Stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden voor jouw pensioen?
Op basis van de levensverwachting werd de AOW-gerechtigde leeftijd in 2022 verhoogd naar 66 jaar en 7 maanden. Vanaf 2024 zal deze worden verhoogd naar 67 jaar. Maar wanneer jouw AOW van start gaat, gaat het pensioen nog niet per sé in. Vraag je je wel eens af wat je kunt doen met jouw pensioen als je wilt stoppen met werken? Je bent niet de enige! In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.
De mogelijkheden
Vervroegen van jouw pensioenuitkering
Hoewel het niet mogelijk is jouw AOW-uitkering eerder te laten ingaan, kan dat veelal wel met je pensioen. Er zijn verschillende manieren om vroegtijdig het pensioen in te laten gaan. Wanneer je minder uren wilt werken, kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Wil je het pensioen meer dan vijf jaar voor jouw AOW-leeftijd laten ingaan? Dat kan vaak ook, maar dan dien je volledig te stoppen met werken. Gevolg van volledig stoppen met werken is dat het jaarlijkse pensioeninkomen lager zal komen te liggen dan oorspronkelijk. Dat kan bruto wel circa 7% per jaar schelen.
Een voordeel van het vervroegen van jouw pensioenuitkering is dat je minder hoeft op te nemen van je spaar- en beleggingstegoeden om jouw inkomen aan te vullen. Je behoudt hierdoor langer je vermogen, zodat het bijvoorbeeld na jouw overlijden kan vererven naar jouw erfgenamen. Dit kan niet met je pensioen.
Je kunt ook eerder stoppen met werken, zonder je pensioen in te laten gaan. In dat geval gebruik je je vermogen om ‘van te leven’. Dit kan gevolgen hebben voor je nabestaandenpensioen als dit pensioen op basis van een risicoverzekering is gedekt. Deze dekking eindigt namelijk bij uitdiensttreding.
Uitruilen van pensioen
Je kunt er voor kiezen om het nabestaandenpensioen (gedeeltelijk) op te geven voor een hoger ouderdomspensioen, of andersom. Het hangt onder andere af van jouw persoonlijke situatie of dit voor jou een goede optie is. Heb je een partner en heeft die zelf pensioen opgebouwd? Wat is jouw overige inkomen en vermogen en dat van jouw partner? Wil je kiezen voor het uitruilen van pensioen, dan dien je dit vóór jouw pensioendatum aan je pensioenfonds kenbaar te maken.
Pensioen in hoogte laten variëren
Je kunt er ook voor kiezen om de eerste (vijf of tien) jaren een hoger pensioen te laten uitkeren dan daarna. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een hoger pensioen uit te keren tot het moment dat jouw AOW-uitkering ingaat. De verhouding tussen de uitkeringen mag maximaal 100:75 zijn. Voor jouw nabestaandenpensioen heeft deze keuze geen gevolgen.
Meer inzicht in jouw pensioensituatie
Op de site van je pensioenuitvoerder lees je meer over de verschillende mogelijkheden. Vaak kun je zelf op de site berekenen wat bepaalde keuzes betekenen voor de hoogte van jouw pensioeninkomen. Vanaf 1 juli 2023 wordt het mogelijk om op de ingangsdatum van het pensioen ineens maximaal 10% van uw pensioenkapitaal op te nemen. Kies je daarvoor, dan kun je niet meer kiezen voor een hoog-laag pensioen.
Naast jouw pensioeninkomen, kan een bepaalde keuze in jouw pensioen invloed hebben op andere zaken. Een voorbeeld hiervan is het “verzilveren” van je hypotheekrenteaftrek. Ook zul je rekening moeten houden met het betalen van inkomstenbelasting over de pensioenuitkering en met de tijd dat je jouw vermogen kunt beleggen. Kortom: er komen veel zaken kijken bij het (vervroegd) met pensioen gaan. Wil je inzicht in je totale financiële situatie, rekening houdend met inkomen, vermogen en jouw wensen en doelen? Maak een Plan voor de Toekomst. Wij helpen je graag.
Publicatiedatum: 2 januari 2023
Benieuwd naar andere vermogensvragen?
Op onze overzichtspagina vind je nog meer vraagstukken rondom vermogen. Zo lees je er hoe je in je testament het familievermogen kunt beschermen, wat de kenmerken zijn van schenken op papier en hoe je een keuze kunt maken tussen sparen en/of beleggen in de bv of in privé.