Eigen bedrijf starten financieel haalbaar?
Je eigen bedrijf starten. Leuk! Maar weet je waar je aan begint? Niets is zo vervelend als er na een paar maanden achter komen dat je eigenlijk 24 uur per dag moet werken om de huur te kunnen betalen. Slim om vooraf te berekenen of het haalbaar is. Daar helpen we je graag bij. Met de stappen hieronder doe je de check.
Stap 1: zet je privékosten op een rij
Je huidige levensstijl, die wil je ongetwijfeld behouden. Welk bedrag heb je daarvoor nodig? Werk je nu in loondienst en heb je voldoende aan je huidige nettosalaris? Dan kun je dat als vertrekpunt nemen. Door je vaste én variabele kosten op een rij te zetten, kun je zien waar je mogelijk op kunt bezuinigen.
Voor jezelf beginnen?
Ieder begin is spannend. De Rabo ZZP Rekening geeft je meer zekerheid. Je hebt namelijk geen vaste kosten en betaalt alleen voor je transacties. Wel zo fijn als je net gaat starten!
Stap 2: maak een inschatting van je bedrijfskosten
Na de vorige stap, heb je voor je privé het op een rij. Dan zijn ook de kosten voor je bedrijf aan de beurt. Dat is wat lastiger, want je kunt niet spieken bij de vorige maand. Geen zorgen. Een globale inschatting is voldoende voor een eerste check.
Stap 3: denk na over je opstartperiode
Zelfs de meest succesvolle ondernemers verdienen niet meteen vanaf dag 1 genoeg om lekker van te leven. Bovendien kan het even duren voordat je de eerste rekeningen betaald krijgt. Handig om daar rekening mee te houden.
Bedenk ook vast hoe je met je inkomen in je startperiode omgaat. Heb je voldoende spaargeld achter de hand voor een tegenvaller? Misschien kun je voorlopig (parttime) in loondienst blijven werken en je bedrijf buiten werktijd opstarten? Of is een tijdje extreem zuinig leven voldoende – en wil je dat ook?
“Ondernemers bekijken het liefst alles van de zonnige kant. Maar toch, wat doe jij als je door omstandigheden een periode geen inkomsten hebt? Omdat je door een ziek kind niet kunt werken of omdat een opdrachtgever zich terugtrekt. Zet voor deze gevallen geld opzij, dat onderneemt een stuk relaxter!”
Stap 4: bereken je streefinkomen
Tel je privé en zakelijke kosten bij elkaar op en je hebt een eerste idee van hoeveel je moet gaan verdienen. Dat is je streefinkomen. Next step: vertaal dit naar de eenheden waarmee je verwacht te gaan rekenen. Bijvoorbeeld uurtarief, dagomzet of projectprijs. Zo kun je makkelijker zien wat de verkoop van zo’n eenheid zou moeten opleveren. Dan ben je weer een stapje dichter bij je financiële totaalplaatje.
Handig rekenvoorbeeld
Geen idee waar je moet beginnen?
Zo pak je de rekensom aan
Bij een uurtarief werkt het bijvoorbeeld zo:
Of begin aan de andere kant. Je bedenkt dan hoeveel uur je kunt werken, wat in dat geval je uurtarief zou moeten zijn en of dat plan dan realistisch is.
Tip: download de gratis whitepaper van IkGaStarten. Dan weet je in een paar stappen wat een perfect uurtarief voor je bedrijf is.
Stap 5: start met ondernemen!
Zo! Nu heb je goed zicht op je financiën en kun je vol vertrouwen zeggen dat je ervoor gaat. Of juist niet. Dat is helemaal aan jou. Met al deze stappen heb je een eerste check gedaan. Wil je het écht zeker weten? Ga dan eens het gesprek met een boekhouder aan. Hij rekent alles tot in de puntjes door. Als je er 100% voor gaat, dan is je ondernemingsplan de volgende stap. En dan hebben we iets leuks voor je: onze gratis voorbeeldplannen en (schrijf)tips staan al voor je klaar. Wil je toch nog terug naar de tekentafel? Lees dan onze 7 tips voor het starten van je eigen onderneming.
Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!
Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incasso afschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis. En je profiteert van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.
Dit vind je misschien ook interessant
Schrijf je in bij de KVK
De inschrijving bij de KVK; je avontuur begint dan echt. Handig om goed voorbereid te zijn op hoe het werkt en wat je kunt verwachten.
Bedrijf starten: wat kost dat?
Bij je start komen vaak de nodige kosten om de hoek kijken. Slim om te kijken waar je rekening mee moet houden.
Grip op je geldzaken krijgen
Een overzichtelijke administratie opzetten voorkomt veel geregel en gedoe achteraf. Weten hoe je dat doet?