Man is aan het videobellen

Datingfraude

Social media en datingapps verhogen je kans op een nieuwe liefde, maar pas op voor deze vorm van fraude die ook wel liefdesoplichting wordt genoemd. Criminelen winnen je vertrouwen om vervolgens geld te vragen.

Hoe herken je datingfraude?

    Iemand wil het liefst online afspreken en gebruikt smoesjes om je maar niet in het echt te ontmoeten.
    De ander is erg snel verliefd op je en overlaadt je met complimentjes, zonder dat jullie elkaar goed kennen. Je krijgt de vraag om geld over te maken of cadeaubonnen te kopen. Bijvoorbeeld om schulden op te lossen of een operatie te betalen. Vaak word je onder druk gezet om snel te handelen en natuurlijk krijg je te horen dat je jouw geld snel weer terugkrijgt.

Wat kun je doen tegen datingfraude?

    Probeer live met iemand af te spreken of via een videoverbinding. Vertrouw op je gevoel en instinct als je het idee hebt dat er iets niet klopt. Leg het ook eens voor aan een vriend(in) of familielid. Deel zo weinig mogelijk persoonlijke informatie met iemand, zoals je bankgegevens. Ga nooit in op vragen om geld te sturen.

Misbruik melden

Heb je het idee dat er iets niet klopt of ben je slachtoffer van datingfraude? Doe aangifte bij de politie en meld het ons zo snel mogelijk. Misschien kun je het geld nog terugvorderen, en in elk geval kun je erger voorkomen.