Voorschotfraude

Je hebt iets aanbetaald, waarna de leverancier niets meer van zich laat horen. Of je hebt verzendkosten overgeboekt voor een aankoop die nooit wordt geleverd.

Hoe herken je voorschotfraude?

Soms kun je voorschotfraude van tevoren herkennen, als je maar goed oplet. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje van een loterij of bedrijf dat stikt van de spelfouten. Of de afzender is moeilijk vindbaar op internet en onbereikbaar voor telefoontjes. Pas ook op met afwijkende betaalmethoden, zoals buitenlandse rekeningen. De gouden regel: als iets te goed lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Doe in dat geval altijd onderzoek.

Wat kun je doen tegen voorschotfraude?

    Criminelen zullen je onder druk zetten om snel te betalen, zodat je zo weinig mogelijk tijd hebt om na te denken. Ga hier niet op in, doe onderzoek naar het bedrijf of de persoon en controleer alles goed voordat je een bedrag overboekt. Gebruik altijd veilige betaalmethoden als iDEAL, je creditcard of PayPal. Dit vergroot de kans dat je je geld terugkrijgt bij fraude. Deel nooit je bankgegevens of creditcardnummer met mensen die je niet kent of vertrouwt.

Misbruik melden

Vermoed je dat je te maken hebt met voorschotfraude? Doe aangifte bij de politie en meld het ons zo snel mogelijk.