Bescherming van effecten bij een centrale effectenbewaarinstelling

Als je een effectenrekening bij ons hebt, geven we de effecten die op deze rekening staan in veel gevallen in bewaring aan een centrale effectenbewaarinstelling. Dit is een instelling die zorgt voor de afwikkeling van effectentransacties tussen partijen (waaronder banken) die hier effectentegoeden aanhouden.

Mogelijke rekeningen

De rekeningen die we hier voor effecten openen, kunnen op 2 manieren worden geadministreerd.

  1. Als een omnibusrekening
    Dit is een rekening waarin effecten worden aangehouden die toebehoren aan meerdere klanten van Rabobank.
  2. Als een individuele rekening
    Dit is een rekening waarin alleen de effecten van één klant worden aangehouden.

Op deze pagina lees je op welke manier jouw effecten in beide mogelijkheden beschermd zijn.

Omnibusrekening of individuele rekening

We zetten je effecten standaard op een omnibusrekening bij de centrale effectenbewaarinstelling. Hierin zijn ze al op de best mogelijke manier beschermd. Vanwege wetgeving moeten we je echter de keuze bieden tussen beide mogelijkheden.

Je kunt je effecten ook op een individuele rekening bij de centrale effectenbewaarinstelling laten zetten. Dit betekent echter niet dat je effecten beter zijn beschermd dan met een omnibusrekening. Aan een individuele rekening zijn zeer hoge extra kosten verbonden. Dat komt doordat we:

    meer rekeningen moeten openen bij de centrale effectenbewaarinstelling administratieve systemen moeten wijzigen extra administratieve handelingen moeten verrichten

Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met je adviseur of het Service Centrum Beleggen.

Beschermingsniveaus

Als Rabobank failliet gaat, is Nederlands recht op de faillissementsprocedure van toepassing. Jouw effecten zijn dan beschermd. Deze bescherming geniet je op grond van de Wet giraal effectenverkeer, hierna: Wge. Het maakt hierbij niet uit of effecten op een omnibusrekening of een individuele rekening bij de centrale effectenbewaarinstelling staan.

Faillissement van Rabobank

De curator zoekt bij een faillissement op basis van onze administratie uit wie eigenaar is van welke effecten en gaat daarna over tot teruggave hiervan. Bij een individuele rekening kan de curator mogelijk sneller vaststellen aan wie bepaalde effecten toebehoren dan bij een omnibusrekening. Dit betekent alleen niet dat een curator de effecten op een individuele rekening ook eerder kan vrijgeven. De curator moet namelijk ook rekening houden met de regeling voor tekorten in een verzameldepot en de belangen van andere rekeninghouders. Het maakt hierbij geen verschil of je hebt gekozen voor een omnibusrekening of een individuele rekening.

Tekorten in een verzameldepot

De Wge bevat een regeling voor situaties waarin klanten die effecten van dezelfde soort bezitten, gezamenlijk meer effecten bij ons aanhouden dan dat we bij een centrale effectenbewaarinstelling in bewaring hebben gegeven. Dit is de regeling voor tekorten in een verzameldepot. Deze regeling is relevant bij een verdeling van het verzameldepot, bijvoorbeeld in geval van faillissement van Rabobank. Bij een tekort krijg je niet al je effecten terug, maar slechts een deel daarvan, naar evenredigheid van jouw aandeel in het verzameldepot. Het maakt hierbij niet uit of effecten op een omnibusrekening of een individuele rekening staan.

Faillissement centrale effectenbewaarinstelling

Dit document gaat niet over de situatie dat een centrale effectenbewaarinstelling failliet gaat. Zij zal zelf een document publiceren over welke beschermingsniveaus aan een omnibusrekening en een individuele rekening verbonden zijn, wat er gebeurt wanneer de centrale effectenbewaarinstelling failliet gaat en of een omnibusrekening of een individuele rekening voor jou voordelen biedt in deze situatie.

Meer informatie over de bescherming van jouw effecten en gelden bij Rabobank vind je in bijlage 2 van de Algemene voorwaarden voor de effectendienstverlening 2020.