
Energiebesparing voor bedrijven: plichten & maatregelen
Ondernemers met een energiebesparingsplicht moeten eens in de vier jaar een rapport indienen. Dit kan via de informatieplicht energiebesparing of via de onderzoeksplicht energiebesparing. Voor grote ondernemingen, zonder kmo-status, kan het uitvoeren van een Europese Energie efficiëntie (EDD)-audit verplicht We vertellen graag wat de energiebesparingsplicht inhoudt en welke maatregelen jij als ondernemer kan nemen.
Wanneer is de energiebesparingsplicht van toepassing?
De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen met een gebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar. De energiebesparende maatregelen die genomen moeten worden hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder.
Naast de energiebesparingsplicht kan het ook zijn dat een bedrijf vanuit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) een EED-auditplicht heeft. Grote ondernemingen, zonder kmo-status, die voldoen aan één van onderstaande punten dienen een EED-audit uit te voeren:
Lees meer over de energiebesparingsplicht op rvo.nl
Hoe werkt de informatieplicht?
Heb je als ondernemer een energiebesparingsplicht? Dan rapporteer je eens in de vier jaar welke energiebesparende maatregelen er zijn uitgevoerd, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Voor deze rapportage wordt de ‘Erkende Maatregelenlijst energiebesparing’ (EML) van het RVO als uitgangspunt gebruikt.
Via het stappenplan van het RVO is te zien aan welke rapportageverplichting een ondernemer zich moet houden.
Wat is de informatieplicht?
De informatieplicht geldt voor locaties met een gebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit 25.000 m3 per jaar. De ondernemers rapporteren welke energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd met een terugverdientijd van 5 jaar of minder
Wat is de onderzoeksplicht?
De onderzoeksplicht geldt voor locaties met een gebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 (equivalent) per jaar. De ondernemers geven inzicht in hun uitvoeringsplan en rapporteren welke energiebesparende- en CO2-reducerende maatregelen zijn uitgevoerd met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.
Wat is de EED-auditplicht?
De EED-auditplicht geldt voor grote ondernemingen met meer dan 250 ft en een jaaromzet van € 50 miljoen. De ondernemers rapporteren kosteneffectieve energiebesparende maatregelen.
Een paar belangrijke maatregelen
Warmte Koude Opslag (WKO), ook wel open bodemenergiesysteem genoemd, is een duurzame techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van warmte en koude uit de bodem. Bij WKO wordt energie opgeslagen in de bodem met een aquifer (een waterhoudende zand- en/of kiezellaag).
Bij bijna alle WKO's wordt een warmtepomp gekoppeld. Deze combinatie zorgt ervoor dat de juiste temperatuur voor het gebouw wordt geproduceerd. In de koude maanden onttrekt de waterpomp warmte uit opgepompt grondwater afkomstig van de warme bron. Zodra het grondwater is afgekoeld, wordt het weer terug gepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water opgepompt voor passieve koeling, daarna wordt het opgewarmde water weer terug gebracht in de warme bron.
Waarom kiezen voor WKO?
Een energiebeheersysteem helpt je klimaatinstallatie zo efficiënt mogelijk te werken met de minste energieverspilling. Het energiemanagementsysteem verzameld data uit slimme meters en maakt vervolgens een rapport over het energiegebruik. Hiermee kun je eenvoudig je energieverbruik inzien en kijken waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn. Met een goed ingestelde installatie kun je je energieverbruik verminderen met 25-30%.
Het energiebeheersysteem (EBS) staat ook op de erkende maatregelenlijst voor gebouwen.
Energielabel verplichting utiliteitsgebouwen en kantoren
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 jr). Hierbij is label G het slechtste en label A+++++ het beste. Let op: een energielabel is 10 jaar geldig.
Kantoren moeten minimaal energielabel C hebben. Het primaire fossiel energiegebruik mag niet hoger dan 225 kWh per m2 per jaar zijn. Voldoet een kantoor niet aan de eisen, dan riskeert de eigenaar een boete. Na meerdere waarschuwingen kan de gemeente zelfs het pand sluiten. Het is dus belangrijk om aan deze eis te voldoen. De eerdergenoemde maatregelen kunnen bijdragen aan de energielabel C-verplichting.
De energielabel C-verplichting geldt niet voor de volgende uitzonderingen:
Wij denken graag mee over energiezuinige maatregelen en een bijpassende financiering.
Veelgestelde vragen
Wie heeft energiebesparingsplicht?
De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken.
Is WKO verplicht?
Een WKO is niet verplicht. Wat wel verplicht is, kan je vinden in de Erkende Maatregelenlijst die onderdeel zijn van de Informatieplicht.
Welk energielabel heeft een bedrijfspand nodig?
Kantoorpanden moeten voldoen aan minimaal energielabel C. In de toekomst gaat dit voor meer bedrijfspanden gelden.
Wordt een warmtepomp verplicht?
Vanaf 2026 is, bij vervanging van een cv-ketel, de verplichting minimaal een hybride warmtepomp of een full electric warmtepomp. Ook geldt voor een groot deel van de bedrijven met een Energiebesparingsplicht dat een (hybride) warmtepomp een vereiste is.
Benieuwd hoe wij je bedrijf kunnen helpen?