, omdat de maatregelen snel zijn terug te verdienen. Kijk allereerst naar vloeren, ramen en kozijnen, buitenmuren en het dak. Zorg ook dat je alle kieren en naden dicht. Vaak gaat het om simpele oplossingen, zoals tochtstrips of een tochtwerende brievenbus.

Ventileer je huis

Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goed ventilatiesysteem, zeker wanneer er geen ‘natuurlijke’ ventilatie is door bijvoorbeeld roosters of ramen die op een kier kunnen. De betere mechanische ventilatiesystemen voeren lucht af en aan op basis van ‘balansventilatie’, waarbij warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de inkomende verse lucht. Daardoor hoef je minder te stoken.

Benut ook jouw duurzame woonkans

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Onze adviseurs die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam wonen’ helpen je tijdens een vrijblijvend en persoonlijk gesprek graag op weg.