Waarom het soms slimmer is om je ambities niet helemaal zelf te financieren
Ondernemers die al hun groeiplannen uit eigen zak willen betalen, kunnen al snel tegen beperkingen aanlopen. Dat kan slimmer. Door een deel van je investeringen te financieren met vreemd vermogen. Maar: wat investeer je uit eigen zak en wanneer is de tijd rijp voor een externe financiering?
Zorg voor inzicht en een plan
Om die afweging goed te kunnen maken, is het op de eerste plaats belangrijk om financieel inzicht te krijgen en een gedegen financieel plan te maken. Je wilt weten of je ambities haalbaar zijn en welk effect groei heeft op je bedrijf, legt financieringsdeskundige Ivo Feeke uit. “Kun je een flinke uitgave zelf betalen of komt je werkkapitaal daarmee in gevaar?”
Extern geld is sneller groeien
Het liefst realiseer je al je ambities natuurlijk uit eigen middelen. Maar wie echt wil groeien, is in sommige gevallen beter af met externe financiering. “Elke ondernemer gaat door een aantal fases heen en het kost tijd om de stap naar zo’n volgende fase te kunnen maken”, vertelt Feeke. “Als bedrijf wil je het liefst snel door natuurlijk. Maar onderneem je nou helemaal met eigen geld, dan duurt het over het algemeen veel langer voordat je in zo’n nieuwe fase bent aanbeland.”
Bij een deel van de ondernemers bespeurt Feeke een mate van koudwatervrees als het om het aanwenden van externe financiering gaat. Dat is volgens hem meestal het gevolg van onbekendheid. “Dat is anders bij de meeste bedrijven die echt succesvol zijn. Juist doordat zij niet alles uit eigen zak betalen, zijn ze in staat om veel sneller te groeien dan gemiddeld.”
Een snel groeiend bedrijf dankzij het juiste netwerk
Als ondernemer ben je graag onafhankelijk. Toch kan het juiste netwerk en een samenwerking met de juiste bedrijven je bedrijf sneller laten groeien. Maar hoe pak je dat nou slim aan? Selma en Alain gingen je voor. Selma startte een onderneming die voedselverspilling op de kaart zet en Alain een bureau in social media marketing. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.
De juiste kansen grijpen
Enkel naar je eigen bankrekening kijken en dus geen gebruik maken van andere manieren om je ambities te financieren, kan ervoor zorgen dat cruciale kansen aan je neus voorbij gaan. ‘Het momentum missen’, noemt Feeke dat.
Als voorbeeld schetst hij een situatie waarin de vraag naar je product stijgt. “Als dat gebeurt en je wilt daarvan profiteren, dan zul je snel de productie moeten opschroeven. Bijvoorbeeld met een extra machine, een tweede lopende band of nieuwe voertuigen voor het transport. Dit soort flinke investeringen uit eigen zak betalen is, zeker op korte termijn, lang niet voor iedereen mogelijk. Met als belangrijkste risico dat het werkkapitaal mogelijk in gevaar komt.”
Een soortgelijke situatie doet zich voor wanneer een ondernemer een nieuw product wil ontwikkelen of de ambitie heeft om een andere markt te betreden. Deze aanloopkosten zijn doorgaans fors, waar de omzet juist nog een poosje op zich laat wachten. Ook dan is externe financiering het beste alternatief voor een gezonde bedrijfsvoering.
Voorkom een rem op de omzet
Een voorbeeld. Stel, je hebt een metaalbewerkingsbedrijf. De zaken gaan goed. Zo goed zelfs, dat het steeds moeilijker wordt om alle opdrachten binnen de afgesproken termijn te kunnen voldoen. Door er nu voor te kiezen om eerst zelf voldoende te sparen, voordat je een extra machine aanschaft, loop je heel wat kansen mis.
Zo kan de productie niet worden verhoogd. Daardoor moet je als ondernemer extra opdrachten afslaan en dat leidt automatisch tot een rem op de omzet. En minder omzet is minder financiële ruimte om te kunnen investeren en dus een rem op de groei van de onderneming.
“Wel moet je altijd naar het totale plaatje blijven kijken”, benadrukt Feeke. “Welke risico’s brengt het met zich mee? Wat verwacht je eigenlijk van zo’n extra machine? Maar als het inderdaad zo is dat je de vraag niet aankunt, dan klinkt het als een logische stap. Je hebt momentum in de markt die je nu wilt invullen.”
Passende financiering
Snelheid maken dus, zodat je bedrijf kan doorgroeien en niet blijft steken op een punt waarop investeren even niet meer tot de mogelijkheden behoort. Bij de Rabobank kijken we graag met je mee waar de kansen liggen en welke financiering bij jouw situatie past. Een krediet of lease kan een goede oplossing zijn, maar bijvoorbeeld ook crowdfunding of een combinatie van financieringen.