De fiscale regels voor de open CV en de open FGR veranderen

In de afgelopen jaren zijn de open commanditaire vennootschap (OCV) en het open fonds voor gemene rekening (OFGR) veel gebruikt uit privacyoverwegingen en om vermogen van box 3 naar box 2 te brengen. Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan bijvoorbeeld zijn holdingstructuur zo hebben aangepast, dat tot het bezit van een holding-OCV het aandelenbelang in zijn holding-BV behoort en de DGA als commanditair vennoot participeert. Vermogen dat niet langer nodig is binnen de onderneming kan daarnaast in een OFGR zijn ondergebracht voor belegging. Ook vermogende particulieren maakten gebruik van de OFGR om spaartegoeden en beleggingen van box 3 naar box 2 over te brengen. Per 1 januari 2025 zal de fiscale wetgeving voor deze entiteiten wijzigen. In dit artikel lees je er meer over.

Huidige wetgeving

In de huidige belastingwetgeving is geregeld dat een OCV onder voorwaarden belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. Dit biedt de mogelijkheid om een belang in een besloten vennootschap (BV) te verschuiven naar een OCV zonder fiscale afrekening. In een OCV kan dan bijvoorbeeld ook de (toekomstige) uitkeerbare winst van de onderneming worden gestructureerd. Op het vermogen dat aan de OCV wordt uitgekeerd blijft wel een belastingclaim in box 2 rusten.

Gecombineerd met de regels die gelden voor de publicatie van de jaarrekening, is de OCV een rechtsvorm die ook toegepast wordt om directeur-grootaandeelhouders privacy te bieden ten aanzien van hun vennootschappelijke vermogen.

Een OFGR is eveneens onder voorwaarden belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Een OFGR werd tot 2016 gebruikt om vermogen van een BV af te splitsen om in het fonds te beleggen. Op dit vermogen rust dan nog een latente belastingclaim in box 2.

Ook wordt een OFGR opgezet om vermogen van box 3 naar box 2 te brengen, waardoor de hoge belastingdruk in box 3 wordt ingeruild voor een mogelijk lagere gecombineerde belastingdruk van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting in box 2.

Nieuwe fiscale regels voor een open OCV per 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de OCV fiscaal transparant. Dat geschiedt door het toestemmingsvereiste voor de CV te laten vervallen, waardoor het kenmerkende onderscheid tussen de OCV en de besloten CV niet meer zal bestaan. De reden om dit aan te passen is dat internationaal verschillend naar transparante structuren wordt gekeken. Kwalificatieverschillen van rechtsvormen tussen verschillende belastingstelsels kunnen ertoe leiden dat er zogenaamde hybride mismatches ontstaan. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van aftrek van rente op schulden in zowel Nederland als in een ander land of dat er door de wijze waarop de structuur is vormgegeven geen belastingheffing kan plaatsvinden.

Fiscaal transparant worden betekent dat de CV geacht wordt het vermogen te hebben uitgekeerd aan de vennoten en niet langer belastbare winsten geniet. Het gevolg hiervan is dat er afgerekend moet worden in de vennootschapsbelasting over de eventuele stille reserves in het vermogen van de OCV. Voor deelnemingen, bijvoorbeeld in de onderneming, geldt de deelnemingsvrijstelling.

Het fiscaal transparant worden van de OCV leidt ertoe dat de commanditair vennoot geacht wordt zijn aanmerkelijk belang in de OCV te hebben vervreemd. Dit heeft tot gevolg dat erin box 2 inkomstenbelasting verschuldigd is over het verschil tussen de waarde van het belang en de verkrijgingsprijs. In 2024 is het belastingtarief in box 2 tot een belastbaar inkomen van € 67.000 24,5%. Daarboven geldt een tarief van 33%.

Verder is over de winsten die de BV in de toekomst als dividend uitkeert aan de OCV inkomstenbelasting in box 2 verschuldigd, dit terwijl de DGA zelf nog niet de beschikking krijgt over de uitkering.

Daarnaast wordt de terbeschikkingstellingsregeling beëindigd, wat tot gevolg heeft dat inkomstenbelasting in box 1 moet worden afgerekend over bijvoorbeeld een onroerende zaak die ter beschikking wordt gesteld aan de OCV.

Je kunt in 2024 gebruik maken van overgangsrecht, waardoor veel nadelige fiscale gevolgen kunnen worden voorkomen als je tijdig stappen zet. Het overgangsrecht is niet van toepassing op situaties waarin een OCV tot stand is gekomen na 19 september 2023, 15:15 uur.

Nieuwe fiscale regels voor een OFGR per 2025

Ook de OFGR zal vanaf 2025 niet langer meer belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting, als niet wordt voldaan aan de aangepaste voorwaarden. Het gevolg van deze aanpassing is dat een familiefonds, dat niet kwalificeert als beleggingsfonds of fonds voor collectieve belegging op grond van artikel 1:1 Wet op het financieel toezicht, niet langer belastingplichtig zal zijn voor de vennootschapsbelasting en fiscaal transparant wordt. Dit betekent dat over de belastingclaim in de vennootschapsbelasting, die in de meeste gevallen rust op stille reserves in de beleggingen, zal moeten worden afgerekend. Vervolgens valt de waarde van de OFGR in box 3 bij de participanten, omdat deze als fiscaal transparant wordt aangemerkt.

Met het overgangsrecht kunnen in 2024 veel nadelige fiscale gevolgen worden voorkomen als je tijdig actie onderneemt.

Overleg nader met je adviseur(s)

Jouw belastingadviseur kan je verder informeren over de eventuele gevolgen die de wetswijziging voor jouw situatie. Ook kunnen dan mogelijk nog maatregelen worden doorgenomen. Beleg je vermogen in een OCV of OFGR? Dan kan het zijn dat belastingclaims die rusten op het belegde vermogen eerder moeten worden afgerekend dan voorzien. De beleggingshorizon voor het gedeelte van dit vermogen dat benodigd is om de belasting te betalen wordt dan korter. Wij raden je aan om hierover contact op te nemen met jouw adviseur van de bank.

Meer nieuwsberichten en antwoorden op uw vermogensvragen vindt u hier.


Publicatiedatum: 3 januari 2024

Stelletje bij strandtent

Benieuwd naar andere vermogensvragen?

Op onze overzichtspagina vind je nog meer vraagstukken rondom vermogen. Zo lees je er hoe je in je testament het familievermogen kunt beschermen, wat de kenmerken zijn van schenken op papier en hoe je een keuze kunt maken tussen sparen en/of beleggen in de bv of in privé.

Naar de overzichtspagina