8 tips om langer zelfstandig te wonen
Iedereen wilt het liefst oud worden in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving. We zullen ook door veranderingen in de zorg vaker en langer thuis blijven wonen. Dat kan op een comfortabele manier door het huis aan te passen en levensloopbestendig te maken. Hoe eerder je in actie komt, hoe makkelijker het is om een verbouwing soepel te laten verlopen, zo blijkt uit onderzoek van i&o research voor 'Lang zult u wonen'. In dit onderzoek staan enkele waardevolle tips:
1. Let niet op leeftijd, maar denk vooruit over gezondheid
Heb je bijvoorbeeld weleens nagedacht over of je woning nog geschikt voor jou is, als je moeite krijgt met traplopen? De meeste mensen laten het aanpassen van hun woning afhangen van hun gezondheid. Maar wacht niet te lang. Bereid je goed voor op de aanpassingen en de wensen die je hebt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in jouw woning. Bekijk ook wat er mogelijk is door bijvoorbeeld je hypotheek te verhogen. Vaak krijg je hierdoor meer ruimte in jouw budget.
2. Weet wat een woningaanpassing kost
Verdiep je in de kosten die bij aanpassingen en verbouwen komt kijken. Door met bedrijven en mensen in gesprek te gaan krijg je een steeds beter beeld wat je wilt en wat mogelijk is. Ga dus bijvoorbeeld op zoek naar informatie op het internet of bij de gemeente. Bij de gemeente kun je ook navragen of je voor een vergoeding in aanmerking komt.
3. Denk na over financiering
Als je je eigen huis wilt verbouwen, kun je dit misschien betalen uit de overwaarde van je woning. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden. Als je weet wat je kunt uitgeven aan een verbouwing, is het makkelijker om keuzes te maken. Woon je in een huurhuis, dan betaalt de woningcorporatie misschien mee aan woningaanpassing. Vraag ernaar bij je verhuurder.
4. Ga kijken bij anderen
Ken je mensen in je omgeving die hun huis hebben aangepast? Vraag naar hun ervaringen. Hoe hebben ze het aangepakt? Waarom hebben ze het gedaan? Hoe is het hen bevallen? Misschien mag je wel komen kijken naar het resultaat. Positieve ervaringen werken aanstekelijk.
5. Begin met één ruimte
Het hele huis in één keer aanpakken is voor veel mensen te veel. Als je begint met één ruimte, is dat beter te overzien. Een veilige badkamer bijvoorbeeld. Of een badkamer beneden. Of een veilige trap. Zo kun je stukje bij beetje je huis geschikter maken voor de toekomst.
6. Verduurzaming
Als je toch bezig bent om je woning voor te bereiden op de toekomst bekijk dan gelijk de mogelijkheden voor het energiezuiniger maken en verduurzamen van je woning. Je huis verduurzamen kan niet alleen schelen in de energiekosten. Het kan ook meer comfort bieden. Bijvoorbeeld doordat je huis beter op temperatuur blijft. Zowel bij koude als warme dagen. Verduurzamen loont dus vaak dubbel. Met onze gratis online HuisScan krijg je inzicht, tips en tricks die voor jouw woning interessant kunnen zijn. Ontdek eenvoudig met onze gratis online HuisScan hoe je jouw woning kunt verduurzamen en energiezuiniger kunt maken.
7. Schakel hulp in
Als je moeite heeft met huishoudelijk werk of met klusjes in huis, is het verstandig om hierbij hulp in te schakelen. Een hulp in de huishouding, klusjesman, glazenwasser of tuinman maakt het makkelijker om prettig zelfstandig te blijven wonen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor als ze ouder worden.
8. Neem een wooncoach
Misschien is verhuizen een betere oplossing dan het huis aanpassen. Maar hoe kom je daarachter? En hoe kom je te weten welke verhuismogelijkheden er zijn? Hiervoor kun je een verhuiscoach of wooncoach inschakelen. Deze expert helpt bij het vinden van een geschikte woning. Wooncoaches werken bij gemeenten en woningbouwverenigingen. Ze bieden zich ook aan als zelfstandige.