Twee senioren buiten met trekkingstokken

6 vragen over kangoeroewoningen

Het is fijn als familieleden die voor elkaar zorgen bij elkaar in de buurt wonen. Dat kan in een kangoeroewoning. Zes veelgestelde vragen over deze woonvorm én de antwoorden.

1. Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een eigen voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De woonruimtes kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar zijn gebouwd. In de ene woning woont bijvoorbeeld een gezin met kinderen, in de andere woning de (groot)ouders. Andere namen die gebruikt worden zijn meergeneratiewoning of gekoppelde woning. Het verschil tussen een mantelzorgwoning en een kangoeroewoning is dat een mantelzorgwoning altijd een tijdelijke woonruimte is en een kangoeroewoning is een definitieve woonoplossing.

2. Waarom is een kangoeroewoning handig?

Als je ouder wordt en zorg nodig hebt, zijn je kinderen altijd in de buurt. Dit geeft een fijn en veilig gevoel. En als het mogelijk is kan je je kinderen ook helpen, bijvoorbeeld door soms op te passen op de kleinkinderen. Een kangoeroewoning geeft ook gezelligheid door bijvoorbeeld samen te eten en koffie te drinken. Tegelijkertijd behoud je je privacy, omdat ieder een eigen woning heeft.

3. Kan ik een kangoeroewoning huren?

Er zijn woningcorporaties die kangoeroewoningen verhuren. Soms verloopt de huur via de gemeente. Vaak wordt gevraagd of er een zorgrelatie is. Meestal moet je de woning verlaten bij overlijden of vertrek van een van de huurders. Informeer goed naar de regels die gelden voor de woning die je op het oog hebt. Let op: op veel websites wordt de naam 'kangoeroewoning' gebruikt als er in feite sprake is van een tijdelijke mantelzorgwoning.

4. Kan ik een kangoeroewoning kopen?

Helaas worden er weinig kangoeroewoningen te koop aangeboden. Je kunt overwegen om zelf een kangoeroewoning te laten bouwen of een bestaand pand te verbouwen. Per gemeente kunnen de mogelijkheden en regels verschillen. Informeer daarom goed wat de mogelijkheden en de regels zijn. Mag je zomaar een bestaande woning splitsen? Of wil je een woning in drieën splitsen, bijvoorbeeld als kinderen willen wonen met ouders én schoonouders? Laat je goed voorlichten wat er mogelijk is en wat niet.

5. Hoe zit het financieel?

Bij een kangoeroewoning worden de kosten van de woning gedeeld. Daarom is deze manier van wonen vaak financieel aantrekkelijk. Kinderen en ouders kunnen samen bijvoorbeeld een huis kopen of huren dat voor de kinderen alleen te duur zou zijn. Als kinderen en ouders vanwege mantelzorg onder één dak wonen, heeft dit geen gevolgen voor de AOW-uitkering van de ouders. Maar pas op. Met hetzelfde huisnummer word je gezien als fiscale partners, waardoor je misschien minder of geen zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget krijgt. Ook kan het gevolgen hebben voor uitkeringen. Informeer vooraf bij de Belastingdienst of uitkerende instanties.

Tip: Kijk of ieder een eigen huisnummer kan krijgen.

6. Zijn er subsidies voor het bouwen van een kangoeroewoning?

Gewone bouwkosten betaal je zelf, maar woningaanpassingen kun je misschien vergoed krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Informeer ernaar bij je gemeente.