Samen een overzicht maken van de kosten

Praten over geld: samenwonen en kosten delen

Vanaf je 18e moet je veel geldzaken zelf regelen. Waar begin je? In veel gevallen: door erover te praten. Met je ouders, geliefde of een expert. Alleen praat niet iedereen even makkelijk over geld. Hier helpen we je op weg om dat gesprek te starten. In dit artikel: samenwonen en de kosten verdelen.

Een nieuwe stap

Ga je samenwonen? Een mooie, nieuwe stap! En waarschijnlijk ga je nu ook veel geldzaken samen regelen. Misschien vind je het spannend om met elkaar te praten over geld. Toch is dat heel belangrijk, je kunt er veel gedoe mee voorkomen! Met onderstaande stellingen maken we praten over geld een beetje makkelijker.

6 stellingen over kosten delen: wat vind jij?

Hoe start je samen een gesprek over geld? Deze stellingen kun je met elkaar bespreken. Zo kom je er snel achter hoe jullie erin staan.

1. Een gezamenlijke rekening is onmisbaar als je gaat samenwonen

Met een gezamenlijke rekening betaal je makkelijk samen de vaste lasten, zoals huur, energie en internet. Jullie storten dan elke maand een bedrag op de rekening en laten de vaste lasten daarvan afschrijven. Geen gedoe met geld naar elkaar overmaken. Maar als je nog niet toe bent aan een gezamenlijke rekening, dan kan je ook zelf bijhouden wie wat betaalt, en elkaar betaalverzoekjes sturen. Het voordeel van een gezamenlijke rekening is wel dat je allebei inzicht houdt in jullie geldzaken.

2. Je verliest de controle over je geld als je een gezamenlijke rekening hebt

Vind je het spannend om een deel van de controle over je geld te verliezen? Goede afspraken maken over wat jullie van deze rekening betalen, helpt hierbij. Schrijf de afspraken op, en bedenk: je kunt gewoon allebei een eigen rekening aanhouden.

3. Degene die minder verdient, draagt ook minder bij aan de vaste lasten

Verdien jij veel meer of minder dan de ander? Dan kunnen jullie de vaste lasten naar verhouding verdelen. Wanneer jij bijvoorbeeld 1/3 van jullie gezamenlijke inkomen verdient, betaal jij ook 1/3 van jullie gezamenlijke uitgaven.

Het voordeel: je houdt allebei geld over voor persoonlijke uitgaven. Naar verhouding verdelen is dus eerlijker. Het nadeel: de ongelijke verdeling kan voor spanningen zorgen als jullie geen goede afspraken maken over wie wat betaalt en gebruikt.

4. Als je een (studie)schuld hebt, moet je dat aan de ander vertellen

Door een (studie)schuld moet je maandelijks een bedrag aflossen. Die lasten komen bovenop jullie woonlasten. Je houdt hierdoor minder geld over voor persoonlijke uitgaven. Als de ander dat niet weet, kunnen er spanningen ontstaan als degene met de schuld altijd minder geld overhoudt dan de ander. Om samen iets leuks te doen, bijvoorbeeld. Of om de ander een keer te trakteren. Vertellen dát je een schuld hebt, zorgt vaak voor meer begrip.

5. De boodschappen vallen onder de vaste lasten

Als jullie samenwonen betalen jullie waarschijnlijk ook allebei een deel van de boodschappen. Maar pin je ook met de gezamenlijke pas als je in de supermarkt allerlei dingen voor jezelf haalt? Maak hierover goede afspraken om vervelende discussies te voorkomen.

Je kunt bespreken of boodschappen onder de vaste woonlasten vallen, en of jullie die van de gezamenlijke rekening willen betalen. Zo ja, welke boodschappen mogen dat dan zijn? Bepaal bijvoorbeeld of specifieke voeding of verzorgingsproducten daar ook onder vallen

6. Het is belangrijk om zuinig te leven

Je opvoeding bepaalt vaak je houding tegenover geld. Heb je geleerd zuinig te zijn of mocht geld juist rollen? En wat brengt die houding jullie allebei? Een open gesprek hierover voeren geeft veel inzicht over elkaar. Vervolgens kunnen jullie bespreken wat jullie voorkeuren zijn bij de gemeenschappelijke lasten. Ga je voor goedkopere boodschappen of abonnementen, of wil je het beste van het beste? Bepaal wat jullie allebei willen uitgeven aan bepaalde zaken en kijk of het overeenkomt. Zo niet, dan kun je bespreken of de een meer wil betalen dan de ander.

Verandert er iets in jullie financiën?

Misschien ga je meer verdienen, of een studie doen. Dan is het nuttig om jullie financiële afspraken opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen. Betalen jullie bijvoorbeeld de woonlasten naar verhouding? Dan kunnen jullie een andere verdeling afspreken.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Welke rekening past het best bij jullie?

Rabobank heeft voor iedereen een passende rekening. Welk pakket het beste bij jou of jullie wensen past? Ontdek het snel met de keuzehulp.

Doe de test