Man zit op een blauwe stoel

Zo verklein je als ondernemer de risico's op juridische conflicten

Een beetje risico hoort bij ondernemen. Toch zijn er situaties waarvoor je maar beter iets geregeld kunt hebben. Bijvoorbeeld conflicten over een niet-betaalde factuur of een arbeidscontract. Lees in 3 minuten hoe je de risico's op een juridisch conflict kunt verkleinen.

Illustratie van een bedrijfsuitbreiding

Wat houdt een juridisch conflict in?

Juridische conflicten, daar loop je het liefst met een grote boog omheen. Toch krijgen veel bedrijven er vroeg of laat een keer mee te maken. Wanneer je beseft dat er niks geregeld is, ben je eigenlijk al te laat. Zo'n conflict kan dan ineens heel veel geld gaan kosten. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Op allerlei bedrijfsvlakken kunnen juridische conflicten ontstaan:

    Bedrijf: ruzie met een zakenpartner
    Personeel: ontslag van een medewerker
    Pand: de huurder gaat niet zorgvuldig om met de ruimte
    Leverancier: het bestelde product deugt niet
    Klant: een factuur wordt niet betaald
    Overheid: de gemeente biedt geen vergunning om het pand uit te breiden
 Profielfoto Hans Kok

Juridische risico's

Hans Kok is Risicospecialist Verzekeren bij Rabobank. "Elke dag zijn er bedrijven die met bovenstaande situaties te maken krijgen. Laatst heb ik nog met een ondernemer gesproken die een geschil had over een factuur. De klant wilde niet betalen, omdat de producten tijdens het transport zouden zijn beschadigd. Wij hebben dit uiteindelijk voor hem kunnen oplossen door rechtsbijstand in te schakelen."

“Juridische risico’s spelen bij elke onderneming”, stelt Kok. "Stel dat een klant jouw factuur niet wil betalen dan kan dit oplopen tot een nare juridische kwestie. Gaat het om grote bedragen, dan komt mogelijk zelfs het voortbestaan van je onderneming in gevaar."

Een rechtsbijstandsverzekering

Stel je voor: je krijgt te maken met een juridisch geschil. Weet jij hoe je juridische hulp moet inschakelen en welke stappen je kunt nemen? Je wilt de zakelijke relatie natuurlijk zo goed mogelijk houden en zo goed mogelijk uit het conflict komen. Het liefst zonder imagoschade. Je mist als ondernemer vaak de objectiviteit en emoties kunnen hoog oplopen, want het gaat nou eenmaal om je bedrijf. En heb jij de juridische kennis om een zakelijk conflict op te kunnen lossen?

Dankzij de zakelijke rechtsbijstandverzekering is je bedrijf verzekerd van hulp bij juridische geschillen. Niet alleen de juridische kosten worden vergoed, maar je kunt ook terecht bij specialisten met de kennis in huis. Jouw verzekeraar kan de juiste juridische middelen kiezen en een goede aanpak bepalen. Achter je geld aan moeten. Verwikkeld raken in een arbeidsconflict. Vaak zijn het langdurige trajecten waar je eigenlijk geen zin in hebt. Laat staan dat je hiervoor de tijd kunt vinden.

"De kosten van dit soort trajecten lopen al snel op. Een advocaat rekent minimaal € 200 per uur en zo kan een relatief klein conflict al snel duizenden euro's kosten", zegt Kok. Door het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering betaalt de verzekeraar deze kosten. Je betaalt ongeveer € 500 per jaar voor de rechtsbijstandverzekering. Dat geld heb je bij een eventueel conflict snel terugverdiend. "Je verzekeringsmaatschappij dekt dan niet alleen de kosten. Hun experts nemen je ook veel werk uit handen. Zo kun jij tijd besteden aan dat wat je het liefste doet: ondernemen."

Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering afsluiten? Bereken hier de premie voor je bedrijf.

Rechtsbijstandverzekering; wat is er gedekt?

Met de rechtsbijstandverzekering van Interpolis krijg je rechtshulp en juridisch advies bij zakelijke conflicten. Als ondernemer kun je namelijk onverwachts te maken krijgen met een zakelijk geschil. Een rechtsbijstandverzekering helpt je hierbij en dekt je financiële risico’s af.

Bij de volgende situaties of kosten kun je terugvallen op je rechtsbijstandverzekering:

    Conflicten over onbetaalde rekeningen en andere incassozaken Geschillen met leveranciers of afnemers, bijvoorbeeld bij te late levering Geschillen over arbeidscontracten, bijvoorbeeld bij ontslag De volledige kosten van juridisch advies van specialisten van Stichting Achmea Rechtsbijstand Proceskosten die je bij verlies aan de tegenpartij betaalt

Het belang van leveranciersvoorwaarden

Een rechtsbijstandverzekering is een prettig vangnet voor als het misgaat. Maar nog liever wil je een juridisch geschil natuurlijk zien te voorkomen. Dat begint bij het maken van goede afspraken. Zo zijn je leveranciersvoorwaarden de basis voor goed zakendoen. Hierin staan alle belangrijke afspraken over de manier waarop een product wordt geleverd.

Leveranciersvoorwaarden zijn onder andere pas geldig als je deze met de klant hebt gedeeld. Daar gaat het in de praktijk regelmatig mis, merkt Kok. "Een bedrijf verhuurt bijvoorbeeld takelwagens. 's Morgens gaat de telefoon: of er binnen een uur eentje kan worden afgeleverd op een bouwterrein. Vanwege de snelheid wordt dan nog wel eens vergeten om de leveranciersvoorwaarden te overhandigen. Dat is best risicovol. Stel dat er schade ontstaat of de klant wil uiteindelijk niet betalen, dan sta je juridisch minder sterk."

Vaak gekozen verzekeringen in je branche

Weet jij niet welke verzekeringen passen bij je bedrijf? Geen zorgen! We helpen je verder op weg met onze branche inzichtentool. Vul je branche in en je krijgt de meest gekozen verzekeringen in jouw branche te zien. Bekijk direct wat er wel en niet verzekerd is. Zo maak je een geïnformeerde keuze.

Aan de slag

Meer informatie over de rechtsbijstandverzekering

Veel ondernemers kiezen voor de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Zorg dat ook jij kunt rekenen op juridische hulp bij een zakelijk conflict. Bereken de premie voor de rechtsbijstandverzekering en sluit de verzekering eenvoudig online af.