Beginnend bestuurder? Deze 4 tips helpen je op weg.

Als je net je rijbewijs op zak hebt, geniet je opeens van heel veel vrijheid. Zeker als je regelmatig de auto van je ouders mag lenen. Die eerste kilometers zijn ondertussen best spannend. De volgende 4 tips helpen je als beginnend bestuurder - letterlijk - op weg.

1. Het beginnersrijbewijs. Hoe zit dat ook alweer?

Als beginnend bestuurder mis je rijervaring. Die komt gelukkig met de kilometers, maar de eerste jaren is de kans nu eenmaal groter dat je brokken maakt. Om die reden bestaat er het beginnersrijbewijs.

De eerste vijf jaar (of zeven jaar als je als 16- of 17-jarige aan je rijbewijs begint) krijg je bij elke grote verkeersovertreding een strafpunt. Twee strafpunten staan gelijk aan het inleveren van je rijbewijs en die krijg je pas terug na een verplicht rijvaardigheidsonderzoek bij het CBR.

Waar krijg je een strafpunt voor?

    bumperkleven bij snelheden van 80 km/u of hoger flinke snelheidsovertreding (30 km/u te hard) met alcohol achter het stuur (0,2 promille is maximaal toegestaan) als je gevaar of hinder in het verkeer veroorzaakt als je een ernstig ongeluk veroorzaakt

Illustratie auto

Je eerste auto verzekeren?

Ben je van plan je eigen auto te kopen? Kijk dan goed waar je die verzekert. Het is vaak niet goedkoop en sommige autoverzekeraars laten jongeren helemaal niet toe, of vragen éxtra hoge premies. Bij Rabobank kun je gewoon de autoverzekering van de Alles in één Polis aanvragen. En als je ouders al verzekeringen van Interpolis hebben, kun je - als je thuis woont - mogelijk meeliften op hun pakketkorting. Zo houden we het betaalbaar.

2. Pech onderweg of een aanrijding: wat moet je doen?

Pech? Zorg eerst dat je veilig staat.

Pech onderweg kan iedereen overkomen. Sta je met panne langs de weg, let dan eerst op de veiligheid van anderen en van jezelf:

    Parkeer je auto op de vluchtstrook of in de berm, zet de waarschuwingslichten aan en neem plaats achter de vangrails. Draai de wielen van de auto naar rechts. Knalt een onoplettende automobilist achterop, dan schiet de auto in ieder geval niet de rijbaan op. Blijf nooit in de auto zitten, wat voor weer het ook is. Bel voor hulp, bijvoorbeeld de pechhulpservice of je ouders.

Een aanrijding? Verzamel bewijs.

Bij een aanrijding geldt hetzelfde: let eerst op je veiligheid.

    Zet de auto’s aan de zijkant als dat kan, zeker als je de weg blokkeert. Belangrijk is om rustig te blijven, ook als de aanrijding duidelijk de fout van een ander is. Is de schade groot, of merk je dat de tegenpartij niet nuchter is, bel dan de politie. En bij pijn vanzelfsprekend ook de ambulance. Voor de verzekering moet je bewijs verzamelen. Maak dus veel en duidelijke foto’s van de schade en de situatie, zoals slipsporen. Vul samen met de tegenpartij het schadeformulier in en verzamel getuigen en hun contactgegevens. Bijrijders zijn overigens ook getuigen. De schade meld je vervolgens bij je verzekeraar.

3. Ken je grens als beginnend bestuurder

Uit recente cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat beginnende automobilisten veel vaker betrokken zijn bij een zwaar ongeluk. Belangrijke oorzaken zijn afleiding en overschatting. Ga je met vrienden op pad, geef dan als bestuurder duidelijk aan waar de grenzen liggen. Jij bent met het stuur in handen immers de baas.

En nog iets: het is helemaal niet gek dat je als beginnend bestuurder nog onzeker bent achter het stuur. Wees daar eerlijk over naar jezelf en oefen gerust op een verlaten parkeerplaats, bijvoorbeeld het fileparkeren. Stiekem heeft bijna elke beginnende automobilist dat wel een keertje gedaan.

4. Ga goed verzekerd op weg

Rijd je af en toe in de auto van je ouders?

Dan ga je automatisch goed verzekerd op pad, want de verzekering die zij hebben afgesloten geldt ook voor jou. Maar dat zit net even anders als jij de ‘regelmatige bestuurder’ bent.

De auto van je ouders: jij maakt de meeste kilometers

Maak jij de meeste kilometers in de auto van je ouders, dan ben jij de ‘regelmatige bestuurder’. In dat geval moet je de verzekering melden dat jij het vaakst achter het stuur zit. Het niet melden van de juiste regelmatige bestuurder bij de verzekeraar kan gevolgen hebben voor de vergoeding als hij of zij schade rijdt.

Je eigen auto, je (kostbare) eigen verzekering

Heb je net je rijbewijs en je eerste auto, dan ben je verplicht om in ieder geval een WA-autoverzekering af te sluiten. Weet wel: een autoverzekering voor jongeren is kostbaar. Dat komt door de grotere kans op schade onder jongeren, maar ook omdat je nog geen schadevrije jaren (en bijbehorende korting) hebt opgebouwd. Er zijn zelfs verzekeraars die jongeren helemaal niet toelaten. Bij Rabobank kun je gewoon de autoverzekering van de Alles in één Polis aanvragen. Ben je benieuwd wat jouw autoverzekering straks gaat kosten?

Pakketkorting via je ouders

Woon je nog thuis? En hebben je ouders verzekeringen op de Interpolis Alles in één Polis®? Dan kunnen je ouders jouw auto voor je verzekeren via hun polis. Zo kun je profiteren van hun pakketkorting, die kan oplopen tot wel 12%. Dat scheelt!

Bovendien bouw je schadevrije jaren op die je later mee kunt nemen naar een autoverzekering op je eigen polis. Bijvoorbeeld als je uit huis gaat. Op basis van het aantal schadevrije jaren krijg je korting op je premie.