meisje rekent met eigen betaalpas

De eerste keer pinnen

Je kind zelf laten pinnen is een spannende, maar belangrijke stap naar financiële zelfstandigheid. Uit het Kinderonderzoek van Nibud blijkt dat kinderen steeds nonchalanter met hun betaalpas en pincode omgaan. Werk aan de winkel dus. Ontdek handvatten om je kind te leren pinnen.

Uit het Nibud Kinderonderzoek 2018 blijkt dat...

95%

van de ouders met hun kind praat over geld, maar slechts 9% bespreekt hoe je veilig pint.

53%

van de kinderen hun pincode uit hun hoofd weet.

30%

van de kinderen van 4 t/m 7 jaar wel eens zelf pint in het bijzijn van de ouders.

Vanaf welke leeftijd leer ik mijn kind pinnen?

Sommige ouders starten als hun kind 5 jaar is. Bijvoorbeeld door mee te helpen met pinnen met jouw betaalpas tijdens de boodschappen. Andere ouders starten iets later met de eigen betaalpas van het kind, ter voorbereiding op de start van de middelbare school, het moment dat je kind meer zelfstandig gaat betalen. Er is geen goed of fout, maar begin op tijd, met kleine stapjes en op jullie eigen tempo. Zo is je kind er straks helemaal klaar voor wanneer jij er niet altijd meer bij bent met betalen.

Kind met betaalpas van Rabobank

Pinnen met jouw betaalpas of een eigen betaalpas?

De meeste ouders beginnen met het meegeven van hun eigen betaalpas aan het kind. Zeker door contactloos betalen is dit makkelijk geworden, waardoor niet altijd meer een pincode nodig is. Ook zijn er ouders die direct voor een eigen betaalpas voor hun kind gaan en deze eventueel eerst zelf bewaren. Ze starten bijvoorbeeld met samen een aantal keer pinnen met de betaalpas. Stap voor stap kunnen de regels aangepast worden, totdat je kind zelfstandig pint.

Leer pinnen met een eigen betaalrekening

Open online de gratis Rabo JongerenRekening en ontvang € 7,50 zakgeld cadeau!

Oefen met veelvoorkomende betaalsituaties

Geef je kind genoeg de tijd om te wennen aan digitaal betalen en aan de veiligheidsregels. Dat zorgt ervoor dat ze het eigen kunnen maken voordat ze vaker zelfstandig betalen.

  1. Praat met je kind over pinnen, leg uit hoe het werkt.
  2. Doe het een aantal keer voor.
  3. Laat je kind het daarna zelf proberen en kijk mee.
  4. Laat je kind zelfstandig op pad gaan om te pinnen en bespreek hoe het gaat.

Ga in het begin samen met je kind de verschillende betaalsituaties oefenen. Situaties die je kunt bespreken en oefenen zijn:

Zakgeld als leergeld

Zakgeld is een goede manier om je kinderen te leren omgaan met geld. Met digitaal zakgeld kan je kind de financiële opvoeding direct in de praktijk brengen, zoals pinnen. Ruim twee derde van de kinderen op de basisschool (5 jaar en ouder) krijgt zakgeld van de ouders (Nibud).

Veiligheid tijdens het pinnen is belangrijk!

Wist in 2013 90% van de ouders dat niemand meekijkt als hun kind pinde, in 2018 is dat maar 72% (Nibud). Ook ziet het Nibud een toename in het aantal kinderen dat nonchalanter met hun betaalpas en pincode omgaan. Werk aan de winkel! Leer je kind:

    de pincode uit het hoofd te kennen; dat ze hun pincode nooit aan iemand anders mogen vertellen; dat ze hun betaalpas op een veilige plaats bewaren; dat je kind de betaalpas nooit uit mag lenen aan iemand anders; om tijdens het pinnen met pincode altijd een hand voor het scherm te houden; altijd te controleren of er geen omstanders meekijken tijdens het pinnen; niet in te gaan op ‘behulpzame mensen’ tijdens het pinnen; over geldezels.

Wist je dat...

Oefen het voor je te zien hoe je je pincode intoetst of maak een niet-bestaand contact aan in de telefoonlijst waarvan de laatste 4 cijfers van het telefoonnummer de pincode is.

Leren door mee te kijken in je Rabo App

De betaalpas langs een betaalautomaat halen is natuurlijk wat abstract voor een kind. Ga daarom in gesprek met je kind over hoe dit allemaal werkt. De Rabo App kan je hierbij helpen. Laat je kind bijvoorbeeld zien wat het saldo voor het pinnen is en dat het bedrag na het pinnen minder is geworden. Ook de tab ‘Inzicht’ kan hierbij helpen.

Heb je een Rabo JongerenRekening voor je kind, dan kun je via jouw Rabo App in het ‘Bankieren met je kind’ dashboard de inkomsten en uitgaven van je kind laten zien. Is jouw kind er klaar voor om zelf online te bankieren? Dan geef je als ouder hier toestemming voor en kan je kind het zelf.

Let op je voorbeeldfunctie

Tot slot, zelf laat je misschien wel eens je betaalpas slingeren in het huis, je kijkt niet in de supermarkt of mensen met je meekijken of maak een praatje terwijl je je betaalpas langs de betaalautomaat haalt. Wees je tijdens de periode dat je je kind leert pinnen extra bewust van je voorbeeldfunctie.

Nog geen Rabo JongerenRekening?

Open de gratis Rabo JongerenRekening en krijg € 7,50 zakgeld cadeau.