Erfenisfraude

Erfenisfraude is een vorm van fraude waarbij oplichters jou proberen te overtuigen via bijvoorbeeld post, sociale media of e-mail, dat je een erfenis hebt gekregen. Ze doen zich vaak voor als een notaris of advocaat die namens de overledene contact met je opneemt. In werkelijkheid bestaat de erfenis helemaal niet. De oplichters proberen je over te halen om betalingen te doen voor allerlei verschillende kosten.

Hoe werkt erfenisfraude?

Bij erfenisfraude krijg je een bericht waarin staat dat je een erfenis hebt ontvangen van een onbekende familieleden of zelfs iemand die je helemaal niet kent. De fraudeur doet zich vaak voor als een notaris of advocaat en zegt dat er nog enkele formaliteiten geregeld moeten worden. Dit kan gaan om kosten voor bijvoorbeeld notariskosten of transactiekosten om het geld op je rekening over te maken.

In eerste instantie vragen de oplichters vaak om een klein bedrag, maar dit wordt snel meer naarmate ze “meer zaken moeten regelen”. Ook vragen ze soms om persoonlijke gegevens, zoals een kopie van je identiteitsbewijs. Ze zeggen dat dit nodig is om zeker te zijn dat de erfenis bij de juiste persoon terechtkomt. Maar in werkelijkheid bestaat er helemaal geen erfenis en probeert de oplichter alleen maar geld van je te krijgen.

Hoe herken je erfenisfraude?

  1. Een erfenis van een onbekende
    Je krijgt een bericht waarin staat dat je een erfenis hebt ontvangen van een onbekend familielid of iemand die je niet kent. Dit klinkt vaak te mooi om waar te zijn.
  2. Betaling voor kosten
    De oplichters vragen om geld voor zogenoemde notariskosten of andere kosten die vooraf betaald moeten worden voordat ze de erfenis kunnen overmaken.
  3. Steeds hogere bedragen
    Na de eerste betaling komen de oplichters steeds weer met nieuwe kosten die betaald moeten worden. Dit kan doorgaan zolang jij blijft betalen.
  4. Persoonlijke gegevens
    De fraudeurs vragen om persoonlijke gegevens, zoals je bankrekeningnummer of een kopie van je identiteitsbewijs. Dit is vaak een poging om je identiteit te stelen.
  5. Afkomst van onbekende bronnen
    Het bericht komt van een onbekend e-mailadres, of via een social media-account dat niet betrouwbaar lijkt. Wees altijd voorzichtig met berichten van onbekende afzenders.

Wat kun je doen tegen erfenisfraude?

  1. Wees altijd sceptisch bij onverwachte erfenissen
    Twijfel altijd als je plotseling een bericht krijgt over een erfenis van een onbekende. Dit is vaak te mooi om waar te zijn.
  2. Betaal nooit vooraf
    Een echte notaris vraagt nooit om betaling van kosten zoals notariskosten of transactiekosten vooraf. Betaal nooit voor iets dat je nog niet hebt ontvangen.
  3. Geef nooit persoonlijke gegevens door
    Deel je persoonlijke gegevens, zoals je bankrekeningnummer of kopie van je ID, nooit met onbekenden. Dit kan leiden tot identiteitsfraude.
  4. Blokkeer de oplichter
    Als je vermoedt dat je met een oplichter te maken hebt, blokkeer de persoon dan op je telefoon of social media. Dit voorkomt verdere oplichtingspogingen.
  5. Meld het bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI)
    Heb je persoonlijke gegevens gedeeld, zoals een kopie van je ID? Meld dit dan meteen bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) om je gegevens te beschermen.
  6. Meld het bij jouw bank
    Blijf je twijfelen of heb je vragen? Neem altijd contact met ons op. Door een melding te doen krijgen wij een beter beeld en draag je bij aan het voorkomen van fraude bij andere klanten van de Rabobank.

Misbruik melden

Vermoed je dat je te maken hebt met erfenisfraude? Doe aangifte bij de politie en meld het ons zo snel mogelijk.