Kies met je samenwerkingspartner voor de juiste rechtsvorm
Veel ondernemers gaan vroeg of laat een samenwerking aan. Die samenwerking kun je in verschillende vormen vastleggen. Maar welke past nou goed bij jou? Deze 5 mogelijkheden helpen je bij het maken van een keuze.
Samenwerkingsovereenkomst
Werk je maar tijdelijk samen, bijvoorbeeld voor een eenmalig project? Dan kan je samen een samenwerkingsovereenkomst opstellen. Dit is relatief eenvoudig te regelen. Het is niet verplicht om hiervoor naar de notaris te gaan maar je natuurlijk altijd een expert inschakelen om je te laten adviseren. De samenwerkingsovereenkomst is juridisch bindend, zo verklein je het risico op een mogelijk conflict. Dat bespaart naast kosten ook tijd en negatief gedoe.
Bij een samenwerkingsovereenkomst blijven beide bedrijven onafhankelijk van elkaar opereren. In de samenwerkingsovereenkomst maak je alleen afspraken over de samenwerking zoals:
Voordelen
Nadelen
Vof of maatschap
Heb je de ambitie om langere tijd te gaan samenwerken? Mogelijk is een vof of maatschap dan de rechtsvorm die hierbij past. Voordeel is dat je samen opereert onder dezelfde vlag. De gezamenlijke activiteit gaat nu door het leven als één merknaam, dat schept duidelijkheid naar de buitenwereld en bespaart misschien ook kosten. Onderlinge afspraken leg je vast in een vof-contract of maatschaps-contract.
Wel ben je met deze rechtsvormen hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die het bedrijf opbouwt. Dus ook voor de zakelijke schulden die je partner heeft gemaakt. Omdat de vof en de maatschap geen rechtspersonen zijn, kunnen - in het ergste geval - ook je privé-eigendommen door een curator worden opgeëist.
Voordelen
Nadelen
B.V. of N.V.
De voordelen die je bij de vof of maatschap hebt, gelden ook hier. De gezamenlijke activiteit valt onder één nieuwe rechtsvorm waar je beide eigenaar van bent. Dit wordt dan een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). Bij deze rechtsvormen is het kapitaal verdeeld in aandelen, waarbij je afspraken maakt over de onderlinge verdeling.
Een belangrijk verschil met de vof en de maatschap zit in de privé-aansprakelijkheid. Bij een faillissement blijven privé eigendommen en andere BV's in principe buiten schot. Die regel gaat overigens niet op als er sprake blijkt van onbehoorlijk bestuur of wanneer de schuldeisers de holdings en privé personen mede aansprakelijk maken voor de schuld.
Verder gelden er voor een bv of nv andere belastingregels, die mogelijk voordeliger voor je uitpakken. Daar staat dan wel aparte jaarrekeningen en een zwaardere administratieplicht tegenover waardoor ook je kosten meer oplopen. Een financieel specialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.
Voordelen
Nadelen
Joint-venture
Een begrip dat je vast en zeker wel eens langs hebt horen komen, is de joint venture. Deze vorm is vooral populair bij grensoverschrijdende partnerships en grote projecten in de bouw. Denk aan het opspuiten van nieuwe eilanden of de aanleg van een metrolijn.
Een Nederlandse bedrijf dat bijvoorbeeld in Azië een groot infrastructureel project aangaat, sluit dan een joint venture met twee lokale partijen. Die kennen de markt daar beter en beschikken over goede contacten. Anders dan een bv of nv is een joint venture geen rechtspersoon. Het is een juridische verbintenis tussen ondernemingen die een bepaald doel voor ogen hebben. Vaak stopt de joint venture als dat doel is bereikt.
In een joint venture leg je afspraken vast over het doel van de samenwerking, zeggenschap, verdeling van de winst en wat te doen bij mogelijke geschillen. Ga je in zee met een buitenlandse partner? Houd er rekening mee dat je bij een rechtsgang te maken krijgt met lokale regels die sterk kunnen afwijken.
Voordelen
Nadelen
Coöperatie
De coöperatie is een vereniging met een bedrijf, waarin ondernemers hun krachten hebben gebundeld. Ze krijgen op die manier meer voor elkaar. In de agrarische sector wordt al meer dan 100 jaar op deze manier samengewerkt. Denk aan de boerenleenbank en de zuivelcoöperaties die vandaag de dag nog steeds bestaan. Door bijvoorbeeld samen in te kopen, bespaart elke ondernemer in de kosten.
Ben je zzp’er en wil je een klus aannemen waarbij je met andere zzp’ers moet samenwerken? Dan is een coöperatie misschien wat voor jullie. Zo kun je grotere opdrachten aannemen en bijvoorbeeld meedoen bij aanbestedingen.
Een coöperatie is een rechtspersoon en kan dus als zelfstandige entiteit besluiten nemen. De aangesloten ondernemers heten leden. Zij ontvangen een winstuitkering en benoemen het bestuur. Net als bij een bv en nv heb je voor de oprichting van een coöperatie een notariële akte nodig. De notaris stelt vervolgens statuten op die ingaan op het doel, de activiteiten, de verschillende bevoegdheden, het toetreden van nieuwe leden en aansprakelijkheid.
Voordelen
Nadelen
Flink doorgroeien maar wel duurzaam
Je bedrijf laten groeien maar wel met een positieve impact op mens en planeet? Best een uitdaging. Rogiér en Ratna bewijzen dat het kan. Rogiér met zijn bedrijf dat frisdrank van het vruchtvlees uit de cacaovrucht maakt en Ratna met haar sociale en duurzame modelabel. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.