Een meisje heeft een nieuw skateboard gekocht met haar eigen kinderrekening met pinpas

Zélf voor iets moois sparen

Een skateboard en een Lego set. Wordt het wensenlijstje van jouw kind steeds langer? Een goed moment om je kind zélf te leren sparen. Want iets leuks kopen van geld dat je helemaal zelf bij elkaar hebt gespaard, dat geeft extra plezier. En je kind leert er veel van. Klaar om de spaarpot te vullen?

Zelf sparen in 6 stappen

8 jaar is dé leeftijd om te starten met sparen volgens het Nibud. Wanneer jullie ook beginnen, met dit stappenplan help jij je kind op weg!

1
Bedenk iets wat je heel graag wilt kopen. Dat toffe skateboard? Die glimmende etui voor je mooiste pennen en potloden?
2
Zoek met hulp van je ouders op wat jouw wens kost.
3
Maak een plan hoe je het geld bij elkaar krijgt: met je zakgeld bijvoorbeeld, geld voor je rapport, of klusjes doen voor een extra zakcentje.
4
Heb je al een eigen Rabo JongerenRekening? Dan kunnen je ouders een Rabo SpaarRekening voor je openen. Via hun Rabo App kun je dan geld overmaken naar je spaarrekening.
5
Vraag aan een van je ouders of je via hun Rabo App mag checken hoeveel spaargeld je al hebt.
6
Het geld bij elkaar gespaard? Jippie! Dan mag je kopen waar voor je hebt gespaard. Veel plezier!

Een jongen wast een auto voor een zakcentje.

Begin met een eigen betaalrekening

De Rabo JongerenRekening is een handige plek voor het allereerste zakgeld. Zo kan je kind veilig ervaring opdoen met digitaal geld. Want via jouw Rabo App bepaal je wat je kind al mag doen. En open je nu een Rabo JongerenRekening? Dan krijgt je kind wat zakgeld cadeau. Misschien ook een mooie stap voor je kind om de eigen Rabo SpaarRekening te spekken?

Check ook de Rabo SpaarRekening waarmee het sparen écht begint

Sparen met digitale spaarpotjes

Sparen in de Rabo SpaarRekening wordt écht overzichtelijk met spaarpotjes. Ideaal voor als je kind meerdere wensen heeft. Je kunt namelijk voor elk doel een spaarpotje aanmaken en een doelbedrag instellen. Extra handig: bij ieder spaarpotje zien jullie een groen balkje, dat laat zien hoe ver je al bent.

Zo wordt je kind een superspaarder

Je kind leert het meeste door zélf te ervaren. Natuurlijk kun je wel een handje helpen. Met deze tips bijvoorbeeld.

    Start met zakgeld geven. 6 jaar is volgens het Nibud een mooie leeftijd om daarmee te beginnen. Zo leert je kind dat je een deel van je zakgeld apart kunt zetten om te sparen. Laat je kind zoveel mogelijk zelf bepalen. Bijvoorbeeld hoeveel geld er elke week gespaard wordt. Sparen is slim, maar geld uitgeven mag ook! Zo leert je kind dat het iets langer duurt voor het spaardoel in zicht is. Is het geld bij elkaar gespaard? Mooi moment om te vieren! Ga gezellig samen naar de winkel, of trakteer op een ijsje. Laat regelmatig zien hoe ver je kind al is met sparen. Check bijvoorbeeld af en toe samen in jouw Rabo App hoeveel geld er al in de spaarpot zit.

Tijd voor de spaartrackerchallenge!

Sparen is extra leuk als je ziet hoe ver je al bent. Stel deze challenge eens voor aan je kind: Maak een Spaartracker. Teken of schrijf op een vel papier waar je voor spaart. Zet er ook bij wat het kost. Teken daaronder een lange balk die je in vakjes verdeelt. Elke keer als je iets spaart, kleur je een stukje van de balk in. Tel de bedragen telkens bij elkaar op. Een van je ouders wil je vast helpen! Hoe snel heb je het geld bij elkaar?