Zonnepanelen dankzij Rabo Groendepot
Je huis verduurzamen kost geld. Maar er zijn verschillende slimme mogelijkheden waarmee je jouw investering kunt doen. Daarbij wil je wel een keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Jojanneke van der Struik (26) en Nieck Pieksma (28) gingen daarom in gesprek met onze financieel adviseur.
Het Groendepot is overgegaan in het Bouwdepot
Het Rabo Groendepot is overgegaan in het Bouwdepot. Je kunt het Bouwdepot inzetten voor de bouw, verbouw of verduurzaming van je woning.
Investeren in een duurzaam huis
“Het kan zoveel geld schelen”
Toen Jojanneke en Nieck hun huis in Zwolle kochten, wisten ze gelijk dat ze wilden verduurzamen. “Mijn ouders hebben een duurzame pelletkachel en bij mijn zus en zwager liggen er zonnepanelen op het dak. Daardoor zijn hun energierekeningen laag of zelfs bijna nul.” Het stel wilde graag zonnepanelen, maar na de koop van hun huis was daar niet gelijk geld voor. “Er was net een hoge hypotheek afgesloten en we hadden nog wel meer wensen: een auto, opknapklussen in en om het huis, en een goede buffer voor als er een keer iets kapot gaat”, zegt Nieck.
“We wilden in eerste instantie een jaar gaan sparen”
Dat zou hen ook de tijd geven om zich te verdiepen in verduurzaming, want het ging tenslotte om een belangrijke keuze. Maar al snel werd duidelijk dat het een investering zou worden die je niet zomaar in een jaar bij elkaar spaart, in hun geval €9.000. Dus ging het stel in gesprek met Rabobank, waar ze terechtkwamen bij adviseur Suzan Tiebot die hen over het Rabo Groendepot vertelde.
“Voor de één zijn energiebesparende maatregelen zonnepanelen, de ander wil vloeren of muren isoleren of dubbel glas.”
Het Groendepot is een bouwdepot dat er speciaal is voor het nemen van energiebesparende maatregelen, legt Suzan uit. Die duurzame maatregelen hebben volgens Suzan naast een besparing op de energierekening nog een paar andere pluspunten: het wooncomfort verbetert en het zorgt ervoor dat een huis op termijn meer waard wordt. Wie voor een Groendepot kiest, krijgt twee jaar de tijd om het geld te besteden en het kost je geen geld tot het moment dat je het opneemt. En die looptijd is prettig, merkt Suzan, want mensen kunnen op die manier eerst een tijdje in huis wonen en ontdekken waar ze het geld het liefst aan uit willen geven. Die aanvankelijke twijfel zoals bij Nieck en Jojanneke komt Suzan bij wel meer klanten tegen. ‘Veelal bij starters die denken dat ze niet extra kúnnen lenen.’ Een belemmerende gedachte die zij meteen de wereld uithelpt: juist voor energiebesparende maatregelen mag je meer lenen dan de waarde van je woning.
Inzicht met de homeQgo HuisScan
Wil jij snel inzicht krijgen in welke energiebesparende mogelijkheden voor jou interessant zijn? Doe dan de online HuisScan van homeQgo. De HuisScan meet de woning met slimme tools op afstand in en creëert een 3D-woningmodel. Je krijgt direct een advies op maat over de best passende duurzame maatregelen voor jouw woning. Ook zie je wat de gewenste energiebesparende maatregelen kosten en opleveren.
Benut ook jouw duurzame woonkans
Een duurzaam huis levert je veel op. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Onze adviseurs die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam wonen’ helpen je tijdens een persoonlijk gesprek graag op weg.