kinderen spelen in de woonkamer

Scheiden en kinderen

Hebben jij en je (ex-)partner samen kinderen? Ook voor de kinderen verandert er veel na een scheiding. Hoe maak je met je (ex-)partner afspraken over de kinderalimentatie en wat leg je vast in het ouderschapsplan? Wij denken met je mee. Lees hier meer en ontdek onderaan onze tips.

De rekening van je kind wijzigen

Wanneer je kind één of meerdere rekeningen heeft zoals een Rabo RegenboogRekening of Rabo JongerenRekening kunnen jij en je (ex-)partner deze op beide namen houden of op één naam zetten. Regel je geldzaken via de Rabo App als je de tenaamstelling wilt wijzigen.

M00228565-kinderen-scheiden

Inzicht houden in de rekening van je kind

Hebben jij en je (ex-)partner voor jullie kind een rekening geopend? Als ouder heb je recht op inzage en toegang tot de rekening van je kind. Je kunt ervoor kiezen om jezelf of (ex-)partner inzage en toegang te geven in de rekening van je kind. Rabobank is wettelijk verplicht inzage en toegang te geven wanneer de andere ouder hier alsnog om vraagt. Het is ook mogelijk om beide inzage in te hebben.

Geldzaken & kinderen: kinderalimentatie

Gezamenlijk houden jij en je (ex-)partner als ouders de zorg over de kinderen. Hierbij hoort ook de financiële verplichting om ze te onderhouden tot hun 21e. Over geldzaken voor de kinderen is het meestal verplicht om afspraken te maken. Bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De kinderalimentatie wordt afgestemd op draagkracht. Er wordt daarbij gekeken naar het inkomen van beide ouders.

Ouderschapsplan en omgangsregeling

In een ouderschapsplan maak je afspraken over de minderjarige kinderen. Ouders zijn verplicht dit ouderschapsplan op te stellen. Zorgeloosch is er voor ouders die met mediation alle zaken rondom de scheiding willen regelen. Hoe regel je de omgangsregeling of het co-ouderschap nadat je uit elkaar bent? Bekijk de informatie op de website van Zorgeloosch.

Een luisterend oor voor jouw kind

Door de scheiding verandert er veel voor kinderen in korte tijd. De één moet verhuizen, bij de ander praten de ouders (even) niet meer met elkaar of maken ze juist veel ruzie. Jouw kind kan behoefte hebben aan een luisterend oor van een onafhankelijk persoon. Stichting Villa Pinedo helpt hierbij in de vorm van een Online-Buddy. Buddy's zijn vrijwilligers tussen 18 en 26 jaar die zelf ook gescheiden ouders hebben. In de Villa Pinedo - Buddy App kan jouw kind met de Buddy ervaringen uitwisselen en geeft de Buddy tips en advies, als een soort grote broer of zus.

Meer over Villa Pinedo
Vrouw staart uit raam

Inzicht in al je geldzaken met het Geldplan Scheiden

Het Geldplan Scheiden is een tool van Nibud die het mogelijk maakt jouw financiële situatie inzichtelijk te maken voor en ná je scheiding. Wil je bijvoorbeeld weten wat kunt uitgeven aan huur zonder het inkomen van je (ex-)partner?

Tips voor scheiden & kinderen

    Kinderen mogen verzekerd worden bij de ouder waar het kind ingeschreven is, maar ook bij de andere ouder. De ouder moet wel in Nederland wonen. Voor de zorgverzekering geldt: verzeker je kind(eren) mee met de meest uitgebreid verzekerde ouder. Zo profiteren ze van dezelfde aanvullende dekkingen. Bij een co-ouderschap is het belangrijk dat er van tevoren vastgelegd wordt hoe de kosten verdeeld worden. Je kunt afspraken over de financiën laten vastleggen door de rechter. Dit is niet verplicht. Hoeveel spaargeld is nodig om de spaardoelen voor je kind te behalen? Bijvoorbeeld voor een nieuwe fiets of de studie van je kind. Hiervoor kun je een Rabo RegenboogRekening openen of je oriënteren op Beheerd Beleggen. Maak duidelijke afspraken over de kinderalimentatie. Als jullie niet meer samenwonen, moet de niet-verzorgende ouder een bijdrage in de verzorgingskosten van de kinderen aan de verzorgende ouder betalen. Wist je dat uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat als kinderen al vroeg leren omgaan met geld, ze later minder vaak financiële problemen hebben? Bekijk hier hoe je je kind kunt leren omgaan met geld.