Job scam

Ontvang je een mailtje dat je uit honderden kandidaten bent gekozen voor een topfunctie? Wees dan alert, want het kan gaan om job scam, ook wel vacaturefraude genoemd.

Vormen van job scam

    Je ontvangt een mailtje met een link waarop je moet klikken voor meer informatie. Zo kunnen criminelen malware of ransomware installeren op je computer. Je moet je paspoort of bankpas delen voor identificatie. Dat geeft criminelen de kans om je geld afhandig te maken of identiteitsfraude te plegen. Iemand vraagt je om een (aan)betaling te doen, bijvoorbeeld voor een training of laptop. Dat geld zie je natuurlijk nooit meer terug.

Hoe herken je job scam?

    Je hoeft niet te voldoen aan kwalificaties. Of ontvangt een enorm hoog salaris terwijl je daar maar weinig inspanning voor hoeft te verrichten. Het aanbod dat je krijgt is onduidelijk of te mooi om waar te kunnen zijn. Je wordt gevraagd om een (aan)betaling te doen voor trainingen, apparatuur of sollicitatiekosten. De vacatureteksten en mails zitten boordevol spelfouten. Of er wordt niet via een officieel mailadres met je gecommuniceerd, maar via WhatsApp of een persoonlijk account. En is een mail aan jou persoonlijk gericht, of staat er bijvoorbeeld: ‘beste sollicitant’?

Wat kun je doen tegen job scam?

    Solliciteer alleen op officiële vacatures en via bekende en vertrouwde vacaturesites. Pas altijd op met e-mail waarin je gevraagd wordt om op een link te klikken. Werkgevers zullen je nooit sollicitatiekosten of aanbetalingen in rekening brengen, dus ga daar niet op in. Deel niet zomaar persoonlijke gegevens, zoals je creditkaartnummer, bankpas of paspoort.

Misbruik melden

Vermoed je dat je te maken hebt met job scam? Doe aangifte bij de politie en meld het ons zo snel mogelijk.