Schade voorkomen bij extreem weer
Steeds vaker krijgen we met extreem weer te maken. Ook in de zomer komen er vaak flinke regen- en onweersbuien voor. Erg vervelend, want dat kan voor veel schade zorgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Of je deze zomer thuisblijft of op vakantie gaat, wij hebben wat tips voor je op een rij gezet.
Tip 1: Sluit deuren en ramen
Zorg ervoor dat je de deuren en ramen goed afsluit. Laat ze dus ook niet op de kiepstand of op een haakje staan. Hierdoor kun je voorkomen dat het glas breekt of dat er water binnen komt.
Tip 2: Verplaats waardevolle of losse spullen
Bij extreem weer is het verstandig om waardevolle of losse spullen naar binnen te halen. Denk aan je barbecue, tuinmeubelen en plantenbakken. Zo voorkom je schade en blijft je eigendom veilig. Wees voorbereid en bescherm je bezittingen tijdens stormachtige omstandigheden. Is er een storm op komst? Is het niet mogelijk om je spullen binnen te zetten? Zet ze dan goed vast.
Tip 3: Maak je huis en tuin waterproof
Meer groen in je tuin levert minder wateroverlast op. Omdat tegels het water niet snel genoeg kunnen afvoeren, kun je wat tegels vervangen door een strook met planten.
Heb je een plat dak? Dan kan een groen dak (sedumdak) een goede oplossing zijn om wateroverlast te beperken. Sommige gemeentes geven een vergoeding voor het vergroenen van je dak of tuin. Bovendien help je hiermee aan een betere toekomst voor dieren, insecten en het klimaat.
Dreigt er een overstroming of wateroverlast? Dan is het belangrijk om je huis zo waterdicht mogelijk te maken. Dit kun je doen om wateroverlast te beperken.
Tip 4: Check je woning en eventuele bomen
Ook rondom je woning en tuin kun je schade beperken door goed voorbereid te zijn.
Wist je dat: je aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade door dakpannen die van je dak zijn gewaaid? Denk bijvoorbeeld aan schade aan personen, auto’s en spullen van anderen. Dit risico verzeker je met een aansprakelijkheidsverzekering.
Tip 5: Parkeer je auto of motor op een veilige plek bij storm
Natuurlijk kun je de weg het beste vermijden tijdens een storm. Moet je toch de weg op? Houd het portier van je autodeur dan stevig vast als je in- of uitstapt. Houd beide handen aan het stuur zodat je niet verrast wordt door een rukwind en neem voldoende afstand. Parkeer je auto op een veilige plek, niet in de buurt van bomen.
Heb je een motor die buiten staat? Haal de motorhoes er dan af en parkeer deze tegen de wind in. Zorg ervoor dat je motor niet kan omvallen tegen het voertuig van iemand anders.
Wist je dat: bij een Interpolis All-Risk of Beperkt Casco Autoverzekering of Motorverzekering stormschade verzekerd is?
Tip 6: Niet alle schade kun je voorkomen, de financiële gevolgen wel
Ook als je maatregelen hebt genomen kan het gebeuren dat je toch schade oploopt. Gelukkig zijn daar verzekeringen voor. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan spullen in en om je huis, zoals je (tuin)meubels, kleding, gordijnen, vloerbedekking en waardevolle spullen.
Met een opstalverzekering verzeker je schade aan de woning zelf. De opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering, heb je alleen nodig als je een koopwoning hebt. Heb je een huurwoning? Dan kan je verhuurder de schade aan de woning verhalen.
Glasschade is verzekerd met de inboedel- of woonhuisverzekering. Bij storm heb je wel een eigen risico van € 250.
Stormschade, wat nu?
Heb je toch schade opgelopen door storm of water? Dan wil je graag weten hoe je schade kunt melden en of je verzekerd bent voor de kosten. We hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.