AOW en pensioen
Wanneer kan ik met pensioen? Het antwoord op deze veelgestelde vraag is voor iedereen anders. Zo is dit onder andere afhankelijk van je AOW-leeftijd en de hoogte van je AOW. Bereken op deze pagina je AOW-leeftijd en ontdek of jouw AOW-bedrag voldoende is om goed rond te komen als je met pensioen bent.
Wat is AOW?
De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dit is zo geregeld vanuit de overheid. Hierdoor zijn de meeste Nederlanders verzekerd van een inkomen wanneer zij met pensioen gaan. De AOW behoort tot de volksverzekeringen.
Wanneer krijg ik AOW?
Je ontvangt AOW wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Deze leeftijd hangt af van je geboortejaar en is dus voor iedereen anders. De leeftijd waarop je AOW krijgt, wordt in stappen verhoogd. Tot en met 2027 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2028 is dat (voorlopig) 67 jaar en 3 maanden. Wil je weten vanaf wanneer je AOW krijgt? Bereken dan via onderstaande tool eenvoudig en snel jouw minimale en verwachte AOW-leeftijd.
Wanneer begint jouw pensioen? Check nu je AOW-leeftijd.
Hoeveel AOW krijg ik?
Per jaar dat je woont en/of werkt in Nederland bouw je 2% AOW op. Je bouwt dit op in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd. Bij een AOW-leeftijd van 67 jaar is dat dus vanaf 17 jaar.
De exacte hoogte van je AOW hangt af van of je (tijdelijk) in het buitenland hebt gewerkt en of je een partner hebt. Zo krijg je als alleenstaande 70% van het minimumloon. Als je samenwoont of getrouwd bent, krijg je ieder 50% van het minimumloon. Dit omdat een alleenstaande de kosten voor levensonderhoud niet kan delen met een partner.
AOW-bedragen
Wil je weten hoeveel AOW je al hebt opgebouwd? Of ben je benieuwd hoeveel AOW je krijgt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt? Je kunt dit eenvoudig zelf inzien via Mijnpensioenoverzicht.
AOW en toeslagen
Als je AOW krijgt, kun je nog steeds recht hebben op verschillende toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Mogelijk kan de hoogte van je toeslag wijzigen als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Vanaf dat moment ontvang je namelijk AOW, waardoor je inkomen meestal verandert. Als je inkomen bijvoorbeeld lager wordt, kun je waarschijnlijk meer toeslag krijgen. Wordt je inkomen hoger, dan ontvang je vaak minder toeslag.
AOW na overlijden
Bij overlijden stopt de AOW. Je AOW-uitkering wordt één dag na je overlijden stopgezet. Dit geldt ook voor je inkomensondersteuning AOW (extra bedrag naast je AOW), als je dit ontvangt. Heb je een partner? Dan krijgt hij of zij een overlijdensuitkering. Dit is een uitkering die in één keer wordt uitbetaald bij overlijden.
Is alleen AOW genoeg?
Of enkel een AOW-uitkering genoeg is, is sterk afhankelijk van je uitgavenpatroon en vaste lasten als je met pensioen bent. Door nu alvast in MijnPensioenoverzicht te kijken, weet je ongeveer hoeveel AOW (bruto en netto) je krijgt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Hier zie je niet alleen wat je aan AOW opbouwt, maar ook wat je straks krijgt vanuit de pensioenregelingen waar je aan deelneemt.
Denk je dat je naast je AOW straks meer inkomen nodig hebt, dan zijn er tal van oplossingen om dit te regelen, zoals sparen en/of beleggen. Denk daarnaast ook aan het verlagen van je vaste lasten, door te investeren in een eigen woning en af te lossen op de lening, zodat je uiteindelijk weinig tot geen hypotheeklasten meer voor betaalt.