Nul op de meter door energiebesparende maatregelen

De kosten voor je energieverbruik zijn een continu terugkerende kostenpost. Het zou daarom fijn zijn als je hierop kunt besparen. Dat kan, door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Dat wilde ook Henri (44). Samen met onze financieel adviseur maakte hij een plan om zijn woning energieneutraal te maken. In zijn jeugd droomde Henri al over een huis in deze straat. Midden in het oude dorp, maar toch rustig én een prachtig uitzicht. “Het is nu al heerlijk thuiskomen”, zegt Henri die er al ruim een jaar woont, maar zijn huis nog volop aan het verbouwen en verduurzamen is. Zijn belangrijkste doel: nul op de meter.

Van uitgeleefd huis naar supermoderne woning

Man staat in een huis dat in aanbouw is
Henri

“Ik heb er veel plezier in om van een uitgeleefd huis een supermoderne woning te maken.”

Hij raakte nog eens extra geïnspireerd toen hij zag hoe zijn vriend Jan Heijmans zijn huis verduurzaamde. “Jan had onder meer zonnepanelen en een zonnecollector op zijn dak en heeft nu bijna een nul op de meter huis.” Henri, die zorg voor het milieu altijd al belangrijk vond, wist gelijk dat hij dat ook wilde voor zijn nieuwe huis. Toch is het minder simpel dan hij vooraf had bedacht. Neem de isolatie van de muren: “Je zit met allerlei aansluitingen van de uitbouw naar de bestaande bouw. Kortom: er moest veel aangepast worden en dat is niet iets waar je vooraf meteen aan denkt.” Of neem de keuze voor het type glas. Een architect adviseerde hem "triple glas" te nemen als hij écht nul op de meter wilde. “Maar dat is zó dik, dan moet je zelfs de kozijnen aanpassen. Ik wil nog wel lekker het raam kunnen openzetten, dus werd het HR++ glas.”

“Mijn grootste uitdaging is dat het verduurzamen van een huis veel uitzoekwerk vergt.”

Aanvankelijk waren er zoveel scenario’s mogelijk dat hij even niet meer wist wat wijsheid was. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor een aardwarmtepomp en zonnepanelen. "Ik haal nu warmte uit de grond. Daarvoor moesten in de voortuin zes gaten van 80 meter diep geboord worden" wijst Henri. Ook liggen er sinds kort 36 zonnepanelen op het dak, hij hielp zelf mee om ze erop te leggen. En nog steeds heeft hij plannen: op de platte daken wil hij mos leggen en de kruipruimte komt schelpenisolatie. Henri verwacht dat hij straks ongeveer een ton heeft besteed aan zijn duurzame idealen. Om dat financieel rond te krijgen, heeft hij met hulp van zijn adviseur bij de Rabobank een plan gemaakt.

Man staat op het dak van een woning met zonnepanelen

Advies op maat

“Ik kwam terecht bij Michiel ter Mors die verschillende scenario’s heeft geschetst. Daarna heb ik voor 50.000 euro een speciale ‘energie bespaar lening’ afgesloten tegen 1% rente.” De rest haalde hij uit de overwaarde van zijn vorige woning en een nieuwe hypotheekvorm. “Er is vanuit de bank echt maatwerk verricht, want ik paste als vrijgezelle man zonder kinderen, leningen of leaseauto niet in het standaard plaatje. Als er niet zo was meegedacht, had ik deze droom nooit kunnen waarmaken.”

HomeQgo logo

Benut ook jouw duurzame woonkans

Ieder huis kan energiezuinig zijn. En er zijn meer momenten om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt. Als je maar weet waar te beginnen. Doe de homeQgo HuisScan en ontdek welke maatregelen jij kunt nemen.

Benut ook jouw duurzame woonkans

Een duurzaam huis levert je veel op. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Onze adviseurs die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam wonen’ helpen je tijdens een persoonlijk gesprek graag op weg.