Renteopslag hypotheek

Check of je renteopslag omlaag kan

De opslag in jouw hypotheekrente kan worden verlaagd. De hoogte van je opslag hangt af van de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Of aanpassen van de opslag interessant voor je is bereken je met onze tool in Rabo Online Bankieren. Geef hier ook jouw keuze door.

Wat is renteopslag?

Wat is renteopslag?  Illustratie van huis gekocht met spaarhypotheek

Je hebt een spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek passen we niet automatisch je hypotheekrente aan. Als we de opslag verlagen, krijg je minder rente op je spaarrekening. Om toch het gewenste eindspaarbedrag op te bouwen, gaat je premie en/of inleg omhoog. Dit kan leiden tot hogere maandlasten. Of het aanpassen van de renteopslag gunstig is, verschilt dus per situatie.

Eerste huis gesprek

Wil je weten wat voor jou interessant is?

Maak dan een afspraak met ons. Dan kijken we samen wat voor jou het meest gunstig is.

Wat bepaalt de hoogte van je opslag?

1. De waarde van je woning

We rekenen met de waarde van je woning die bepaald is toen je de lening hebt afgesloten. Heb je ons daarna een nieuwe waarde aangeleverd? Dan rekenen we hiermee. Dit kan een WOZ-waarde of een gevalideerd taxatierapport zijn. Heb je een woning met erfpacht? Dan mag je alleen een gevalideerd taxatierapport aanleveren. Welke woningwaarde bij ons bekend is, vind je in Rabo Online Bankieren onder Hypotheekoverzicht.

2. De hoogte van je openstaande hypotheekschuld

Bij het bepalen van je openstaande hypotheekschuld houden we rekening met de (extra) aflossingen die je al hebt gedaan en/of de opgebouwde waarde van je opbouwspaarrekening of verzekering die je hebt afgesloten.

Heb je een hypothecair krediet of KeuzePlus Hypotheek? Dan kijken we naar de kredietlimiet. We kijken niet naar het bedrag dat jij op dit moment hebt openstaan.

3. Het moment waarop jij je rente hebt vastgezet

In de loop van de tijd zijn de hoogtes van de opslagen op de hypotheekrente veranderd. De datum waarop je rente is vastgezet bepaalt welke opslagen voor het leningdeel van je hypotheek gelden. Je vindt jouw opslag per leningdeel terug in Rabo Online Bankieren onder Hypotheekoverzicht.

Hoe krijg je jouw renteopslag nog lager?

Extra aflossen

Heb je een opslag en wil je de opslag verlagen? Denk eens aan extra aflossen op jouw hypotheek. Omdat je een spaarhypotheek hebt kun je ook extra aflossen of storten op jouw spaarhypotheek.

Je gaat minder opslag betalen als je in een lagere tariefklasse komt. Zit je al in de laagste tariefklasse, dan kan je opslag niet verder omlaag.

Woningwaarde aanpassen

Wij rekenen met de waarde van je woning die bepaald is toen je de lening hebt afgesloten. Heb je ons daarna een nieuwe waarde aangeleverd? Dan rekenen we hiermee. Welke woningwaarde bij ons bekend is, vind je in Rabo Online Bankieren onder Hypotheekoverzicht.

Het kan zijn dat je woning inmiddels meer waard is geworden. Misschien kun je daardoor nog een tariefklasse omlaag. Wil je een nieuwe woningwaarde aanleveren? Ga naar jouw Rabobank en lever een recente WOZ-waarde of een gevalideerd taxatierapport aan. Heb je een woning met erfpacht? Dan mag je alleen een gevalideerd taxatierapport aanleveren. Neem voor vragen contact op met je adviseur.

Bereken welke opslag voor jou geldt

In de brief die je van ons ontvangen hebt vind je de opslagen die voor jouw leningdelen gelden. Het kan zijn dat de marktwaarde van je woning hoger is dan de waarde die bij ons bekend is. Bereken hier of dat wellicht nog meer invloed heeft op jouw opslag.

Hoe wordt de renteopslag berekend?

De renteopslag bereken je als volgt: deel de hoogte van de openstaande hypotheekschuld door de waarde van je woning en vermenigvuldig dit met 100%. Hier komt een percentage uit. Dit percentage valt in een van onze drie tariefklassen. Hoe hoog je opslag is, hangt af van het moment waarop jij je rente van je leningdeel hebt vastgezet. Het overzicht van alle opslagen per datum vind je onderaan de pagina.

Tariefsklassen en opslagen

Veelgestelde vragen

Er is meer mogelijk dan je denkt

Vragen over je renteopslag?

Wil je meer informatie over jouw persoonlijke situatie, maak dan een afspraak met onze adviseurs.

Renteopslagen totale hypotheek

Renteopslagen extra hypotheek

We maken onderscheid tussen opslag voor de totale hypotheek en een extra hypotheek. Een opslag voor een extra hypotheek kan bijvoorbeeld voorkomen, wanneer je een hypotheek met NHG garantie hebt. Bijvoorbeeld, je neemt een extra lening voor een verbouwing. Je kunt dan een Opslag Extra Hypotheek krijgen voor de nieuwe lening afhankelijk van de hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van het woning.

Overige renteopslagen

Er kunnen ook andere opslagen gelden. Bijvoorbeeld:

    Voor een hypotheek op een woning met gemengde of andere bestemming, zoals een bedrijfswoning, woonboot of een vakantiehuis. Deze opslag is op dit moment 0,8% bovenop de hierboven genoemde opslagen. Voor een hypotheek voor een verhuurde woning. Deze opslag is op dit moment 1,35% bovenop de hierboven genoemde opslagen. Voor een overbruggingslening om bij aankoop van een ander huis de periode te overbruggen dat je huidige huis nog niet is verkocht (Overbruggingshypotheek). Deze opslag is op dit moment 0,05% bovenop de hierboven genoemde opslagen. Wanneer je de eerste hypotheek bij een andere verstrekker hebt. Deze opslag is op dit moment 0,8% bovenop de hierboven genoemde opslagen. Voor een restschuldlening waarbij je de restschuld van je vorige woning meefinanciert bij de financiering van je nieuwe woning. Bij het bepalen van deze opslag kijken we naar deze woningwaarde in combinatie met de hoogte van de totale lening. Is de hoogte van de totale hypotheekschuld bij ons hoger dan 100% van de woningwaarde, dan betaal je deze extra opslag op je restschuldlening. Is de totale lening lager dan 100%, dan komt de opslag voor de restschuldlening te vervallen. De opslag voor restschuldleningen is op dit moment 0,15% boven op de standaard renteopslagen. Voor de opslag voor de restschuldlening geldt dat we ook kijken naar de waarde van je woning die bepaald is op het moment dat je de lening hebt afgesloten. Lever je later een nieuwe waarde aan? Dan gebruiken we deze nieuwe waarde.

Vragen over jouw renteopslag?

Wil je meer informatie over jouw persoonlijke situatie, maak dan een afspraak met onze adviseurs.