Dit wil je weten over energieopslag in een batterij

Zelf opgewekte energie kun je opslaan in een grootschalige batterij. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan, voor welke ondernemers is het een geschikte optie, en hoe duurzaam is het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Wat doe je met een batterij?

In een grootschalige batterij kun je energie opslaan, die bijvoorbeeld afkomstig is van je zonnepanelen. Thomas Dekker, business developer energietransitie bij Rabobank: “Deze energie kan op een later moment gebruikt worden als de energieprijzen bijvoorbeeld hoog zijn. Om het interessant te maken voor ondernemers is een behoorlijke capaciteit nodig – hoe groot is afhankelijk van het energieverbruik. Dit kan een kleine batterij zijn van 100 kW tot een grotere batterij van 1 mW. Deze passen vaak in een containerformaat en moeten buiten staan.”

Dekker vervolgt: “De investeringen in een batterij zijn flink voor bedrijven, maar het kán heel interessant zijn. Denk aan de boer met veel zonnepanelen die energie in een batterij opslaat. Of aan een transporteur die wil overstappen naar elektrische busjes; ook hier kan een batterij uitkomst bieden. Een ander voorbeeld zijn bedrijven die willen uitbreiden maar geen grote netaansluiting kunnen krijgen. Er zijn dus verschillende doelen waarvoor een batterij ingezet kan worden.”

Rabobank

De voordelen van energieopslag in een batterij

Het opslaan van energie in een batterij heeft een paar duidelijke pluspunten:

    Op de momenten dat de energie op zijn duurst is, kun je switchen naar energie uit de batterij. Je bespaart op transportkosten en energiebelasting door energie zelf op te slaan en te gebruiken binnen het bedrijf. Er zit een verdienmodel in, door te handelen met de opgeslagen energie op de elektriciteitsmarkten. Het gebruiken van zelf opgewekte, groene energie is duurzaam. De energieopslag kan helpen bij netcongestie en hiermee de bedrijfsvoering veiligstellen.
Lees meer over de gevolgen van netcongestie

De nadelen van een batterij

Naast de duidelijke voordelen kent de batterij ook nadelen, die ze ongeschikt maken voor bepaalde eindgebruikers.

    Batterijen met grote capaciteit zijn kostbaar in de aanschaf. De productie en recycling van batterijen is (nog) niet milieuvriendelijk. Batterijen kunnen brandgevaarlijk en daardoor moeilijk te verzekeren zijn.

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.

Duurzaamheid van een batterij

Hoe duurzaam is een batterij eigenlijk? Dekker heeft een ontnuchterend antwoord. “Nou, niet. Voorlopig zijn ze lithium based, wat betekent dat er allerlei schaarse materialen in verwerkt zijn en dat ze moeilijk te recyclen zijn. Er is een duidelijke opkomst van batterijen die duurzamer en milieuvriendelijker geproduceerd worden, maar die zijn nog niet in de meerderheid.”

Risico’s en verzekering

Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van een batterij. “Dat geldt voor alle lithiumbatterijen", zegt Dekker. “Lithium-ion batterijen kunnen brandgevaarlijk zijn, al worden ze snel veel beter. Dit heeft ook gevolgen voor je verzekering. Dat zal voorlopig nog maatwerk zijn. Er zijn allerlei richtlijnen uitgestippeld over hoe je met een batterij omgaat en hoe ver hij bij een pand vandaan moet staan bijvoorbeeld. Denk ook aan een blussysteem, afzuiging en andere veiligheidsmaatregelen.”

Netcongestie

Hoe zit het met het voordeel dat batterijen kunnen helpen bij de huidige drukte op het net? Dekker. “We hebben momenteel grote problemen met netcongestie: wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het net kan leveren. Batterijen kunnen tijdelijk helpen bij die pieken in de vraag, tot het netwerk is verzwaard door de netbeheerders.”

Breder inzetbaar in de toekomst

De batterij is nu nog een mooie toevoeging voor bedrijven die er vanuit hun branche echt baat bij hebben, maar volgens Dekker wordt hij steeds breder inzetbaar. Ook krijgt hij allerlei nieuwe vormen. “Die ontwikkeling gaat razendsnel”, zegt hij. “De batterijen worden stabieler, ze worden duurzamer in de ontwikkeling en dat betekent dat ze voor veel meer bedrijven interessant zullen worden. Ook de manier van energie opslaan wordt anders. Seizoensopslag wordt bijvoorbeeld zeker iets om aan te denken. In de zomer energie opslaan, zodat die in de winter gebruikt kan worden.”

Voor welke bedrijven is de batterij nu al geschikt?

Een batterij is een kostbare investering, die op dit moment voor een beperkte hoeveelheid bedrijven rendabel is. Zolang dit een grote investering is, is hij voornamelijk geschikt voor bijvoorbeeld de agrarische sector, chemische industrie, vervoersbedrijven die met elektrische voertuigen werken, of een bedrijf dat veel gebruikmaakt van koeling. Kortom: als bedrijven een groot energieverbruik hebben en er baat bij hebben als ze op piekuren hun eigen energie kunnen leveren.

Voor een kantoorpand is een reguliere batterij (voorlopig nog) een investering die je niet terugverdient. De investering is nog te hoog en het verdienmodel te onzeker. Daarentegen is een warmtebatterij wél interessant. Denk aan opslag van warmte onder de grond om dit te gebruiken voor verwarming in de winter.

Verdienmodel

Voor bedrijven met eigen opwekkingsmogelijkheden, zoals zonnepanelen, of bedrijven met veel energieverbruik, kan een batterij interessant zijn. Het verdienmodel bestaat dan voornamelijk uit het besparen op inkoop van energie door het energieverbruik met behulp van een batterij te optimaliseren gedurende de dag, maar ook kostenbesparing als energiebelasting doordat je minder teruglevert. Voor het overige gedeelte van de dag kan de handel op de elektriciteitsmarkten bijdragen aan het sneller terugverdienen van de investering. Combineer je dit slim, dan kan een batterij van toegevoegde waarde zijn.

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.