Geven kan meer geven dan je denkt
Niels Kattenberg werkt als Charity Manager bij de Chartiy Desk van Rabobank. Hij helpt en adviseert vermogende mensen die iets willen schenken en iets voor de samenleving willen betekenen.
Schenken kun je leren
‘Een goed doel opnemen in je nalatenschap kan al beginnen met geven bij leven,’ zegt Niels Kattenberg, Charity Manager bij de Charity Desk van Rabobank, die vermogende mensen helpt bij het schenken aan een goed doel. De meesten die bij hem komen, realiseren zich op een gegeven moment dat ze meer geld hebben dan ze op kunnen maken en daarmee iets voor de samenleving willen betekenen. Alleen weten ze vaak nog niet aan welk goed doel ze willen schenken en vooral niet hóé ze dat moeten doen. Daar helpt de Charity Desk hen bij.
Op zoek naar je passie
Voordat ze gaan schenken adviseert Niels Kattenberg zijn cliënten een goed doel te zoeken dat echt bij hen past, waar ze echt iets mee hebben. Om erachter te komen wat dat is, gaat hij op zoek naar thema’s waar ze een klik mee hebben en waar hun passies en waarden liggen, onderwerpen waaraan ze zouden willen bijdragen. Die vindt hij in hun verleden, opvoeding, een grote levensgebeurtenis, iets wat veel impact op hen heeft gemaakt. ‘Als mensen aan een goed doel schenken waar ze echt iets mee hebben, blijkt dat achteraf veel meer voor hen te betekenen dan ze van te voren hadden gedacht, dat het veel meer verdieping aan hun leven heeft gegeven.’
De cirkel is rond
Een van zijn cliënten was een vrouw uit een arm boerengezin, die als enige in de familie had gestudeerd. Inmiddels is ze CEO van een succesvol technisch bedrijf, waar ze als enige vrouw tussen alleen maar mannen werkt. Uiteindelijk is ze educatieprojecten gaan financieren waarbij meisjes uit achterstandsmilieus kennismaken met techniekonderwijs, waarmee ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten en dus in het hele leven. Voor haar was daarmee de cirkel rond. Ze was blij verrast over het diepe gevoel van voldoening dat dit haar gaf, iets wat, volgens haar, een nieuw huis of een nieuwe auto niet aan haar leven had kunnen toevoegen.
Het plezier van geven
Veel mensen zijn het niet gewend om te schenken, ze hebben er geen ervaring mee en weten niet wat er met hun geld gebeurt nadat ze het geschonken hebben. ‘Meestal wordt er een bedrag overgemaakt naar een goed doel en stopt het daar, terwijl het dan eigenlijk pas begint,’ zegt Niels Kattenberg. Gevers beseffen niet dat geven hen ook iets op kan leveren, dat je samen met de organisatie van je keuze aan een gemeenschappelijk doel kunt werken. Door bijvoorbeeld aan te geven aan welke projecten je wilt schenken en af te spreken dat je op de hoogte gehouden wilt worden over wat er met je gift is gedaan. Ook kun je zelf gaan kijken wat de organisatie doet en met eigen ogen zien wat er met je geld gebeurt. Het plezier van geven zit hem in de impact die je hebt. Als je ziet welk verschil je maakt, geeft dat plezier en verdieping aan je leven.
Vertrouwen moet groeien
Als je eenmaal hebt gezien wat een goed doel met je gift doet, geeft dat niet alleen plezier en verdieping aan je leven, maar krijg je ook vertrouwen in de organisatie. Dit maakt het ook makkelijker om het doel in je testament op te nemen. Daarom adviseert Niels Kattenberg om het geven bij leven te gebruiken als een soort ‘test’ voor je nalatenschap. Dan ervaar je zelf welk verschil je schenking maakt, welke impact je hebt. Je raakt betrokken bij de organisatie, je ziet welke resultaten ze boeken met je gift en hoe ze met je geld omgaan. Hierdoor groeit je vertrouwen. Begin dus al met schenken aan een goed doel van je keuze tijdens je leven, dan kun je het met een gerust hart opnemen in je nalatenschap.
Dit artikel is afkomstig van Toegift.nl.
Charity Management bij Rabobank
Met jouw Charity Plan maak je je maatschappelijke ambities waar en kun je met plezier bijdragen aan maatschappelijk doelen. En dat ondersteunen wij als coöperatieve bank van harte. Daarom is Charity Management een kosteloze dienstverlening voor onze Private Banking klanten. Zo helpen we jou én de wereld om je heen.