Man op dak bij zonnepanelen

Dit moet je weten over de levertijden van zakelijke zonnepanelen

De levertijd voor zonnepanelen is de laatste tijd opgelopen naar een half jaar tot een jaar. Wat betekent dit als je de investering overweegt? En kun je iets doen om de wachttijd te verkorten?

Een huis met zonnepanelen

Waarom zijn de wachttijden voor zakelijke zonnepanelen opgelopen?

"Vrijwel alle zonnepanelen komen uit China”, vertelt Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie binnen Rabobank. “En mede vanwege de coronapandemie is de productie van alle onderdelen teruggelopen, terwijl de vraag juist enorm is toegenomen. Ook het vervoer van de panelen is een belangrijke factor die vertragend werkt.”

Opvallend is trouwens dat panelen zelf het probleem niet zozeer zijn. “Het zijn de omvormers, die de opgewekte stroom omzetten in bruikbare wisselstroom. Er is een schaarste aan materialen die ervoor nodig zijn om die te maken.”

Verschil in wachttijden tussen kopen en huren?

Veel klanten zullen de panelen kopen, maar er is ook een mogelijkheid om ze te huren. In dat geval huur je ze van een grote leverancier. Een gunstige invloed op de levertijd zal dat echter helaas niet hebben.

“Ten eerste worden zonnepanelen alleen gehuurd als het om echt grote aantallen gaat”, legt Van Dijk uit. “Denk aan oppervlaktes van 10.000 vierkante meter, die in een keer volledig bedekt worden door panelen. Maar die leverancier moet de panelen ook ergens vandaan halen en dan loop je tegen dezelfde problemen aan.”

Materiaalschaarste is nog niet voorbij

Wat de toekomst gaat brengen is nog altijd erg onzeker, maar het lijkt er niet op dat de levertijd voor zonnepanelen op korte termijn verkort gaat worden. De materiaalschaarste verdwijnt helaas niet zomaar en omdat de panelen uit China komen, blijven we te maken hebben met geopolitieke barrières.

Ook de opbrengst van de panelen is al een tijdje stabiel. Natuurlijk ontwikkelt de techniek zich steeds verder, maar gemiddeld krijg je tussen de 350 en 400 kWh per paneel. “En het loont niet meer om te wachten op een verbetering van dat cijfer”, waarschuwt Van Dijk. “De kosten voor het materiaal lopen alleen maar op door de aanhoudende schaarste.”

Zo financier je zonnepanelen bij Rabobank

Benieuwd naar de kosten om zonnepanelen te financieren? Bereken je maandbedrag direct online en vraag je financiering aan. Kies bij leendoel voor 'Verduurzaming’. Wil je liever meteen je financieringsaanvraag starten?

De voordelen van een adviseur

Een zakelijke aanschaf van zonnepanelen vergt een bepaalde inspanning van ondernemers. Van Dijk geeft tot slot de tip om een adviseur in de arm te nemen als je zonnepanelen zakelijk wilt aanschaffen. “Zonnepanelen zijn in principe een eenmalige investering, maar je moet op veel dingen letten. Zo heeft de verzekeraar diverse wensen, moet het pand worden aangepast, en moet je weten waar jouw knelpunten zitten. Veel ondernemers hebben niet de tijd om hier uitgebreid in te duiken.”

“Een adviseur weet waar je op moet letten en begeleidt je in het complete traject. Hij of zij kijkt naar wat er op het dak past, maakt een business case, zorgt voor offertes en bespreekt ze vervolgens met jou. Ook stemt de adviseur alles af met de verzekeraar, zodat het allemaal gedekt wordt. Kortom: een adviseur neemt een groot deel van je zorgen en geregel bij je weg.”