Zilvervloot sparen voor je kind
De oude zilvervlootregeling bestaat helaas niet meer. Je kunt wel op andere manieren sparen voor je kind of kleinkind. Bekijk op deze pagina de alternatieven voor zilvervloot sparen.
Wat is zilvervloot sparen?
Veel mensen verbinden het woord zilvervloot aan twee dingen: de beroemde zeeheld Piet Hein en de zilvervlootrekening. Zilvervloot sparen is helaas iets van vroeger, al noemen sommige banken hun spaarrekening nog wel zo. Hoewel de zilvervlootregeling verleden tijd is, blijven er andere opties bestaan om te sparen voor bijvoorbeeld het rijbewijs of de studie van je (klein)kind. Hieronder lees je een aantal van deze mogelijkheden.
Sparen voor je kind
Natuurlijk wil je voor jouw kind(eren) het beste. Een spaarpot helpt bij een goede start. Een spaarrekening voor je kind zoals bijvoorbeeld Rabo RegenboogRekening helpt daarbij. Ontdek op welke mogelijkheden je kunt sparen voor je kind.
Zilvervlootrekening en de Jeugdspaarwet
In 1958 introduceerde de overheid de Jeugdspaarwet. Het doel was om de jeugd te stimuleren om te sparen. Jongeren tussen 15 en 21 jaar die een zilvervlootrekening openden, kregen van de staat op hun 21e verjaardag een premie van 10% van hun spaartegoed (inleg plus rente).
In eerste instantie konden jongeren maximaal 200 gulden per jaar storten op hun zilvervlootrekening. In 1966 steeg dat bedrag naar 300 gulden en tien jaar later naar 480 gulden per jaar. In 1992 werd er een einde gemaakt aan de Jeugdspaarwet en daarmee kwam er ook een einde van zilvervloot sparen.
Alternatieven voor zilvervloot sparen
Schenken aan je kind(eren)
Schenken kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Jaarlijks kan dit tot een bepaald bedrag belastingvrij.
Kinderen zelf laten sparen
Krijgen je kinderen zakgeld? Dan kunnen zij dit geld zelf op hun eigen spaarrekening zetten.
Alles voor je kleinkind
Geef je kleinkind een steuntje in de rug, met een schenking of een spaar- of beleggingsrekening.