Auto van de zaak: vergeet deze verzekeringen niet

Je hebt een bedrijf met één of meerdere zakelijke auto's. Een ongeval met zo'n voertuig kan grote gevolgen hebben; voor jezelf én voor de toekomst van je onderneming. Met de juiste verzekering beperk je de kans op financiële problemen. Dit zijn de antwoorden op 10 veelgestelde vragen over zakelijk rijden en een zakelijke autoverzekering.

1. Welke verzekeringen zijn er voor zakelijke auto's?

Voor zakelijke auto’s heb je de zakelijke autoverzekering. Als ondernemer heb je de keuze uit drie soorten dekkingen:

  1. WA-dekking: dit staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee kan schade aan anderen, hun auto en andermans spullen onder de dekking vallen.
  2. WA + Beperkt Casco: schade aan de eigen auto als gevolg van diefstal, inbraak, brand, storm, hagel, loslopende dieren of een steentje op de ruit kan meeverzekerd zijn.
  3. WA + Volledig Casco: deze polis wordt ook wel de allrisk verzekering genoemd en kan ook de schade dekken aan je auto van de zaak die ontstaat door een botsing of vandalisme. Eventueel gereedschap moet je wel apart meeverzekeren.
Rabobank

"Naast één van deze drie dekkingen kun je ook een schadeverzekering inzittenden afsluiten", vertelt Eelco Goedegebure. Hij is als verzekeringsadviseur voor Rabobank actief in Zuidwest-Nederland. 'De naam zegt het al: deze verzekering dekt eventuele zaak- en letselschade voor alle inzittenden, inclusief de bestuurder zelf."

"Je kunt je ook extra beschermen tegen inkomensderving. Stel dat je schade rijdt met de auto van de zaak en één van je medewerkers kan als gevolg daarvan een poosje niet werken, dan hoef je als aansprakelijke niet op te draaien voor eventueel inkomensverlies. Zo'n bedrag kan snel flink oplopen." Verder is er nog de rechtsbijstandverzekering. Hiermee krijg je deskundige juridische hulp bij het verhalen van schade die door de bestuurder van een ander voertuig is veroorzaakt.

Rabobank

2. Waarom moet ik mijn zakelijke auto verzekeren?

Een WA-dekking is wettelijk verplicht. De vraag of je bij een auto van de zaak voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco moet kiezen, hangt af van het risico dat je als ondernemer kan of wil dragen.

    Is het voertuig tien jaar of ouder? Dan kiezen veel ondernemers voor wettelijke aansprakelijkheid Bij zakelijke auto's tussen zes en tien jaar oud is de WA + Beperkt Casco de meest gekozen optie Is de auto jonger dan zes jaar, dan gaan bedrijven vaak voor een Allrisk verzekering

"Toch blijft dit een persoonlijke afweging", stelt Jasper van den Berg, verzekeringsadviseur bij Rabobank. "Is de zakelijke auto bijvoorbeeld acht jaar oud, maar heeft het voertuig nog een dagwaarde van ongeveer € 20.000? Dan kiezen veel ondernemers alsnog voor WA + Volledig Casco."

3. Hoe kan ik mijn zakelijke auto verzekeren?

Je kunt de Zakelijke autoverzekering van Interpolis eenvoudig zelf online afsluiten. Via deze weg je verzekering sluiten wordt vooral gekozen door zzp’ers en kleinzakelijke bedrijven. De zakelijke autoverzekering kun in de Rabo Online Bankieren-omgeving of via de Rabo app afsluiten, voorwaarde is wel dat je een zakelijke rekening bij Rabobank hebt.

4. Is een zakelijke autoverzekering duurder dan een particuliere autoverzekering?

In de meeste gevallen is een zakelijke autoverzekering iets duurder dan een particuliere autoverzekering. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat een zakelijke auto intensiever wordt gebruikt dan een particuliere, soms ook door meerdere collega's. Toch betaalt niet elke ondernemer dezelfde prijs voor dezelfde zakelijke autoverzekering. Zo is het doorgaans bijvoorbeeld duurder om een koeriersbusje te verzekeren, dan een auto waarin maar één ondernemer rijdt.

