Herken een phishingmail

PING! Er komt een mail binnen. Je betaalpas is bijna verlopen en je moet een nieuwe aanvragen. Nét voordat je je gegevens doorstuurt, ga je twijfelen: is dit geen phishingmail? Met dit stappenplan ontmasker je oplichters voortaan in een handomdraai.

Wat is een phishingmail?

Dat is een mail van oplichters die er gewoon uitziet als een bericht van een betrouwbaar bedrijf of persoon. Zo proberen criminelen je naar een nepwebsite te lokken en informatie te stelen, zoals je wachtwoorden en bankgegevens. Denk je: dat overkomt mij niet? Uit onderzoek van cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky bleek dat 37 procent van de jongeren slachtoffer is van een vorm van phishing.

Zo herken je een phishingmail

Wil jij een phishingmail zo uit je mailbox vissen? Volg dan deze stappen:

1
Check het mailadres van de afzender. Klopt het wel? Google bij twijfel.
2
Kijk of de mail onpersoonlijk begint. Met ‘Beste klant’ of ‘Geachte gebruiker’ bijvoorbeeld. Meestal is dat een slecht teken.
3
Zoek naar grammatica- en spellingsfouten. Phishingmails rammelen vaak.
4
Let op als er om persoonlijke gegevens wordt gevraagd, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen. Betrouwbare bedrijven vragen die niet.
5
Zit er haast achter de mail? In veel valse mails staat meestal dat je nú in actie moet komen, anders wordt je rekening bijvoorbeeld geblokkeerd. Iets om op te letten.
6
Controleer de links zonder erop te klikken. Ga er met je muis overheen en kijk naar de URL. Lijkt het betrouwbaar?
7
Twijfel je over een mail? Vraag dan een vriend of familielid even mee te kijken. Samen zie je meer!

Rabobank

Goed idee: regelmatig de Rabo App checken

Even snel je af- en bijschrijvingen bekijken, dat is altijd een goed idee. Zeker omdat criminelen de slimste trucs hebben om toegang te krijgen tot je rekening. In de Rabo App kun je je inkomsten en uitgaven goed in de gaten houden. Waar je ook bent. Vraag wel eerst even aan je ouders of je een gratis Rabo Jongerenrekening mag afsluiten. Je hebt hiervoor hun toestemming nodig. Rekening afgesloten? Dan krijg je bovendien wat zakgeld cadeau. Mooi meegenomen!

Wil je geld apart zetten in een spaarpotje? Open dan ook een Rabo Spaarrekening

Dat kan veiliger

Handige veiligheidstips die iedereen moet kennen (ja, ook jij!):

    Klik niet zomaar op een link in een e-mail. Gebruik het liefst websites met ‘https’. De s staat voor secure (veilig). Niemand kan dan volgen wat je doet. Geef nooit je wachtwoord, pincode of andere beveiligingscode aan iemand anders. Check regelmatig je af- en bijschrijvingen in de Rabo app. Je kunt ook een saldochecker in de app instellen. Gebruik nooit een openbaar wifinetwerk om te internetbankieren. Doe dit thuis of via 4G of 5G.

Zet ‘m op!

Nieuwsgierig naar andere geldervaringen die je kunt opdoen?