Zonnepanelen op je dak? 6 tips om je risico’s te verkleinen
Op steeds meer daken van bedrijfsgebouwen liggen zonnepanelen. Een mooie ontwikkeling, maar ook een die verzekeraars enige zorgen baart. Zo zien ze de risico's op brand en onveilige dakconstructies toenemen. Lees hier waar je op moet letten om de risico’s te verkleinen.
Subsidies zijn grote stimulans voor bedrijven
Bianca van Dijk is Programmamanager Energietransitie bij Rabobank. De inhaalslag die zonne-energie de afgelopen jaren heeft gemaakt, is volgens haar vooral te danken aan verschillende subsidies van de overheid. " Één van de bekendste groene subsidies voor ondernemers is de Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie (SDE++). Deze subsidie is interessant voor bedrijven om bijvoorbeeld met zonnepanelen aan de slag te gaan. En dat is goed ook, want zon speelt een belangrijke rol in het halen van de klimaatdoelstellingen die we met elkaar hebben afgesproken. Bovendien rendeert zonne-energie steeds beter; met de huidige hogere energieprijzen neemt de terugverdientijd snel af, terwijl de huidige generatie zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan."
Wist je dat …
Je als grootverbruiker met SDE++ subsidie kunt ontvangen voor het opwekken van duurzame energie? Bij deze subsidie wordt gekeken naar de gemiddelde marktprijs voor energie. Daalt de energieprijs dan krijg je meer subsidie, stijgt de energieprijs dan krijg je minder subsidie. Maar de hogere marktprijs die je ontvangt voor opgewekte energie maakt dat verschil dan weer goed. Deze situatie is op dit moment het geval. Door de hoge energieprijzen is het voorlopige correctiebedrag hoger dan afgelopen jaar, wat betekent dat RVO in 2023 verwacht weinig tot geen SDE++-subsidie uit te keren.Voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting (< 3x80A) is tot eind 2023 ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).
Tip 1: Schakel vóór aanschaf je verzekeringsadviseur of je verzekeraar in
Toch zijn er zoals gezegd dus ook zorgen, onder meer op het gebied van brandveiligheid. Volgens TNO zijn elk jaar enkele tientallen branden toe te schrijven aan zonnepanelen. En die blijken bovendien lastig te blussen, waardoor de schade vaak groter uitpakt. "Verzekeraars zien er daarom nu strenger op toe dan voorheen dat bij de installatie van zonnepanelen alle voorschriften netjes worden nageleefd", zegt Van Dijk. "In het verleden zagen we dat mensen nog wel eens onvoorbereid panelen op hun dak legden en pas daarna hun verzekeraar inschakelden. Maar dat is de verkeerde volgorde aangezien je dan mogelijk niet aan de eisen van je verzekeraar voldoet."
Tip 2: Ga in zee met een gespecialiseerde installateur
Voor wat betreft de technische eisen en de montage van zonnepanelen zijn er diverse NEN-normen opgesteld. Krijg je met brand te maken en is er bij de installatie niet voldaan aan deze normen? Dat kan bij schade leiden tot problemen. Zo kan het zijn dat je mogelijk niet aan de eisen van je verzekeraar voldoet. "Ga daarom in zee met een gespecialiseerde installateur, die de regels kent en een goede naam heeft opgebouwd" zegt Van Dijk.
Tip 3: Gebruik connectoren van hetzelfde merk
Slecht op elkaar aangesloten kabels en stekkers, waardoor vonkjes ontstaan. Het is één van de belangrijkste oorzaken van brand met zonnepanelen. “Het heeft daarom de voorkeur om connectoren van hetzelfde merk te gebruiken”, zegt Van Dijk.
Tip 4: Onderhoud je omvormers en installeer ze tegen onbrandbaar isolatiemateriaal
"Ook kunnen omvormers die niet goed worden geïnstalleerd of slecht zijn onderhouden oververhit raken. Ze dienen bij voorkeur tegen de gevel te hangen, of ergens in het pand tegen onbrandbaar isolatiemateriaal of in een aparte (onbrandbare) ruimte”, volgens Van Dijk.
Tip 5: Laat de panelen niet te dicht op de dakisolatie monteren
“Verder gebeurt het nog wel eens dat panelen te dicht op de dakisolatie zijn gemonteerd, waardoor de warmte z'n weg niet kan vinden", zegt Nick Potters. Hij is Risicospecialist Verzekeren bij Rabobank Zuid-West Brabant. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de meeste branden ontstaan bij de zogeheten in-daksystemen, waarbij de panelen fungeren als dakpannen. Onder de zonnepanelen kan de temperatuur oplopen tot maar liefst 80 graden.
Tip 6: Zorg voor een sterke dakconstructie
Brandveiligheid is niet het enige risico waar verzekeraars naar kijken. Ook de constructie van het dak is een punt van aandacht. "Een goede constructieberekening is een belangrijk onderdeel van het nieuwe acceptatiebeleid van verzekeraars. Zo moet er onder andere een sterkteberekening aanwezig zijn, om te kunnen oordelen of een dak deze belasting aankan. Laat daarom al vóór aanschaf een constructieberekening opstellen", zegt Potters.
Wist je dat …
Nergens in Europa de markt voor zonnepanelen zo hard groeit als in Nederland? Eind 2021 is Nederland Duitsland voorbijgegaan als land met de meeste PV-capaciteit per inwoner in Europa. Alleen Australië blijft ons voor met meer zonnepanelen per inwoner. Onderzoek van Dutch New Energy Research toont verder aan dat in 2021 het aantal huishoudens met zonnepanelen de 1,5 miljoen passeerde, goed voor een extra 1.3GW. Door ondernemers is in 2021 voor 2,3GW extra PV-capaciteit geïnstalleerd.
Geen geschikt dak? Investeer in zonne-energie met anderen
Blijkt je gebouw of dak niet geschikt voor eigen panelen? Er zijn gelukkig ook nog andere manieren om te profiteren van zonne-energie. Zo kun je samen met de buurt een energiecoöperatie oprichten. "Je koopt dan samen zonnepanelen en laat die plaatsen op het dak van een bedrijfspand, flat of school bijvoorbeeld. De kosten en opbrengsten worden gedeeld", aldus Bianca van Dijk. In 2018 telde ons land zo'n 500 van dit soort energiecoöperaties.
Meer informatie
Wil je meer informatie over zonnepanelen en je verzekering? In deze brochure kun je lezen waarop je moet letten bij de aanschaf en montage van zonnepanelen en welke risico’s dit met zich meebrengt.
Verzekeringsadvies over zonnepanelen?
Zonnepanelen brengen risico's met zich mee. Ga hierover in gesprek met je verzekeringsadviseur.