Voor het eerst beleggen
Wil je aan de slag met beleggen? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn! Beleggen is een mooie manier om vermogen op te bouwen. Maar het is slim om je goed in te lezen voordat je begint, want beleggen kent ook risico’s. Met deze tips helpen we je op weg.
1. Beleg alleen met geld dat je kunt missen
2. Kies het doel dat je wilt bereiken
Droom je van een koophuis of mooie auto? Of wil je alvast vermogen opbouwen voor later? Als je begint met beleggen, is het slim om een doel te kiezen dat minimaal zeven jaar in de toekomst ligt. Voor beleggen heb je namelijk even de tijd nodig, . En daar ligt jouw voordeel: je bent nog jong. Hoe langer je jouw geld de tijd geeft om te groeien, hoe meer kans je om een mooi bedrag op te bouwen en je doel te bereiken. Maar onthoud: beleggen biedt geen garanties, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
3. Beslis hoe je wilt beleggen
Wil je zelf beleggen? Dan kies je zelf wanneer je welke aandelen of obligaties koopt en verkoopt. Hiervoor moet je de koersen in de gaten houden en verstand hebben van de markt. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Dan kun je je geld ook láten beleggen door onze experts. Je stort dan geld op je beleggersrekening, en onze experts beleggen dat dan in goed gespreide fondsen. Wel zo makkelijk!
4. Open een beleggingsrekening
Om te beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Rabobank biedt twee opties aan. Ben je bekend met beleggen en wil je zelf je beleggingsbeslissingen nemen? Dan kun je kiezen voor Rabo Zelf Beleggen. Je belegt dan zonder adviseur op het beleggingsplatform van Rabobank. Vind je het wel zo fijn als onze experts jouw geld beleggen? Kijk dan eens naar Rabo Beheerd Beleggen. Dat maakt beleggen een stuk makkelijker, en het kost je nauwelijks tijd!
Dichterbij je doel met beleggen
Straks op reis of op jezelf wonen? Met beleggen maak je nú meer mogelijk voor straks. Als je op tijd begint en genoeg tijd neemt, dan kun je met beleggen een bedrag opbouwen voor dit soort dingen. Meer weten over starten met beleggen en welke beleggingsvorm bij jou past?
5. Bedenk waarin je wilt beleggen
Je kunt op zoveel manieren beleggen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Helemaal niet erg! De basis is niet ingewikkeld: je kunt je geld beleggen in aandelen en obligaties. Met een aandeel ‘koop’ je een stukje van een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgt vaak de waarde van je aandeel. Gaat het minder? Dan kan de waarde dalen. Met een obligatie ‘leen’ je geld aan een bedrijf, waarover je meestal rente ontvangt. Omdat obligaties doorgaans minder risicovol zijn, is het rendement vaak lager.
6. Spreid je geld
Het is slim om je beleggingen te spreiden. Dat wil zeggen dat je verschillende soorten aandelen en/of beleggingen koopt. Spreiden gaat automatisch als je jouw geld in beleggingsfondsen stopt. Daarin zitten soms wel honderden verschillende aandelen en/of obligaties. Uit één land, bijvoorbeeld, of uit de hele wereld. Zo spreid je handig jouw risico’s en kansen.
7. Houd je beleggingen in de gaten
8. Wil je duurzaam beleggen?
Als je belegt in aandelen, dan investeer je in bedrijven. Vind je het belangrijk dat dit duurzame bedrijven zijn, die het beste voorhebben met het klimaat en de samenleving? Dan kun je kiezen om duurzaam te beleggen. Rabobank biedt 70 verschillende groene fondsen aan, waarin jij kan investeren.