Verzekeringen voor startende ondernemers
Net voor jezelf begonnen? Of ben je dit binnenkort van plan? Dan wil je natuurlijk dat alles goed geregeld is. Bekijk welke verzekeringen andere startende ondernemers afsluiten en regel direct zelf je verzekeringen. Dat scheelt je een hoop gedoe én slechte nachtrust. We helpen je graag op weg.
De meest afgesloten verzekeringen door startende ondernemers
Als je onderneemt, dan kan je niet op een werkgever leunen voor de risico’s die je loopt. Je bent zelf verantwoordelijk. Maar als startende ondernemer starter weet je nog niet altijd welke risico’s je loopt. Daarom laten we je zien welke verzekeringen het meest gekozen worden door beginnende ondernemers.
Vind je het lastig om het overzicht te bewaren? In deze tabel lees je waar elke verzekering precies voor bedoeld is.
Wist je dat...
je privé aansprakelijkheidsverzekering de schade die jij als ondernemer veroorzaakt niet vergoedt?
1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Het kan gebeuren dat een klant schade ondervindt door je product, of door een fout of onbedoelde actie van jou of je medewerkers. Die klant kan jou dan aansprakelijk stellen voor deze schade. Heel vervelend. Als je aansprakelijk bent voor deze schade, dan kan de schadeclaim hoog oplopen.
Waar gewerkt wordt, worden soms fouten gemaakt. Dat kan iedereen overkomen, ook jou. Jij, je personeel of je producten kunnen letselschade (aan personen) of materiële schade (aan spullen) veroorzaken. Soms is het lastig vooraf in te schatten wat de gevolgen zijn als je als ondernemer aansprakelijk wordt gesteld. En in wat voor situaties kan dat gebeuren?
Schade afdekken
Daarom is de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) voor íedere startende ondernemer belangrijk. Daarmee zorg je dat je in geval van schade die door jou, je personeel of product is veroorzaakt en jouw bedrijf hiervoor aansprakelijk is, kunt rekenen op je verzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is relevant voor startende ondernemers in iedere branche en het is de verzekering die beginnende ondernemers vaak als eerste afsluiten.
Aanvullende aansprakelijkheidsverzekeringen
Als toevoeging op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je ook een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afsluiten die past bij je bedrijfsactiviteit. Speciaal voor startende ondernemers met een adviserend beroep is er de mogelijkheid om de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Maak je bijvoorbeeld een verkeerde berekening als adviesbureau in technisch advies? Of ben je actief als belastingadviseur en geef je een verkeerd advies? Een fout maken kan gebeuren. Met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je verzekerd voor schade door beroepsfouten bij adviserend werk.
Hoewel de twee termen op elkaar lijken en allebei over aansprakelijkheid gaan, is er een helder verschil.
Ben je jouw bedrijf in de afgelopen 12 maanden gestart? Dan is de Interpolis ZekerVanJeZaak® Beroepsaansprakelijkheidsverzekering het eerste halfjaar gratis.
Construction All Risk (CAR)-verzekering
Ben je een beginnende ondernemer in de bouw? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de CAR-verzekering. Bij een bouwproject zijn vaak veel partijen betrokken. Wat te denken van een hoofdaannemer, constructeur, loodgieter, installateur en stukadoor? Als er dan iets misgaat, zoals diefstal van bouwmaterialen of schade aan aangenomen werk, kan dat grote gevolgen hebben voor de betrokken partijen. Een CAR-verzekering is hierbij onmisbaar.
Deze aanvullende verzekering is speciaal voor de bouwbranche. Met een CAR-verzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd tegen materiële schade aan nieuwbouw of bestaande bouw, die ontstaat tijdens de bouw of verbouwing.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering bescherm je als bestuurder je privévermogen bij een schadeclaim na een bestuurlijke fout. Deze verzekering is bedoeld voor bestuursleden, directeuren, toezichthouders en commissarissen van verenigingen, stichtingen en organisaties.
2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Je bent er als startende ondernemer misschien niet mee bezig, maar wat heb jij geregeld als je tijdelijk of langdurig niet meer je onderneming draaiende kunt houden? Misschien word je ziek voor langere tijd of raak je zelfs volledig arbeidsongeschikt. Een (bedrijfs)ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.
Als ondernemer krijg je geen salaris van een baas of uitkering van de overheid, waardoor je zult moeten interen op je spaargeld. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Lees meer over je inkomen bij ziekte.
AOV verplicht
De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vanaf 2027 waarschijnlijk verplicht voor alle zzp’ers. Het kabinet is nog bezig met de uitvoering van de plannen hiervoor. Lees meer over de verplichte AOV.
Wat jij betaalt voor een AOV hangt af van je wensen en van je persoonlijke situatie. Met verschillende keuzes heb je invloed op de hoogte van de premie. Ben je benieuwd wat jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering kost? Met de praktische tool van de Rabobank bereken je snel de premie voor jouw AOV. In deze tool zie je ook met welke keuzes je zelf invloed kunt uitoefenen op de hoogte van je premie.
3. Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Een conflict met je klanten, personeel, verhuurder van je pand of leveranciers, het kan iedere ondernemer overkomen. Veel startende ondernemers sluiten daarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Met deze verzekering voor je bedrijf krijg je deskundige hulp en advies om een zakelijk conflict op te lossen. Met oog voor de zakelijke relatie, die je natuurlijk graag wilt behouden.
Als ondernemer heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Met je particuliere verzekering zijn zakelijke conflicten niet verzekerd.
Loopt het conflict uit op een rechtszaak? Dan krijg je deskundige juridische hulp. Ook worden bijvoorbeeld de proceskosten of kosten van een deurwaarder of advocaat vergoed.
Ben je in de afgelopen 12 maanden gestart met je bedrijf? Dan is de Rechtsbijstandverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® het eerste halfjaar gratis.
4. Inventaris- en voorraadverzekering
Iedere ondernemer heeft spullen die je veilig wilt stellen. De spullen die je verkoopt, je voorraad, je onderdelen en bouwmaterialen, het meubilair in je kantoor, vervelend als daar iets mee gebeurt. Met een inventaris- en voorraadverzekering verzeker je jouw voorraad en bedrijfsmiddelen tegen schade door brand, inbraak, diefstal, noodweer of vandalisme.
Verschil inventarisverzekering en voorraadverzekering
Deze twee verzekeringen voor ondernemers lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. De inventarisverzekering verzekert álles wat je nodig hebt om te werken. Denk hierbij aan je laptop, bureau en kasgeld. De voorraadverzekering verzekert (onderdelen van) wat je wilt verkopen, bijvoorbeeld je voorraad, grond- en hulpstoffen.
Let op: als je voorraad of spullen ergens anders opslaat, bijvoorbeeld in een gehuurde opslagruimte, zijn ze tot € 10.000 meeverzekerd op je inventaris- en voorraadverzekering. Sla je jouw voorraad of spullen buiten op je terrein op? Dan zijn ze alleen verzekerd voor brandschade.
5. Bedrijfsstagnatieverzekering
Na een brand, storm, inbraak, diefstal, aanrijding, milieu- of waterschade kan je bedrijf gedeeltelijk of helemaal stil komen te liggen. Ook een afgesloten toegangsweg door een brand in de buurt kan funest zijn voor de omzet. Hoe langer het duurt voor je weer aan de slag kunt, des te meer inkomsten je mist.
Ondertussen lopen je vaste bedrijfskosten gewoon door maar je behaalt dan geen of minder omzet. Dit omzetverlies kun je verzekeren. Met de Bedrijfsstagnatieverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je verzekerd van bruto inkomsten als je onderneming stilvalt na schade.
Brand in bedrijfspanden
Per jaar worden zo'n 4.000 bedrijfspanden getroffen door brand. Dat blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars. Als dat gebeurt, heeft dit grote gevolgen. Zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis dat maar liefst 40 procent van de bedrijven die te maken krijgt met een grote brand failliet gaat.
6. Pensioenverzekering
Als ondernemer heb je na je AOW-leeftijd (67 jaar vanaf 2024) pas recht op AOW, maar dat is vaak niet genoeg om van rond te komen. Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen. Iedere pensioenadviseur zal je aanraden om op tijd op een rij te zetten op welke kosten en inkomsten je kunt rekenen na je pensioen.
Heb je een buffer achter de hand of moet je de komende jaren nog reserves opbouwen? Begin daar dan niet pas op je 60e mee.
Je kunt iedere maand een deel van je inkomsten opzij zetten op een aparte zakelijke spaarrekening. Dit vraagt natuurlijk wel de nodige discipline en in deze tijd is het rendement historisch laag. Daarom kiezen veel ondernemers voor een pensioenverzekering.
Staat de verzekering die je zoekt er niet tussen?
Welke verzekeringen voor jouw bedrijf belangrijk zijn en welke premie daarbij hoort, verschilt per starter en per branche. Iedere ondernemer loopt nu eenmaal andere risico’s. Je beslist per risico of je de kosten wanneer het mis gaat zelf wilt dragen, of dat je liever een verzekering afsluit. Staat de verzekering die je zoekt er niet tussen? Neem dan een kijkje op de pagina met alle verzekeringen.
Meer verzekeringen voor startende ondernemers
Naast de aansprakelijkheidsverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, inventaris- en voorraadverzekering, bedrijfstagnatieverzekering én het pensioen zijn ook onderstaande verzekeringen interessant voor starters.
Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!
Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incasso afschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis. En je profiteert van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.