5. Is een zakelijke autoverzekering fiscaal aftrekbaar?

Als je assurantiebelasting betaalt voor je zakelijke autoverzekering, maak je deze kosten in principe voor je onderneming. Dan kan de Belastingdienst de kosten die je met de auto van de zaak maakt zien als bedrijfskosten. Naast de wegenbelasting, financieringskosten, parkeren en brandstof gaat het ook om premie van de zakelijke autoverzekering. Deze kunnen worden gezien als aftrekposten, waardoor je wellicht minder belasting betaalt.

Dit geldt niet voor de af te dragen assurantiebelasting. Dit is de belasting die je over de premie en kosten van je verzekering moet betalen. Bij een zakelijke autoverzekering bedraagt de assurantiebelasting 21%.

6. Wie betaalt de schade aan een bedrijfswagen?

Dat hangt van de situatie af. Er zijn twee scenario's denkbaar:

A. Je bent zelf verantwoordelijk voor de schade
B. Iemand anders is verantwoordelijk voor de schade

Als de schade op jouw bedrijf wordt verhaald en je hebt enkel een WA-dekking, dan krijg je van de verzekeraar geen geldbedrag uitgekeerd voor de schade die je zelf lijdt. Bij WA + Beperkt Casco wordt de schade uitgekeerd die ontstaat door weersomstandigheden, diefstal, inbraak of een steen tegen de ruit. WA + Volledig Casco betekent dat je een vergoeding kan krijgen voor alle geleden schade aan de zakelijke auto. Ook als je zelf verantwoordelijk bent voor het ongeval.

Is het ongeval niet jouw schuld of die van de medewerker, dan wordt de schade verhaald op de tegenpartij.

7. Wat valt onder zakelijk gebruik?

Elke kilometer die je voor je bedrijf rijdt, wordt beschouwd als zakelijk gebruik. Dit gaat bijvoorbeeld om autoritten die je maakt naar een opdrachtgever of klus.

8. Wat gebeurt er als je schade aan je zakelijke auto claimt

Net als bij particulier verzekerde auto's, heeft ook de verzekering voor de auto van de zaak een no-claim. Dat is een korting op de premie die je betaalt. Hoe meer jaren je schadevrij hebt gereden, des te hoger de korting.

"Claim je schade, dan heeft dat meestal invloed op de no-claim. Je kunt in dat geval meer premie gaan betalen", zegt Eelco Goedegebure. "Bedrijven die een heel wagenpark hebben, maken soms afspraken met hun verzekeraar over vaste premies. In dat geval heeft het claimen van schade geen invloed op de premie, tenzij er veel schades geclaimd worden. In dat geval kan een verzekeraar namelijk alsnog besluiten om de premie aan te passen."

9. Kan ik mijn no-claim korting privé meenemen naar zakelijk?

Dat verschilt per verzekeraar. Bij Interpolis kan het in ieder geval wel. De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met particuliere autoverzekering van Interpolis kun je overzetten naar je zakelijke polis zonder afstandsverklaring.

"Dit betekent wel dat je privé op nul schadevrije jaren komt te staan. Wel behoud je de oorspronkelijke no-claim korting", zegt Jasper van den Berg. "Bovendien kun je dit alleen toepassen voor de zakelijk auto waarin je als ondernemer zelf gaat rijden."

10. Hoe hoog is het eigen risico bij de zakelijke auto- en bestelautoverzekering?

Dit varieert van nul tot vele honderden euro's. Je kunt dit als eigenaar van een zakelijke auto zelf bepalen. De meeste ondernemers kiezen voor een eigen risico van € 250.

Vaak gekozen verzekeringen in je branche

Weet jij niet welke verzekeringen passen bij je bedrijf? Geen zorgen! We helpen je verder op weg met onze branche inzichtentool. Vul je branche in en je krijgt de meest gekozen verzekeringen in jouw branche te zien. Bekijk direct wat er wel en niet verzekerd is. Zo maak je een geïnformeerde keuze.

Aan de slag