Heb je energielabel E, F of G
Je hebt nog maar tot en met 31 januari 2025 om je aan te melden.
Daarom is isoleren belangrijk
Isolatie vormt vaak de eerste stap naar een duurzamer huis. Door je huis te isoleren blijft je huis het hele jaar door beter op temperatuur. In de winter hoef je minder hard te stoken om dezelfde ruimte lekker warm te houden. In de zomer blijft de warmte juist beter buiten en is het binnen koeler. Het isoleren van je huis biedt dus meer wooncomfort en betekent vaak minder stookkosten per vierkante meter.
Zet de eerste stap
Een goed geïsoleerd huis wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Niet alleen vanwege meer wooncomfort en lagere energielasten, maar ook vanwege andere redenen.
Een niet geïsoleerd huis heeft vaak een lager energielabel dan een huis dat wel geïsoleerd is. Het energielabel kan op zijn beurt weer invloed hebben op de waarde van je huis. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen. Als je een ander huis wilt kopen, heeft het energielabel ook invloed op hoeveel geld je kunt lenen. Sinds 1 januari 2024 kun je namelijk minder lenen voor de aankoop van een huis met een energielabel G of F dan voor een woning met een beter energielabel.
Als laatste zijn er internationale klimaatafspraken gemaakt om de negatieve impact van klimaatverandering tegen te gaan. Eén van die afspraken is dat in 2050 alle huizen in ons land van het gas af moeten zijn. Het jaar 2050 is nog heel ver weg, maar er zijn ook nog heel veel huizen die verduurzaamd moeten worden. Daarom heeft de overheid het streven dat alle huizen in 2030 op zijn minst geïsoleerd zijn.
Aan de slag
Isolatie is dus de eerste belangrijke stap bij het verduurzamen van jouw huis. Niet alles hoeft in 1 keer. Uiteraard kan je ook stap voor stap je huis verduurzamen. Elke stap is een verbetering.
De meest voorkomende vormen van isolatie zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en raamisolatie. Hieronder leggen we deze isolatievormen voor je uit.
Hoe kies ik de juiste installateur?
Zo kies je de juiste installateur:
Kosten en besparingen van isoleren
Om je inzicht te geven in de te verwachten kosten van verschillende isolatiemaatregelen voor verschillende woningtypen hebben we een overizcht gemaakt met een aantal voorbeelden. Hier vind je schattingen van de kosten, jaarlijkse besparing, mogelijke subsidie en de terugverdientijd van de verschillende maatregelen.
Subsidies
Als je je huis gaat isoleren, kun je ook vaak gebruik maken van subsidies van de overheid. Hierdoor krijg je een deel van de gemaakte kosten terug. Deze vergoeding kan dus bovenop de vergoeding van Rabobank komen. Daarom is het zinvol om te kijken of je ook van deze subsidie gebruik kunt maken.
De overheid stelt via de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een subsidie beschikbaar voor de isolatie van een koophuis. Deze subsidie is er voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, glasisolatie en vloerisolatie. Kijk voor meer informatie over subsidies op www.rijksoverheid.nl.
Meer informatie over isoleren kun je ook vinden op de website van Milieu Centraal.