Twee mannen lopen een trap af in een fabriek

Checklist voor partnerships: regels, rechtsvormen en afspraken

Een partnership met een businesspartner, medewerker of een ander bedrijf biedt nieuwe groeikansen. Voorkom misverstanden en juridisch gedoe en volg de regels. Deze checklist helpt je daarbij.

Illustratie document met pen

Stap 1: Check de regels

Als ondernemer bepaal je vaak je eigen regels. Ook als je besluit om met een ander bedrijf te gaan samenwerken, bijvoorbeeld in een partnership met ander bedrijf, een voormalig medewerker of in de vorm van franchisegever of -nemer.

Samenwerken mag zolang de samenwerking geen concurrentiebeperkende effecten heeft, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Je mag afspraken maken met leveranciers, branchegenoten en bedrijven uit heel andere sectoren om gezamenlijk op te trekken. Wel zijn er spelregels waar je je aan moet houden.

Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van machtsmisbruik, concentratie, concurrentiebeperking of kartelafspraken. Kartelafspraken zijn verboden afspraken tussen bedrijven die de concurrentie beperken, zoals prijsafspraken, marktverdeling en afstemming over offertes. Zij kunnen een negatief effect hebben op de prijs en kwaliteit van producten. Hierdoor zijn ze nadelig voor klanten en uiteindelijk ook voor de economische groei. Kartels zijn daarom verboden.

Om de onderhandelingspositie van mkb-bedrijven te versterken, mogen zij onder bepaalde voorwaarden wel afspraken maken. Twijfel je of jullie samenwerking hieraan voldoet? Laat je adviseren door een juridisch expert. Eventuele boetes zijn erg hoog.

Wat wel mag

    Gezamenlijk onderzoek doen naar een nieuw product Gebruik maken van elkaars netwerk, contacten en faciliteiten Samen een vof, maatschap, bv of nv oprichten voor een nieuwe activiteit Kennis delen, voor productontwikkeling of het betreden van een andere markt

Wat niet mag

    Afspraken maken over de inkoopprijs en het geven van kortingen Klanten en werkgebieden onderling verdelen Garanderen dat je geen medewerkers van elkaar overneemt Afspreken wie een aanbesteding gaat winnen

Is het dan toegestaan om samen te werken met een leverancier? Het antwoord is ja, maar tot een bepaalde hoogte. Zo mag je bijvoorbeeld wel iets afspreken over de distributie en marketing. Afspraken over een minimale verkoopprijs beschouwt de ACM daarentegen als illegaal.

Zakelijke financiering nodig?

Als je bedrijf groeit heb je misschien ook behoefte aan extra financiële middelen. Benieuwd wat dat kost? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Ik wil sparren
Vergeet niet je btw apart te zetten

Stap 2: Kies een rechtsvorm

Samenwerken met een ander betekent vaak ook een beslissing nemen over de ondernemingsvorm. Doe de checklist en ga na welke vorm het beste aansluit bij jullie intenties, wensen en ambities. Het is in alle gevallen verstandig om je juridisch en eventueel fiscaal te laten adviseren over je keuze.

Een tijdelijk partnership

Is je partnership tijdelijk en wil je onafhankelijk van elkaar blijven opereren? Waarschijnlijk kun je toe met een samenwerkingsovereenkomst, waarin je afspraken maakt over inzet, middelen, kosten en eigendom.

Een langdurige samenwerking met weinig financiële risico's

Denk eens aan een vof of maatschap, daarmee heb je één merknaam voor de activiteit en hoef je geen notaris in te schakelen voor de oprichting. Wel kunnen privé-eigendommen bij eventuele schulden door een curator worden opgeëist.

Een langdurige samenwerking met hogere financiële risico's

Waarschijnlijk kom je uit op een bv of nv. Zo zijn persoonlijke eigendommen bij een eventueel faillissement beter beschermd. Tenzij je ook als privépersoon contractueel verbonden bent voor de zakelijke schuld.

Een samenwerking in het buitenland

Een nieuwe markt betreden in het buitenland? Een joint-venture biedt mogelijk uitkomst. In dit juridische document leg je belangrijke afspraken vast over de onderlinge samenwerking, maar blijf je verder onafhankelijk van elkaar opereren.

Samenwerken met meerdere ZZP'ers aan grote opdrachten

Wel eens aan het oprichten van een coöperatie gedacht? Zo treed je op als één groep en profiteer je bijvoorbeeld ook van inkoopvoordelen.

Illustratie tekenen

Stap 3: Maak afspraken

Duidelijke afspraken zijn cruciaal voor een goede samenwerking. Dit zijn 10 onderwerpen om met je nieuwe partner door te nemen. Liggen jullie op één lijn? Mooi! Leg de uitkomsten van het gesprek vast op papier om misverstanden in de toekomst zoveel mogelijk uit te sluiten. Het is hierbij altijd verstandig juridisch advies in te winnen.

  1. Hoeveel geld investeren we in dit nieuwe initiatief?
  2. Welke middelen of kennis stellen we ieder ter beschikking?
  3. Hoeveel mensen zet elk bedrijf in?
  4. Wat vinden we belangrijk aan de manier van communiceren?
  5. Hoe gaan we om met eventuele geschillen (wie hakt de knoop door als het nodig is?)
  6. Wat doen we bij financiële tegenvallers?
  7. Welke voorwaarden stellen we aan toetreding van een nieuwe partner?
  8. Hoe regelen we de aansprakelijkheid?
  9. Wat doen we met intellectueel eigendom?
  10. En tot slot, hoe gaan we elkaar beter leren kennen?

Voor wat betreft dat laatste onderwerp: samenwerken is mensenwerk. Investeer daarom tijd in de relatie. Dat geldt zowel voor mensen in de directiekamer als voor collega's op de werkvloer.

2 vrouwen staan naast elkaar en lachen in de camera

Deze ondernemers delen tips over uitbreiden

Wat als je bedrijf zo lekker groeit dat je klaar bent voor de volgende stap? Lakwerk, het bedrijf van Jessica en Saar groeit zo hard dat ze overwegen nieuwe vestigingen te openen met zakelijke partners. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken? Ervaren ondernemers delen hun tips en trucs in Blik op de Zaak.

Bekijk de aflevering