
Slim geld lenen
Je wilt nieuwe sneakers, naar een concert met vrienden of je spaargeld aanvullen voor een scooter. Maar je bankrekening staat op nul. Is dit nou zo’n moment om geld te lenen? Je bent niet de enige die daarover nadenkt. Bijna een kwart van de scholieren leent weleens geld van ouders of een vriend (Nibud, 2020). Maar: hoe pak je dat nou eigenlijk slim aan?
Voordat je gaat lenen
Vraag jezelf eerst af: is het wel echt nodig? Misschien kun je nog een paar dagen wachten op je zak- en kleedgeld. Of overleg eens met je ouders of je je zakgeld deze maand wat eerder kunt krijgen. Bij je bijbaan kun je misschien wat meer uren draaien. Ga ook na of je jouw uitgave nog even kunt uitstellen. Dan kun je er gewoon voor sparen, in plaats van geld te lenen. Zo ga je geen schuld aan en kun je een stuk zorgelozer door het leven!
8 stappen voor als je toch geld wilt lenen
Oké, je wilt gewoon echt graag geld lenen. Maak in dat geval wel een goed plan voor hoe je die lening gaat terugbetalen. Volg onderstaande stappen om slim te lenen én terug te betalen.

Doe een betaalverzoek voor korte leningen
Heb jij geld uitgeleend aan een vriend en wil je het makkelijk terugkrijgen? Gebruik dan een betaalverzoek. Dat doe je gewoon in je Rabo App. Wanneer de ander betaalt, staat het bedrag meteen op je betaalrekening. Ook handig: je kunt een Alert instellen zodat je een appje krijgt wanneer het bedrag is betaald. Om Rabo Betaalverzoeken te doen heb je de gratis Rabo JongerenRekening nodig. Met toestemming van je ouders heb je die zo afgesloten.
Groter bedrag? Maak een overeenkomst
Als je meer dan 100 euro leent, maak dan een overeenkomst. Print ’m twee keer uit en onderteken ze allebei: zowel jij als degene die jou het geld leent. Leg hierin in ieder geval de volgende dingen vast:
☐ jullie namen, de datum en jullie woonplaatsen
☐ het bedrag dat je leent
☐ waarvoor je het geld leent
☐ of en hoeveel rente er wordt gerekend
☐ de datum waarop het bedrag afgelost moet zijn
☐ de belofte dat je geen andere leningen aan zult gaan

Toch maar niet lenen?
Geld lenen kan voor veel stress zorgen. Je kunt ook anders omgaan met het geld dat nu al binnen komt. Zoals eens bijhouden waar je geld precies heen gaat om te zien of je je geld anders uit kunt geven. Het Nibud heeft daarvoor een handige tool. Ook kun je op je spaarrekening een spaarpotje maken. Daardoor leg je makkelijk geld opzij. Voor onverwachte leuke uitgaven met vrienden. Of voor grotere aankopen, zoals een laptop of scooter.
Zet ‘m op!
Nieuwsgierig naar welke geldervaringen je nog meer kunt opdoen?