Foto van spullen op een rommelmarkt

3 tips voor een vorstelijke vrijmarkt met je kind

De oude spullen zijn van zolder, jullie hebben samen bedacht wat een goede prijs is en staan te trappelen om de beste plek op de vrijmarkt te veroveren. Met deze tips maak je van je kind een succesvolle ondernemer en zorg je dat zijn of haar spaarpot wordt gevuld.

Zorg voor een koninklijk kleedje

Mooi plekje veroverd op de vrijmarkt? Een goede stap, maar daarmee zijn jullie nog niet meteen de koning van de vrijmarkt. Let daarvoor ook op de volgende punten:

    Veel mensen vergeten het, maar het kleedje zelf is óók belangrijk. Hebben jullie een oud laken of gordijn in een opvallende kleur? Rol deze dan zeker uit. Het oog wil ook wat: dus zorg dat je opvalt. Bijvoorbeeld via oranje slingers en ballonnen. Misschien kunnen jullie een box meenemen en muziek afspelen? Of nog beter: zelf muziek maken. Levert gelijk weer een extra zakcentje op. Jullie hebben vast tassenvol spullen gevonden om te verkopen – maar een veelgemaakte fout is om het kleedje helemaal vol te proppen. Potentiële kopers zien dan door de bomen het bos niet meer en lopen jullie kleedje voorbij. Een bijzonder boek of populaire game? Geef de pareltjes van zolder die het meeste opleveren een prominente plek, waar ze extra goed opvallen. Uiteraard leg je grote dingen achteraan en kleine spullen meer vooraan.

Wees onderhandelaars te slim af

Onderhandelen is onlosmakelijk verbonden met de vrijmarkt. Veel mensen trekken er speciaal op Koningsdag op uit om bijzondere koopjes op de kop te tikken. Zo halen jullie er als verkopers het meeste uit:

    Bespreek thuis al wat je kind voor zijn of haar oude spullen wil hebben. Probeer daarbij realistisch te zijn en realiseer je dat mensen op de vrijmarkt vaak geen grote bedragen uitgeven. Maak gebruik van de gunfactor en zet jullie charmes in. Veel mensen gunnen een kind wel een zakcentje en kunnen door de knieën gaan als niet de ouder, maar het kind zelf de onderhandelingen doet. Speel in op de emotie en maak contact met de potentiële koper. Vraag bijvoorbeeld waarvoor iemand het gaat gebruiken. Dan neemt bij de koper de emotie de overhand en zal diegene een iets hogere prijs niet erg vinden. Twee voor de prijs van één? Zeker! Neem andere spullen mee in de onderhandeling. Zeker als de dag ten einde loopt, kunnen jullie wat makkelijker zijn om kopers over de streep te trekken. Zet vooral in op je parels: de spullen waar jullie echt een mooi bedrag voor in gedachten hebben. Dan kunnen jullie voor alle andere dingen wat relaxter onderhandelen.

Zorg dat je altijd (royaal) betaald krijgt

High five!! Jullie hebben na stevig onderhandelen een goede prijs afgesproken! Maar helaas, zul je net zien: de koper heeft geen contact geld op zak of veel meer dan jullie kunnen wisselen. Geen stress, dit kunnen jullie doen voor een gevulde spaarpot:

    Hebben jullie een mobiele telefoon mee? Dan kan je een Rabo Betaalverzoek sturen via WhatsApp. Open de Rabo Bankieren App, maak een Rabo Betaalverzoek aan, vul het bedrag in en stuur een appje naar de koper. Die kan ter plekke betalen. Maak van tevoren thuis met je kind al een QR-code aan. Dat doe je in 3 stappen via je mobiel of computer in de Rabo App. Je kan meerdere QR-codes aanmaken voor vaste prijzen, of gewoon één QR-code waarbij je ter plekke bepaalt welk bedrag je eraan hangt. Print ‘m uit en leg bij je kleedje of zet ‘m op je telefoon of laptop.

Zet 'm op!

Nieuwsgierig naar nog meer tips voor een succesvolle vrijmarkt?