Twee mannen spelen padel

Toeslagen: heb jij er recht op?

Wist je dat je vanaf je 18e misschien geld van de overheid kunt krijgen voor je huur of zorgverzekering? Dat noemen we een toeslag. Of je nu studeert of werkt, op jezelf woont of bij je ouders: zo’n financieel steuntje in de rug kun je vast goed gebruiken! Lees hoe het werkt.

Wat zijn toeslagen?

Toeslagen zijn geld dat je van de overheid krijgt. De bekendste zijn de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Met dit geld kun je een deel van je huur of zorgverzekering betalen. Mooi meegenomen, want zo voorkom je misschien een lege bankrekening aan het einde van de maand. Wie kinderen heeft, kan recht hebben op kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Vaak geldt: hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag.

Huurtoeslag

Heb je net de sleutels gekregen van je allereerste huurhuis? Mooi moment! Nog mooier: misschien heb je recht op huurtoeslag. Hou wel rekening met een aantal voorwaarden. Zo moet je minimaal 18 jaar zijn, mogen je huur en inkomen niet te hoog zijn, én moet je een zelfstandige woonruimte huren met eigen slot, keuken en toilet.

Zorgtoeslag

Tot je 18e ben je meestal gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van een van je ouders. Zodra je 18 bent, gaat jouw zorgverzekering wél geld kosten. Gelukkig kun je een zorgtoeslag aanvragen. Ook hiervoor gelden voorwaarden: je bent dus minimaal 18 jaar en je inkomen is niet te hoog.

Veelgestelde vragen

Tips voor je toeslagen

Nog een paar tips om je op weg te helpen:

    Vraag je toeslagen op tijd aan. Meestal duurt het een paar weken voor de Belastingdienst je aanvraag heeft verwerkt. Geef eerlijk je inkomen op. Je jaarinkomen vind je op de jaaropgaaf van je werkgever. Weet je het niet zeker, of wisselt je inkomen? Geef dan liever een iets te hoog bedrag op. Te veel ontvangen zorg- of huurtoeslag moet je weer terugbetalen. En daar zit je vast niet op te wachten. Verandert er iets in je situatie? Verhuizen, samenwonen of een andere baan? Geef het door aan de Belastingdienst. Want daardoor verandert er misschien iets aan je inkomen, of de hoogte van je huur. En in die gevallen heb je soms recht op meer toeslag, óf juist minder. De toeslag die je krijgt, is een voorschot. Aan het einde van het jaar checkt de Belastingdienst of je misschien te veel of te weinig hebt gekregen. Daarvoor kijken ze onder andere naar je werkelijke inkomen. Heb je een buffer, dan kun je eventueel te veel ontvangen toeslag meteen terugbetalen. Een fijn idee! Hier vind je slimme tips hoe je zo’n buffer opbouwt.