Wanneer is een pensioenregeling voor je medewerkers verplicht?

Een pensioenregeling geldt als één van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Je kunt er in deze krappe arbeidsmarkt echt een verschil mee maken. Niet elke werkgever is verplicht om een pensioenregeling aan te bieden. Hoe zit dit precies? Daar vertellen we je graag meer over.

In Nederland bestaat er geen wettelijke pensioenplicht. Als werkgever hoef je dus niet altijd een pensioenregeling aan te bieden. Dit moet wel wanneer dit in jouw cao zo is afgesproken of wanneer je onder een verplichtgesteld pensioenfonds valt. Je bent dan als werkgever verplicht om de pensioenregeling van het pensioenfonds aan te bieden en je medewerkers aan te melden.

Bedrijfstakpensioenfonds

Valt jouw bedrijf onder een cao? Dan kan het zijn dat je je moet aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dat is een pensioenregeling die wordt aangeboden aan alle werknemers in een specifieke bedrijfstak of sector.

    Je bent niet altijd verplicht om je hierbij aan te sluiten. Dit is afhankelijk van de afspraken in jouw cao. In sommige cao’s staat beschreven dat je de pensioenregeling van een bepaald bedrijfstakpensioenfonds moet aanbieden. Maar bij andere cao’s wordt bijvoorbeeld alleen aangegeven waaraan je pensioenregeling moet voldoen. In dat geval ben je als werkgever vrij om te kiezen bij welke pensioenuitvoerder je jouw pensioenregeling onderbrengt. Vaak is het zo dat werkgevers en werknemers beiden premie betalen. Dit geld wordt belegd door het pensioenfonds met als doel een zo optimaal mogelijk rendement te behalen.

Zo'n 85% van de Nederlandse bedrijven valt onder een cao met pensioenbepalingen of een verplichtgesteld pensioenfonds. "Bedrijven voor wie dit niet geldt, mogen zelf bepalen of ze een pensioen voor hun personeel regelen", zegt John Pijfers. Hij werkt als Risk Consultant bij Rabobank. "Voorbeelden van ondernemingen die niet onder een verplichtgesteld pensioenfonds vallen zijn reclamebureaus, accountants, IT-bedrijven, ontwerpbureaus en groothandels."

Waarom zou je een pensioenregeling aanbieden?

Veel bedrijven die geen verplicht pensioen moeten aanbieden, kiezen er toch voor om voor hun medewerkers een pensioenregeling af te sluiten. "We adviseren ondernemers om dit altijd te doen, zeker in het licht van de krappe arbeidsmarkt. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn steeds belangrijker. Met een goede pensioenregeling kun je gezien worden als een meer aantrekkelijke werkgever.' Werkgevers hebben allerlei redenen om een pensioenregeling aan te bieden. We sommen er hieronder een aantal voor je op:

    Werknemers vinden het doorgaans fijn dat ze via hun werkgever verplicht pensioen opbouwen en dit niet zelf hoeven te regelen. Je neemt hierdoor een stukje administratie weg bij je personeel. Een goede pensioenregeling kan ervoor zorgen dat medewerkers langer in dienst blijven. Bij overlijden hebben nabestaanden meer zekerheid dankzij het nabestaandenpensioen. Werknemers kunnen profiteren van belastingvoordelen doordat zij pensioen opbouwen. De pensioenopbouw loopt vaak ook door als de werknemer arbeidsongeschikt raakt. Werknemers kunnen daarnaast vaak zelf invloed uitoefenen op hun pensioen. Zo kunnen ze bijsparen in de vorm van aanvullend inleggen vanuit hun brutosalaris, wat ook belastingvoordelen oplevert. Tot slot kunnen werknemers vaak zelf beleggingskeuzes maken, waarmee ze zelf kiezen hoe hun pensioengeld wordt belegd.

Wat kost een pensioenregeling?

De kosten van een pensioenregeling voor een werkgever variëren van een paar procent tot meer dan 10% van het salaris van een werknemer. Dat hangt af van diverse factoren. Wil je daar meer over weten?

Pensioen voor ondernemers zelf

Als ondernemer ben je niet verplicht om zelf pensioen op te bouwen. Wil je dit wel? Dan kan dit op diverse manieren:

    Als DGA kun je een individuele pensioenregeling afsluiten, bijvoorbeeld via Rabo Pensioenadvies. Lijfrenteproduct: je betaalt een maandelijkse premie, waarmee je in de toekomst een uitkering ontvangt. De premie is onder voorwaarden aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. Meer weten? Lees dan alles over jaarruimte en reserveringsruimte Fiscale oudedagsreserve (FOR): een fiscale regeling waarbij je als ondernemer een deel van de winst mag reserveren voor je pensioen. Het maximale percentage wordt door jaarlijks door de overheid vastgesteld. Overigens mag niet elke ondernemer hier gebruik van maken. Lees meer over de regels en mogelijkheden op: pensioenmogelijkheden voor ondernemers.

Pensioenregeling? Win advies in

Hoeft jouw bedrijf niet verplicht pensioen aan te bieden op basis van een CAO? Dan begrijpen we dat je zelf een pensioenregeling wilt aanbieden aan je werknemers. Dat is voor jou voordelig, want je kunt zelf een pensioenregeling kiezen die past bij je bedrijf én werknemers! Er zijn diverse opties wanneer het aankomt op de voorwaarden en de inleg.

Het opstellen van een pensioenregeling is voor ondernemers geen dagelijkse kost. Sterker nog, dit doe je meestal maar één of twee keer in je leven. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. "Er komt specifieke kennis bij kijken die de gemiddelde werkgever niet heeft. Dat gaat vooral over wet- en regelgeving, maar ook over de vele keuzes die je moet maken", zegt Pijfers. "Schakel daarom altijd een adviseur in. De meeste pensioenverzekeraars stellen dit ook als harde eis."

Heb je de keuze om zelf een pensioenregeling aan te bieden?

Voor deskundig pensioenadvies kun je bij Rabo Pensioenadvies terecht. Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan met één van onze pensioenadviseurs aan. We denken graag met je mee.