Deze opties heb je voor het financieren van je bedrijf

Van een zakelijke lening tot lease, crowdfunding en een investeerder. Er zijn heel wat verschillende manieren om je groeiambities te financieren. Welke het wordt? Door eerst zelf onderzoek te doen, maak je uiteindelijk een betere keuze.

Geld voor je bedrijf

Geld vinden voor je bedrijf. Dat is voor elke ondernemer een belangrijke stap. Natuurlijk spelen daarbij ook gevoel en persoonlijke voorkeur een rol van betekenis, je zoekt nu eenmaal een financiering die bij je past. Toch zijn dat zeker niet de enige criteria waar je op zou moeten letten bij het maken van een keuze.

Julian over de keuze voor een investeerder

Regel eventueel een volmacht

Eigen vermogen versus vreemd vermogen

Er zijn grofweg 2 manieren waarop je extra geld in je bedrijf kunt stoppen.

1. Eigen vermogen

Je financiert met spaargeld of door aandelen uit te geven aan een investeerder. Je bouwt zo geen (nieuwe) schulden op en hoeft dus ook geen rente en aflossing te betalen. Kies je voor een investeerder, dan wordt iemand anders deels eigenaar van je bedrijf en dat betekent extra bemoeienis.

2. Vreemd vermogen

Hierbij ga je in zee met externe financiers. Dat kan de bank zijn, een mkb-financieringsfonds maar bijvoorbeeld ook vrienden en familie. Voordelen? De rente is fiscaal aftrekbaar en je blijft 100% eigenaar van je onderneming. Dat je rente en aflossing betaalt, zorgt wel voor meer druk op je liquiditeit.

Om erachter te komen welke financiering het beste past bij de plannen voor je bedrijf, zijn er om te beginnen 2 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

1. Welk bedrag heb ik nodig?

2. Waar ga ik het voor gebruiken?

Overigens kiezen veel ondernemers voor een combinatie van verschillende financieringsvormen. Dat wordt ook wel stapelfinanciering genoemd.

Een financiering: een paar opties

Er zijn heel wat verschillende manieren om aan geld voor je bedrijf te komen. We lichten er een aantal uit:

    Een zakelijke lening bij de bank is met afstand de meest gekozen financieringsvorm door ondernemers. Het geleende geld zet je onder meer in voor werkkapitaal of de aanschaf van een bedrijfsmiddel. Een rekening courant krediet betekent dat je rood mag staan op je bankrekening binnen een afgesproken limiet. Zo kun je bijvoorbeeld voorraden of debiteuren financieren. Lease is een manier om de aanschafkosten te spreiden en wordt vaak gebruikt door ondernemers die willen investeren in een bedrijfsmiddel. Denk aan machines, voertuigen en apparaten. Factuur Financiering is een kortlopende lening op basis van een uitstaande factuur. Hiermee wordt 100% van het factuurbedrag voorgefinancierd. Een venture capital fonds is een investeringsfonds en doet risicovolle investeringen in innovatieve of snelgroeiende bedrijven. Business Angels opereren doorgaans solo. Het zijn mensen - vaak ex-ondernemers - die geld investeren in je bedrijf, in ruil voor aandelen. Het platform Money Meets Ideas brengt ambitieuze ondernemers in contact met deze groep investeerders. Bij crowdfunding vraag je aan een groep particuliere investeerders om in je bedrijf te investeren. Vaak gaat het om de ontwikkeling van een nieuw product. Daarnaast telt Nederland 8 Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Die hebben als doel om de economie in een regio te stimuleren en doen dat onder meer door in bedrijven te investeren. Je kunt hier meestal alleen terecht als je geld nodig hebt voor innovatie en productontwikkeling.

Even sparren?

Heb jij ook een idee dat jouw bedrijf verder kan brengen? En twijfel je over de investering en of het financierbaar is? Dan kun je altijd vrijblijvend met ons sparren. Ook als je plannen nog niet helemaal concreet zijn.

Crowdfunding, eigen geld of toch lenen?

Investeren in je bedrijf is spannend. En er zijn veel wegen die je kan bewandelen. Dave kon met zijn bierbrouwerij en horecagelegenheid op veel sympathie rekenen. Zijn bedrijf groeide verder door crowdfunding. Thomas startte zijn camping met eigen geld, en wikt en weegt nog over de aanpak van zijn volgende investering. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.

Bekijk de aflevering