Jong stel laadt kofferbak in

De 5 misvattingen over het kopen van een huis

Je bent klaar voor de volgende stap in je leven: het kopen van je eerste huis. Een eigen plek, helemaal naar jouw wens. Maar je vraagt je af of jij wel een huis kunt kopen, omdat je verschillende geluiden om je heen hoort. Om je op weg te helpen, zetten we de 5 grootste misvattingen over het kopen van je eerste huis voor je op een rij.

1. ‘Geen eigen geld? Geen huis!’

Je hoort het regelmatig: wie een huis wil kopen, moet een behoorlijke zak eigen geld meenemen. Een logische redenering, want je kunt een hypotheek afsluiten tot maximaal 100% van de waarde van je koophuis. De kosten koper, bijkomende kosten zoals de notariskosten, overdrachtsbelasting* en taxatiekosten zijn dus voor eigen rekening. Die kosten zijn niet mals: vaak zo’n 4 tot 6% van de totale koopsom.

*Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een bestaande woning als hoofdverblijf? Dan heb je recht op het eenmalig vervallen van de overdrachtsbelasting. Normaal gesproken betaal je als koper voor de overdracht 2% van de aankoopsom. Dit scheelt je dus een aardig bedrag aan kosten. Deze regeling geldt alleen voor woningen met een waarde lager dan € 510.000 (2024).

Hebben je ouders extra vermogen beschikbaar? Wellicht kan je een huis kopen met hulp. Zo mogen ouders in 2024 € 31.813 schenken. Voorwaarde is wel dat je tussen de achttien en veertig jaar bent. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

2. ‘Met een laag inkomen kan ik nooit kopen’

Wie weinig verdient denkt vaak dat een huis kopen geen optie is. Toch zijn er ook met een laag inkomen mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld in veel gemeenten de starterslening. Dit is een extra hypotheek met gunstige voorwaarden die het gat tussen wat je maximaal kunt lenen en wat je nodig hebt kan opvullen.

Verder zijn er op veel plekken ook ‘slimmer kopen’-constructies vanuit woningcorporaties. Zij bieden onder bepaalde voorwaarden huizen aan met kortingen tot wel 25%.

3. ‘Verbouwen? Dat kan met de nieuwe hypotheekregels niet meer’

Je hebt je droomhuis gevonden, maar die groene jaren zeventig keuken met donkerbruine tegels is niet helemaal je ding. Waar je vroeger je verbouwing liet meefinancieren in de hypotheek, mag je nu maximaal 100% van de koopsom lenen. Wat nu? Die moderne keuken is nog niet van de baan. Als hierdoor volgens de taxateur de waarde van het huis stijgt, kun je nog steeds gebruikmaken van een bouwdepot: een deel van je hypotheek waar je verbouwingen uit betaalt.

4. ‘Kopen, dat is een veel te groot risico’

Ja, een huis kopen brengt risico’s met zich mee. De 3 belangrijkste risico’s zijn het inkomensrisico (wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen), schaderisico (schade door bijvoorbeeld brand) en restschuldrisico (bij verkoop blijft een schuld over omdat de waarde van het huis is gedaald). Het is goed om die risico’s te kennen en je kunt ze redelijk goed afdekken. Zo kun je je tegen schade en werkloosheid goed verzekeren. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan onder voorwaarden een eventuele restschuld worden kwijtgescholden als je de hypotheek langere tijd niet kunt betalen of je huis moet verkopen door bijvoorbeeld werkeloosheid of overlijden van je partner.

5. ‘Met een studieschuld kan ik geen hypotheek krijgen’

Je hebt een behoorlijke studieschuld aan je broek hangen. Kopen wil je wel, maar kan je een hypotheek krijgen met een studieschuld? En moet je je schuld nou wel of niet verzwijgen? Goed om te weten: je kunt wél lenen maar, afhankelijk van je schuld, minder. Net als wanneer je een actieve creditkaart of een privéleaseauto hebt. Hoewel je studieschuld niet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), is het wel belangrijk om je schuld te noemen bij een gesprek met een hypotheekverstrekker. Hij of zij checkt nauwkeurig wat je per maand kunt missen voor je 1e droomhuis. Kies je ervoor om die maandelijkse betalingen aan DUO nu te verzwijgen, dan kunnen je totale maandlasten straks misschien te zwaar wegen. Het verzwijgen ervan heeft trouwens ook gevolgen voor de uitkering van de Nationale Hypotheek Garantie.

Gratis eerste huis gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek met één van onze adviseurs.