Welke duurzaamheidsmaatregelen neem je op in je onderhoudsplan?
Het verduurzamen van je bedrijfspand is investeren in het milieu en in je portemonnee. Door duurzaamheidsmaatregelen op te nemen in je onderhoudsplan werk je naar een energiezuinige toekomst toe. Maar welke maatregelen neem je op, en hoe pak je dit aan?
Wat is een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP)?
Als je een bedrijfspand in bezit hebt, heb je waarschijnlijk al een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Hierin zijn alle nodige werkzaamheden opgenomen om het bedrijfspand in goede staat te houden. Daarnaast zijn bedrijfspanden vanwege wetgeving omtrent de klimaatcrisis wettelijk verplicht te verduurzamen. Dit kun je doen met een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP). Dit is niet verplicht, maar wel een slimme manier om het verplichte terugdringen van energieverbruik na te leven.
Bianca van Dijk, programmamanager Energietransitie bij Rabobank, legt uit hoe een DMJOP verschilt van het reguliere onderhoudsplan. “Een duurzaam onderhoudsplan kijkt naar hoe je het energieverbruik kunt verminderen. Het gaat verder dan een normaal meerjaren onderhoudsplan, omdat het naast louter vervanging ook naar verbetering en verduurzaming kijkt. Die extra stap zet je niet alleen in om het energiegebruik te verminderen, maar ook om mogelijkheden te bekijken om zelf energie op te wekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen toe te voegen.”
Waarom een duurzaam onderhoudsplan (DMJOP) opstellen?
Een DMJOP is voor je bedrijfspand vollediger dan een regulier onderhoudsplan, en kan daarom in de praktijk erg nuttig zijn. Niet alleen om aan de wettelijke verplichtingen rondom energieverbruik te voldoen, maar ook vanwege de kosten die je maakt. Van Dijk: “Volgens de wetgeving moet bijvoorbeeld een kantoorpand in 2023 minimaal energielabel C hebben. Het is daarom aan te raden de benodigde verduurzamingsmaatregelen in je onderhoudsplan op te nemen. Vooral ook omdat je beter direct naar een hoger energielabel kunt klimmen, zoals label A. Je moet vooruitkijken, minimaal vijf tot acht jaar. Zo bereid je je voor op nog strengere eisen rondom energieverbruik en het aardgasvrij maken van gebouwen.”
Veel bedrijven moeten voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. In het DMJOP kan je de technische maatregelen opnemen waaraan je moet voldoen volgens de Erkende Maatregelenlijst (EML), zoals een hybride warmtepomp, die voor veel gebouwen verplicht gaat worden.
Zo financier je de verduurzaming van je pand
Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.
Inspelen op toekomstig onderhoud
Door verduurzamingsmaatregelen op te nemen in je onderhoudsplan, kun je van tevoren inspelen op toekomstig onderhoud. Dit vergt een voortijdige investering, maar op termijn profiteer je van de financiële voordelen die met de maatregelen gepaard gaan. Van Dijk schetst een situatie: “Het kan lonen om bepaalde ingrepen eerder dan gepland te laten uitvoeren. Het vervangen van de verlichting kan bijvoorbeeld pas over vijf jaar op de planning staan, maar de terugverdientijd van ledverlichting is vaak slechts twee jaar. Het is dan verstandig om het onderhoud vervroegd te laten plaatsvinden. De besparing weegt er immers tegenop.”
Welke duurzaamheidsmaatregelen kan ik opnemen in het DMJOP?
Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijfspand kan profiteren van duurzaamheidsmaatregelen. Geen gebouw is hetzelfde, dus verduurzaming op maat is noodzakelijk. Met behulp van de energiescan van Rabobank zie je welke maatregelen je kunt nemen. De energiescan geeft je een indicatie van de benodigde investering en de terugverdientijd ervan. Die informatie kun je vervolgens meenemen in je duurzame onderhoudsplan.
5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen
Onze 5 tips om je bedrijf te verduurzamen:
Welke maatregelen kan ik het beste direct nemen?
De ene maatregel vergt meer inspanning dan de andere. Ook de terugverdientijd varieert per item en per situatie. Er zijn een paar maatregelen waarmee je je investering normaliter vrij snel terugverdient. Van Dijk licht toe: “Doorgaans komen het vervangen van de verlichting door ledverlichting en efficiënter afstellen of vernieuwen van het klimaatsysteem naar voren als de maatregelen die je als eerste moet nemen. Daarmee kun je vaak in relatief korte tijd veel energiewinst realiseren.”
Verduurzaming aansluiten op onderhoudsplan
Ook als het langer duurt voordat je de investering in onderhoud/verduurzaming terugverdient, kan het slim zijn om er eerder dan gepland mee aan de slag te gaan, aldus Van Dijk: “Sluit verduurzaming, waar mogelijk, aan op je onderhoudsplan. Stel dat je dakbedekking pas over vijftien jaar vervangen hoeft te worden, maar de energiescan laat zien dat je zonnepanelen binnen drie jaar terugverdient, dan kun je dit wellicht beter combineren en moet je daar niet op blijven wachten.”
Welke fiscale voordelen en subsidies zijn er voor verduurzaming van een bedrijfspand?
Als je je bedrijfspand wilt verduurzamen, zijn er verschillende mogelijkheden om het financiële plaatje aantrekkelijk te maken. De kansen omspannen fiscale voordelen en subsidies. Die voordelen worden vaak al door de Rabobank- adviseur meegenomen in de energiescan, zodat je weet waar je aan toe bent.
4 voorbeelden van subsidies om je bedrijfspand te verduurzamen
Duurzaamheidsmaatregelen afstemmen
Als er plannen gemaakt moeten worden ter verduurzaming van het bedrijfspand, bekijk je het pand als geheel. Ongeacht de opstelling (bijvoorbeeld één of meerdere bedrijven binnen het pand, de VvE, huurders) is het de eigenaar van het pand die uiteindelijk het onderhoudsplan moet (laten) uitvoeren. Voor de uitvoering wordt doorgaans gebruikgemaakt van specialisten. Bij het opstellen van het verduurzamingsplan is vaak ruimte voor belanghebbenden om hun wensen en eisen kenbaar te maken, bijvoorbeeld over de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Over de veranderingen en de bijkomende kosten kunnen de betrokken partijen onderling afspraken maken. Van Dijk: “De huurder gaat de voordelen voelen dankzij een lagere energierekening, daar kan tegenover staan dat de huur ter compensatie van de vernieuwingen omhoog gaat.”
Hoe ga jij verduurzamen?
Overweeg je naast je reguliere onderhoudsplan ook een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan op te stellen, dan kun je van tevoren de gratis online energiescan van Rabobank laten uitvoeren. Het rapport helpt je op weg in het verduurzamen van je kantoorpand en is de eerste stap richting een energiezuinige toekomst.
Zo financier je de verduurzaming van je pand
Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.