Virtuele valuta
Elk land kent een eigen valuta - zoals de euro, dollar of pond - met eigen munten, biljetten en een wisselkoers. Maar de laatste jaren hoor je steeds vaker over virtuele valuta of cryptovaluta, zoals bitcoin. Deze valuta bestaan nog niet zo lang en zijn bezig aan een opmars. We benoemen een aantal risico's en leggen uit wat wij doen om problemen te voorkomen.
Koersbewegingen en kwetsbaarheden
Met cryptovaluta kun je soms online betalen, maar veel mensen investeren vooral. Ze hopen op flinke koersstijgingen, waarna ze de valuta met winst verkopen. Kans op grote winst betekent vaak ook kans op groot verlies. Net als stijgingen komen ook grote dalingen van de koers relatief vaak voor. Een tweet van een beroemdheid, nieuws over energieverbruik, of geruchten over wetgeving. Ze kunnen allemaal aanleiding zijn voor soms vele procenten erbij óf eraf.
‘Pump and Dump’
In veel virtuele valuta wordt relatief weinig gehandeld. Dat maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie. Daarbij drijven fraudeurs de prijs kunstmatig op (pump). Zelf hebben ze dan allang tegen een veel lagere koers ingekocht, zodat ze met veel winst verkopen voordat de koers weer instort (dump). Wie later is ingestapt, blijft dan achter met een verlies.
Ook de aanbieders van handelsplatforms (brokers) gebruiken een stijgende koers soms als lokmiddel voor nieuwe klanten.
Witwassen en cybercrime
Cryptovaluta maak je vrij makkelijk over naar het buitenland, en dat kan ook nog eens vrijwel anoniem. Daarom zijn deze valuta populair bij criminelen voor het witwassen van de opbrengst van misdrijven, zoals de handel in drugs, wapens en mensen.
Ook eisen criminelen vaak cryptovaluta als losgeld bij gijzelsoftware (ransomware). Bovendien kunnen ze door een hack soms bij je virtuele valuta, waardoor je je geld kwijtraakt.
Omzeilen sancties
Overboekingen van of naar sommige landen zijn verboden vanwege sancties die door de overheid worden opgelegd. Cryptovaluta worden soms gebruikt om die sancties te omzeilen.
Wat doet Rabobank?
Wij juichen innovatie toe en volgt de ontwikkelingen op het gebied van virtuele valuta dan ook op de voet. Als poortwachter van het financiële stelsel willen we voorkomen dat je onverhoopt betrokken raakt bij witwassen en andere criminele activiteiten.
We investeren veel tijd en geld om crimineel gedrag op te sporen en om transacties te onderzoeken. We houden ons ook aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat betekent dat we verplicht zijn om zorgvuldig na te gaan waar het geld op je rekening vandaan komt en om verdachte transacties te melden. Als je investeert in virtuele valuta, of er transacties mee doet, kunnen we daar soms vragen over stellen.
Onderzoek en inzicht
Als we onderzoek doen kunnen we informatie opvragen over: