Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Met een AOV bescherm je je inkomen als zelfstandig ondernemer bij ziekte, ongeval, burn-out en zwangerschap
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?
Heb jij iets geregeld als je inkomsten gedeeltelijk of volledig wegvallen? Als ondernemer ben je er liever niet mee bezig: tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt raken. Maar toch is het slim om bij dit risico stil te staan. Want als je minder of niet kunt werken, hoe vang je deze financiële klap dan op? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Dit betekent dat je van je verzekeraar een uitkering ontvangt als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval. De AOV kun je zelf of met een adviseur afsluiten. Om de AOV af te kunnen sluiten dien je wel een Particulieren Rabobank rekening te hebben.
AOV zelf aanvragen
Je kunt de AOV van Interpolis zelf aanvragen.
AOV met advies aanvragen
Wij vergelijken AOV’s van verschillende verzekeraars en geven advies. Jij kiest de AOV die bij jou past.
Wat is er wel en niet verzekerd voor jou als zzp’er?
Precies weten wat wel en niet is verzekerd? Lees dan de verzekeringsvoorwaarden onderaan deze pagina.
Welke AOV past bij jou
Welke AOV het beste aansluit bij jouw beroep hangt af van diverse factoren, bijvoorbeeld je eindleeftijd en je type beroep kunnen van invloed zijn op je AOV. Bijvoorbeeld wanneer je werkt in de bouw, de agrarische sector, als medische of zakelijke professional of als zzp’er.
Stappenplan: De Interpolis AOV zelf online aanvragen
Stap 1: Premie berekenen (2 min)
Lees de informatie, bekijk eventueel de toelichtende filmpjes en stel de AOV samen. Bereken je premie.
Stap 2: Kennis- en ervaringstoets (10 min)
We stellen je een aantal vragen om te toetsen of je over voldoende kennis en ervaring beschikt, om de risico’s van het zelf afsluiten van een AOV goed in te schatten. Afhankelijk van de uitkomst van de toets kun je online de AOV aanvragen. Blijkt dat je onvoldoende kennis en ervaring hebt voor het zelf afsluiten van de AOV? Dan verwijzen we je door naar het afsluiten met een adviseur.
Stap 3: Aanvullende vragen (10 min)
Er wordt hier onder andere gevraagd naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar.
Stap 4: Aanvraag en dienstverleningsovereenkomst ondertekenen (1 min)
Je ondertekent de dienstverleningsovereenkomst (DVO) en je aanvraag. De aanvraag sturen we door naar Interpolis voor de acceptatie. Naast de premie die je aan Interpolis betaalt voor de AOV, betaal je kosten voor de dienstverlening (de DVO) van Rabobank.
Stap 5: Gezondheidsverklaring (30 minuten)
Interpolis stuurt je een bevestigingsmail met een link naar de gezondheidsverklaring. Daarmee maakt Interpolis een inschatting van je risico op arbeidsongeschiktheid in de toekomst. Het is heel belangrijk dat je de gezondheidsverklaring volledig en naar waarheid invult. Als je dat niet doet, kan dat gevolgen hebben voor de uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
Stap 6: Acceptatie door Interpolis
Interpolis beoordeelt je aanvraag en gezondheidsverklaring. De uitslag kan zijn ‘je bent geaccepteerd’ of er kan aanvullende informatie worden opgevraagd. Afhankelijk van je situatie kan het ontvangen van de definitieve uitslag 30 minuten tot enkele weken duren. Als je aanvraag onder voorbehoud wordt geaccepteerd, ontvang je een verzekeringsvoorstel van Interpolis. Je bepaalt zelf of je dit voorstel accepteert.
Stap 7: Verzekeringsbewijs (polis)
Als de acceptatie helemaal rond is, ontvang je het verzekeringsbewijs van Interpolis in je Rabobank Berichten en in je online omgeving van Rabobank. Je vindt je verzekeringsbewijs ook in je persoonlijke Mijn Interpolis omgeving.
Kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wil je de premie van jouw AOV berekenen? De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de hoogte van het verzekerde bedrag, zwaarte van je beroep, je leeftijd, eigenrisicoperiode, duur van de uitkering en of je de AOV zelf afsluit of met advies.
Verschil tussen de AOV met of zonder advies aanvragen
Je kunt de AOV van Interpolis zelf aanvragen. De premie kun je hier berekenen. Het voordeel is dat je geen kosten hoeft te betalen voor een adviesgesprek. Je kunt de AOV dagelijks opzeggen en wijzigingen regel je zelf via Rabobank Online Bankieren of de Rabo App.
Vraag jij de AOV liever aan met een adviseur? Dan betaal je kosten voor een adviesgesprek. Je krijgt advies over de juiste productinvulling. Ook ontvang je een adviesrapport en advies tijdens de looptijd. Wijzigingen regel je via je adviseur. In ons advies nemen we de AOV’s van verschillende verzekeraars mee. Bij deze AOV’s heb je in de dekking meer keuzes dan bij de AOV van Interpolis die je zelf aanvraagt.
Verplichte AOV voor zzp’ers
Met de ingang van het nieuwe pensioenstelsel verandert er ook wat op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Ben jij een zzp’er zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering? De overheid werkt op dit moment aan een verplichte AOV voor zelfstandige ondernemers zonder personeel.
Je verzekeringen goed geregeld
Veelgestelde vragen over een AOV
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
Bereken je premie of vraag een gesprek aan.
Heb je al aan deze zakelijke verzekeringen gedacht?
Overlijdensrisico
Voor financiële zekerheid voor je nabestaanden
Aansprakelijkheidsverzekeringen
Bijvoorbeeld voor schade die jij, je werknemers of producten veroorzaken bij anderen en waarvoor je aansprakelijk bent.
Rechtsbijstand
Voor juridische hulp bij zakelijke conflicten