Veelgestelde vragen over verzekeringen bij uit elkaar gaan
Wat moet je regelen aan verzekeringen als je uit elkaar gaat? Lees hier de meest gestelde vragen en antwoorden.
Algemene vragen over verzekeringen
Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder moet een eigen zorgverzekering hebben. Kinderen kunnen maar bij een ouder op de polis staan, dus maak bij co-ouderschap afspraken hierover. Het is verstandig om het kind te laten bijschrijven op de polis van de ouder met de hoogste dekking. Check hiervoor de voorwaarden van de zorgverzekering.
Als je een voertuig bezit, dan moet je minstens een WA-verzekering hebben. Bij sommige verzekeraars, zoals Interpolis, kun je opgebouwde schadevrije jaren overdragen of splitsen. Voor meer informatie, neem contact met ons op.
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je je tegen onverwachte financiële schade aan anderen of andermans spullen. Ook wanneer je kinderen of huisdieren de schade veroorzaken.
Alleen de polishouder (op wiens naam de verzekeringen staan) kan verzekeringen wijzigen. Houd er rekening mee dat je ex-partner (per direct) een verzekering kan opzeggen of wijzigen. Hierdoor ben je niet meer verzekerd. Sluit daarom op tijd nieuwe verzekeringen af en stem ze af op je nieuwe situatie.
Vragen over een gezamenlijke auto
Dit verschilt per verzekeraar en ligt aan wat jullie samen besluiten. Je kunt een verzoek indienen bij jullie verzekeraar om schadevrije jaren over te dragen aan de ex-partner of jullie kind. Bij sommige verzekeraars kun je de opgebouwde schadevrije jaren splitsen. De polishouder tekent hiervoor een afstandsverklaring. In de voorwaarden van jouw autoverzekeraar kun je vinden hoe dit geregeld is.
Met de Interpolis Autoverzekering kun je de schadevrije jaren opsplitsen, of je kunt er afstand van doen. De polishouder moet dit doorgeven. Neem hiervoor contact met ons op, of vul onderstaand formulier in.
Alleen de polishouder van de verzekering kan deze wijzigen. Een verzekering overzetten op de ex-partner kan vaak niet.
Houd jij de auto? Sluit dan je eigen Interpolis Autoverzekering af en zorg zo dat je niet onverzekerd bent. Zo voorkom je een boete en vervelende financiële gevolgen bij schade. In de Rabo App kun je op ieder moment een nieuwe (auto)verzekering sluiten.
Vragen over kinderen
Kinderen mogen verzekerd worden op de verzekering van één van de ouders, zolang de ouder in Nederland woont. Vaak is dat de ouder bij wie het kind het meest verblijft.
Let er op dat je de juiste gezinssamenstelling per verzekering doorgeeft, zodat iedereen juist verzekerd is. Check de voorwaarden per verzekering, dit kan per verzekeraar anders zijn.
Vragen over de zorgverzekering
Sta je met je partner op dezelfde zorgpolis? Sluit dan een eigen zorgverzekering af. Je wordt hierdoor automatisch van de vorige basisverzekering uitgeschreven. Het is verstandig om het kind bij te schrijven op de zorgpolis bij de ouder met de meest uitgebreide verzekering. Dit kan per verzekeraar anders zijn.
Een eigen zorgverzekering afsluiten kan eenvoudig via Rabobank.nl of in de Rabo App. Wil je daarna kinderen bijschrijven? Bel hiervoor de Interpolis Zorglijn via 013 462 20 25.
Nee, dit moet jij of je (ex-) partner aan ons doorgeven. Een zorgverzekering is verplicht, dus zorg er in ieder geval voor dat je verzekerd bent.
Vragen over de reis- en annuleringsverzekering
Niet elke verzekeraar vergoedt annuleringskosten, check daarom goed de voorwaarden van je doorlopende reis- en annuleringsverzekering.
Heb je een doorlopende annuleringsverzekering van Interpolis? Dan is de annulering gedekt als jullie ná het boeken uit elkaar gaan en de scheidingsprocedure is begonnen na het boeken van de reis.
Vragen over de woonverzekeringen
Nee, degene die in het huis blijft wonen moet de verzekeringen op zijn naam en adres hebben staan. Je ex-partner zal dus nieuwe verzekeringen moeten sluiten.
Je kunt jouw verzekeringen aanpassen aan de nieuwe gezinssituatie en het nieuwe woonadres. Ben je bij Interpolis verzekerd? Dan kun je het direct aanpassen in de Rabo App of Rabo Online Bankieren.
Dat ligt eraan hoe je het onderling regelt. Zolang je nog op hetzelfde adres woont is er niets veranderd aan jullie gezinssamenstelling en de dekking van de verzekeringen. Zodra je verhuist zal dit moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie. En zul je voor jezelf verzekeringen moeten sluiten.
Vragen over de overlijdensrisicoverzekering
Dat kun je zelf bepalen. Check naast gezinssamenstelling en adres ook de begunstigde(n). Geef je het niet door, dan zijn dit je erfgenamen.
Als deze op jouw naam staat, kan je dit makkelijk in de Rabo App wijzigen.
Controleer de polis om te bepalen of de uitkering bij overlijden naar de juiste persoon of personen gaat en geef indien nodig wijzigingen aan ons door.