Verplicht energielabel D op komst voor winkelpanden
Vanaf 2025 moeten winkelpanden naar verwachting minimaal een energielabel D hebben. Heb jij al een energielabel geregeld voor jouw winkel?
Verplicht energielabel naar verwachting vanaf 2025
Er geldt momenteel voor winkelpanden (nog) geen verplichting voor een energielabel, maar daar komt binnenkort verandering in. Naar verwachting moeten winkelpanden vanaf 2025 minimaal voldoen aan energielabel D.
Werk aan de winkel
Voor gebouwen met een winkelbestemming gold lang geen verplicht energielabel. Voor kantoren kwam daar in 2023 al verandering in: kantoorgebouwen moeten sindsdien minimaal voldoen aan energielabel C.
Dataverzamelaar Locatus geeft aan dat ongeveer tweederde (67,8%) van alle winkels in Nederland heeft nog geen energielabel. Dat gaat omgerekend om bijna 140.000 winkelpanden.
Vergeleken met kantoren en woningen is dit percentage een stuk lager. Ter vergelijking: bijna 80% van de kantoren en 50% van de woningen heeft al een energielabel.
Wat betekent energielabel D?
Het energielabel is een label dat volgens bepaalde richtlijnen inzichtelijk maakt hoe zuinig, milieuvriendelijk óf energiebesparend een auto, apparaat óf gebouw is. Vanaf 1 januari 2021 telt Nederland in totaal 11 energie labels: van de laagste categorie G tot de hoogste categorie A++++. Energielabel D is feitelijk de achtste categorie in de lijst.
Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn winkel?
Met een energielabel krijg je in één oogopslag inzicht in hoe zuinig jouw pand is én wat je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Voor die verkoop van woningen én utiliteitsgebouwen is een energielabel dan ook (meestal) verplicht.
Hoe weet ik welk energielabel ik nu heb?
Je kunt heel eenvoudig nagaan welk energielabel je hebt. Met de gebouwscan op rabovastgoed.nl kun je via je postcode binnen enkele minuten achterhalen of je pand een energielabel heeft én welk label dit nu is.
Wat kan ik doen om mijn energielabel te verbeteren?
Je kunt het energielabel van jouw pand verbeteren door bijvoorbeeld de spouwmuren te isoleren, enkelglas te vervangen voor dubbel óf HR+-glas, of bijvoorbeeld je cv-ketel te vervangen door een combiketel.
Door je postcode in te vullen op raboduurzaamvastgoed.nl kun je eenvoudig achterhalen met welke investeringen jij het energielabel van je pand kunt verbeteren. Ook ontvang je per investering een persoonlijke businesscase, inclusief CO2-besparing én krijg je inzicht in subsidies en fiscale voordelen. Wil je bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen of een warmtepomp? In veel gevallen kan Rabobank je helpen bij de financiering.
Ik huur een winkelpand. Welke gevolgen heeft het verplichte energielabel voor mij?
In principe geldt het verplichte energielabel voor winkeleigenaren en niet voor huurders. Toch kan het vervelend zijn als je huurpand vanaf 2025 niet meer gebruikt mag worden als winkelgelegenheid. Neem contact op met de verhuurder en bespreek welke verduurzamingsmaatregelen er genomen moeten worden.